Atlétikás karácsony a konzulátuson

Atlétikás karácsony a konzulátuson
Az idén tavasszal megrendezett Killyéni Péter emléknap alkalmából elindított újabb kép- és dokumentum-digitalizálási projekt eredménye az a 135 képet tartalmazó fényképalbum, amelyet, mintegy karácsonyi ajándékként, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán mutattak be. A hétfőn ismertetett albumban a kolozsvári atlétika 135 éves története válik megtekinthetővé, Killyéni András Péter és Blos-Jáni Melinda szerkesztésében. Killyéni András sporttörténész a könyvet édesapjának dedikálta, hiszen munkásságát Killyéni Péter ihlette: ő lopta be a szívébe a sporttörténet szeretetét.

Borítókép: A rendezvényen számos volt és jelenlegi bajnok, edző volt jelen – a bemutató után többen dedikálták is az érdeklődőknek a róluk készült, az albumban felfedezett fotót (itt épp Zörgő Évától kérnek autogrammot)

Killyéni András már tavaly, egy rendezvény alkalmával említette: a kolozsvári atléták abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy 2018-tól 2020 végig mondhatják, hogy az atlétikai élet 135 éves, hiszen 1883-ban rendeztek először atlétikaversenyt, 1884-ben hozták létre a Kolozsvári Atlétikai Clubot, az egyesület alapító oklevelét pedig 1885-ben jegyezték be hivatalosan a belügyminiszter jóváhagyásával. 1885 januárjától működött hivatalosan az Atlétikai Club, így most januárban lesz 135 éves. Az alkalmat megtisztelve gyűjtötték össze a történelmi értékű fényképeket, és tették elérhetővé a közönség számára – mondta.

„E fényképek között rengeteg gyönyörű pillanatkép van. Az a rendkívüli, hogy azokban a pillanatokban, amikor a sportoló a legszebb, legjobb mozdulatait teszi, akad egy olyan fényképész, aki vele együtt tud gondolkodni, vele együtt tud éber lenni és a megfelelő pillanatban kattintani. Ez esztétikailag is nagyon élvezhető képeket tud eredményezni” – magyarázta Blos-Jáni Melinda, aki főként a fényképek, dokumentumok digitalizálásával foglalkozott. A képek összegyűjtése viszont nem csak ebből áll: akkor tekinti lezártnak a folyamatot, ha sikerült beszélnie a fényképek tulajdonosaival – tette hozzá. Így nem csak a fényképek, hanem a történetek is megmaradnak, amelyeket majd felhasználják  az atlétikatörténeti összefoglaló megírásához.

A bemutató alkalmával néhány ilyen kivetített pillanatképen kaptunk ízelítőt a kiadványból, illetve a kolozsvári sportolók sikereiből, gyakorlataiból. Láthattunk képeket a korabeli sportsajtóból; némelyik Dr. Somodi Istvánt ábrázolta az 1908-as olimpián, ahol ezüstérmet nyert magasugrásban, ezzel nyitva meg a húszas, harmincas évek sikereit. Láthattuk Bíró György kalapácsvetőt és Somodi Istvánt, immár mint edzőjét. Az egyik pillanatkép Ráduly-Zörgő Éva győztes dobását örökíti meg az 1979-es torinói Európa-kupán. Killyéni András különösképp kiemelte a Sepsy András tízpróbázóról készült képet, amelyet az 1960-as évek fényképészeti technikájával készítettek. Mindenkinek mást és mást mondhat a fénykép, viszont az teszi különlegessé, hogy a fényképésznek sikerült az ugrásnak azon pillanatát lencsevégre kapnia, amikor a sportoló a léc felett van a levegőben.

A bemutató csak ízelítő volt a teljes munkából, hiszen az albumban bemutatottak mellett még rengeteg képet sikerült összegyűjteni a projekt során. A jövő évnek az egyik nagy feladata az újságcikkeknek és a visszaemlékezéseknek a szakszerű digitalizálása – tudhattuk meg Killyéni Andrástól. A fényképalbumban ugyanakkor nem olvashatunk atlétikatörténetet, az még várat magára, de mindenképp szerepel a tervek között. Egy újabb fényképalbum is készülőben van, mivel közel 2000 fényképet sikerült összegyűjteni minden sportágból. Szükség van a projekt folytatására, hiszen sok olyan személy van, akinek hagyatékát fel szeretnék kutatni és dokumentálni – hangzott el. Emellett tervezik a korcsolyatörténet megörökítését is, amelyhez mindeddig rendszeresen gyűjtötték az anyagot – nem beszélve arról, hogy jövőre Vermes Lajos sportolóra emlékeznek meg.

A rengeteg munka ellenére a kiadvány szerkesztői lelkesen kérték a hallgatóságot, hogy lépjenek kapcsolatba velük abban az esetben, ha vannak olyan képeik, dokumentumaik, amelyek a kolozsvári sportéletet örökítik meg – ezeket akár közvetlenül elvihetik a Sapientia EMTE Tordai úti épületébe, ahol miután digitalizálják, visszaadják ezeket.

Böndi Orsolya