Állami kitüntetés Markó Bélának

Állami kitüntetés Markó Bélának
Irodalmi és közéleti munkássága elismeréseképpen újabb állami kitüntetésben részesül Markó Béla költő, író, szerkesztő, politikus, az RMDSZ volt elnöke. Az erről szóló elnöki rendeletet kedden írta alá Klaus Iohannis államfő.

Az elnök a Románia Csillaga érdemrend tiszti fokozatát adományozza Markó Bélának 70. születésnapja alkalmából, "a magyar nyelvű írott kultúrához való kivételes hozzájárulása, valamint a demokrácia és az etnikumok közötti párbeszéd erősítéséért tett erőfeszítéseinek elismeréseként" - tudatta honlapján az elnöki hivatal.

A kézdivásárhelyi születésű, magyar-francia szakos tanári végzettségű Markó Béla több mint negyven verseskötet és számos esszé, publicisztika szerzője, illetve irodalmi díj birtokosa. A rendszerváltás előtt tanárként, szerkesztőként tevékenykedett. Az 1989 decemberében alakult RMDSZ 1993-ban választotta elnökévé. Markó Béla több mint 18 éven keresztül vezette az RMDSZ-t, 1990-től 2016-ig volt szenátor, 2004-2007, illetve 2009-2012 között a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese.

Markó 2004-ben már megkapta a legmagasabb szintű román állami kitüntetés lovagi fokozatát és a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.