Átadták a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyát

Átadták a Mezőségi Téka Szórványkollégium  új épületszárnyát
Ünnepélyes keretek között avatták fel vasárnap délután, Szamosújváron a Téka Szórványkollégium új épületét, ahol közel száz tanulónak biztosítanak szállást és étkezést, akik a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumba járnak. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a Téka Alapítvány nélkül a szórványban élő gyermekek egy része a magyar nemzet számára elveszne. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője felidézte: annak idején a szamosújvári RMDSZ-nek köszönhetően sikerült meggyőzni a városi tanácsot, hogy a magyar tanintézet létrejötte nem irányul a román többség ellen. Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke rámutatott: a szórványkollégium híre „meghaladta nem csak Erdély, hanem az ország határait is. Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke kifejtette: a bentlakásnak az iskola mellett van a helye. Ovidiu Drăgan szamosújvári polgármester támogatásáról biztosította a város magyarságát.

 A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János ünnepi beszédében felidézte: közel harminc évvel ezelőtt járt először Szamosújváron, és ismerte meg Balázs-Bécsi Attilát és a Téka Alapítvány tevékenységét. „Amikor aztán megkeresett a szórványkollégium, az integrált oktatási központ létrehozásának ötletével, azonnal az elképzelés mellé álltunk” – nyomatékosította.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évtizedben a Téka Alapítvány is az önzetlen cselekvés és építkezés jegyében tevékenykedett. Emlékeztetett, hogy az alapítvány 2000-ben csatlakozott a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány által elindított szórványoktatási programhoz, amely összehangolt és tervszerű módon, hosszútávon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását.

„Őrizzük meg gyermekeinket a magyar kultúrának” 

„Ez a program a szórványban élő magyarság számára mintaadó, és itt helyben egyúttal nélkülözhetetlen is” – emelte ki Potápi Árpád János. Rámutatott: a szórványkollégiumok nélkül a szórványbeli magyar gyerekek egy része elkallódna, román oktatási intézményt választana, így elveszne a magyar nemzet számára.

A mezőségi magyar családok zöme halmozottan hátrányos nyelvi, etnikai és kulturális környezetben él, a teljes asszimiláció küszöbén, helyzetük a nemzeti önazonosságuk megtartása szempontjából erősen veszélyeztetett – magyarázta az államtitkár. „Megmaradásuk és a mi megmaradásunk egyik feltétele, hogy gyermekeik megfelelő anyanyelvi oktatásban részesüljenek. Ehhez vállalni kell a napi ingázást, a kollégiumi életet, valamint az ezekkel járó többletköltségeket” - mondta. Hozzáfűzte, hogy a szórványkollégium az oktatás mellett ellátást nyújt, felkészítő és felzárkóztató munkát folytat.

„A magyar kormány kiemelten támogatja a szórványközösségeket, hogy gyermekeinket őrizzük meg a magyar nyelvnek és a magyar kultúrának” – hangsúlyozta még az államtitkár. Hozzátette ugyanakkor: ez a központ nem a magyar kormánynak köszönhető, hanem „annak az erőnek, amely a célokat kidolgozta, majd mindent megtett azoknak a megvalósulásáért.”Kiemelt köszönetet mondott Balázs-Bécsi Attilának és az alapítványnak az elmúlt harminc évben végzett munkájáért.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, parlamenti képviselő hangsúlyozta: minden magyar gyermek számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy magyar iskolába járjon, különben az identitása veszélybe kerül. Mint mondta, a szórványban az oktatási intézmények egyre vonzóbbak a vegyes családok számára is. Felidézte: az iskola engedélyezési folyamata a helyi RMDSZ-nek köszönhetően gördülékenyen zajlott; sikerült meggyőzni a városi tanácsot arról, hogy a magyar tanintézet nem szegregáció, nem irányul a román többség ellen.

„Az itt dolgozó pedagógusok tevékenysége a gyermekek szellemi és szakmai fejlődését segíti elő. Gratulálok a bentlakáshoz, mivel az itt eltöltött idő is hozzájárul a tanulók személyiségének fejlődéséhez. Biztos vagyok abban, hogy a most felavatott bentlakás nem lesz az utolsó. Ha a Téka Alapítványnak szüksége lesz területre, megint a városhoz fog fordulni. A helyi városvezetés a magyar közösség mellett áll, a magyar közösség pedig a városvezetés mellett” – hangoztatta Ovidiu Drăgan, Szamosújvár polgármestere.

Történelmet írt a Téka Alapítvány

– Itt voltam, amikor letették az iskola alapkövét. Itt voltam, amikor a Kallós Alapítványnál egyezséget kötöttünk, amely által összehangoltuk a mezőségi szórványiskolák oktatási programját. A Kallós és a Téka alapítvány történelmet írt a mezőségi, a szórvány, az oktatási és a kulturális élet terén. Bástyája ez a magyarságnak, ami bevehetetlenné vált.  Komplex kulturális, oktatási központja lett a városnak, a régiónak, amelynek híre és ereje meghaladta nem csak Erdély, hanem az ország határait is” – emelte ki köszöntőjében Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke.  Köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, hogy érzékenyen az erdélyi óvodák létrehozásának és felújításának, iskolák és kollégiumok építésnek és működésének biztosításának kérdései iránt.

„A leghitelesebben azok tudják megfogalmazni, mit jelent ez az intézmény, akik nyolcadik éve itt tanítanak. Sikerült iskolát, tornatermet, szabadidőparkot, sporttermet, játszóteret, erőparkot építeni. 2019-ben döntöttünk, hogy egy korszerű bentlakást kell itt létrehoznunk, mert az iskola, mint intézmény, így válik teljessé” – mondta el Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke.

Az ünnepségen az alapítvány munkájának anyagi és szellemi támogatásáért átadták a Téka Díjat Potápi Árpád Jánosnak és Brendus Rékának, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjének. A díjat a 2020-ban kitüntetett Novák Ferenc koreográfus is most vette át.

A Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyának építése 2020-ban kezdődött el. A magyar kormány 410 millió forinttal támogatta, de a beruházáshoz a Communitas Alapítvány és magánszemélyek adománya és a Téka Alapítvány önrésze is hozzájárult. A 6 millió 392 ezer lejes projekt keretében több mint ezer négyzetméteres hasznos terület épült négy szinten, négyágyas szobákban fogadják a bentlakókat, konyha és ebédlő is van.
A telken található a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum két iskolaépülete is, amelyek szintén a magyar kormány támogatásával épültek meg. Erdély egyik legnagyobb szórványbentlakásában mintegy száz diákról gondoskodnak, akik 25 mezőségi településről érkeznek.

A megnyitó után időkapszulát helyeztek el a kollégium épülete elé, majd a szalagvágás után mindenki megtekinthette a korszerű bentlakást. Az intézményt Vajda Dániel református lelkész és Küsmödi Attila római katolikus plébános áldotta meg.  Az eseményen közreműködtek a Téka Népzeneiskolába járó tanulók, szavalt Kőő Ákos diák, Kis Angéla tanítónő pedig az iskoláról, mint Kemény Várról szóló gondolatait osztotta meg az ünneplőkkel.

Borítókép: Riti József Attila