Átfogó szemle a kisebbségi színjátszásról

Szombaton kezdődik a 9. IFESZT

Átfogó szemle a kisebbségi színjátszásról
A romániai kisebbségi, illetve az erdélyi magyar színjátszás szerteágazó keresztmetszetét nyújtja a szombaton, október 13-án kezdődő Interetnikai Színházi Fesztivál, a 9. IFESZT, amelynek idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház ad otthont.

A kétévente szervezett vándorfesztivált – amely a romániai etnikai kisebbségekhez tartozó teátrumok szemléje – a korábbi években megszervezték többek között Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Szatmárnémetiben és Nagyváradon, most pedig Székelyudvarhely látja vendégül a kilencnapos rendezvényt.

A 9. IFESZT-en 4+1 nagytermi előadás látható: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója mellett nagytermi lesz a Tomcsa Sándor Színház IFESZT-re időzített bemutatója, A fűszerbanya átka című meseelőadás is. Lesz továbbá 9 stúdiótermi elődás, illetve a színházi előtérben látható a Tomcsa Sándor Színház Magyar Mátrix című előadása.

Szerepel a programban többek között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Hedda Gabler című előadása Keresztes Attila rendezésében, a sepsiszentgyörgyi M Studio Lift – boys will be boys című mozgásszínházi produkciója, de látható két Shakespeare-darab is, a Szentivánéji álom (nagyváradi Szigligeti Színház, rendező: Tarnóczi Jakab), és a Tévedések vígjátéka (Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat, rendező: Bocsárdi László).

Az IFESZT-et október 13-án, szombaton a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Chioggiai csetepaté című, többszörösen díjazott produkciója nyitja.

Filmvetítésre is sor kerül a fesztivál alatt: október 15-én, hétfőn látható az Egy és egy fél herceg című film Ana Lungu rendezésében. Az Erdélyben készült alkotás főszerepében Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze játszik.

A 9. IFESZT-re meghívást kapott a Nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozata és a Temesvári Német Színház is, zsúfolt programja miatt azonban egyik társulat sem tudott ennek eleget tenni, olvasható a szervezők közleményében.

A részletes programról a www.szinhaz.ro/ifeszt/ weboldalon lehet tájékozódni.