Állami megtorlás

Állami megtorlás
Marosvásárhely ismét iskolaharctól hangos. Napok óta a kedélyeket borzolja a korrupcióellenes ügyészség legújabb eljárása, amely magyar és katolikus érdek ellen irányul. Emiatt komoly kérdőjelek merülnek fel az eljárás jogosságát illetően. Sok vélemény elhangzott már az ügyben arról, hogy szabályos volt vagy nem az iskolaalapításról szóló önkormányzati határozat. A jogi vita és a korrupció álruhája mögött azonban egyértelműen ordas nacionalista szándékok és indulatok rejtőzködnek. A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium vitája nem korrupcióról szól, hanem etnikai érzékenységekről és érdekellentétekről. Ha nem lenne tragikus, akkor nevetségesnek is mondhatnánk, hogy 2016-ban egy iskolaalapítást korrupciós koholt vádakkal próbálnak megsemmisíteni.
Erdélyben szinte mindenütt nehéz volt önálló magyar iskolát alapítani, elég csak felidézni a tordai helyzetet, ahol a román többség gyanakvással fogadta a hasonló kezdeményezést. Azonban arra még nem volt példa, hogy a közösségi igényből fakadó iskolaalapítást állami szervek hivatalosan bűncselekménnyé nyilvánítsák. Ezzel a román állam ismét újabb szintet lépett meg, és egyre jobban körvonalazódik az a teljes pályás lerohanás, amit a román állam indított az erdélyi magyar közösségi jogok leépítése érdekében.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A romániai magyar oktatás is folyamatosan változik, átalakul, hangsúlyeltolódások történnek, amit részben a kor szelleme, a változó követelmények idéznek elő, de bizonyos alaphelyzet nem változott az elmúlt több mint negyed évszázadban. Magyar tannyelvű iskolát ma is szinte ugyanolyan nehéz alapítani, mint 1989-ben volt. Ezt jól mutatja a marosvásárhelyi római katolikus líceum esete, amelybe azt követően kötöttek bele, hogy már megalakult, és elkezdte működését. Az elmúlt több mint 25 évben számos erdélyi városban lezajlottak az iskolaalapítási harcok, többnyire sikerrel, de számos vesződéssel.
Máskép(p)
Máskép(p)