Aláírta Iohannis a szükségállapot meghosszabbítását célzó rendeletet

„Maradjanak otthon, hogy ne kerüljenek kórházi ágyra”

Aláírta Iohannis a szükségállapot  meghosszabbítását célzó rendeletet
Aláírta kedden a rendeletet Klaus Iohannis államfő, amely további 30 nappal meghosszabbítja a szükségállapotot Románia területén. Az elnök kiemelte: riasztó ütemben nő a fertőzöttek és az elhalálozások száma. A járvány a közösségi terjedés szakaszában van, s bár egyelőre korlátozott mértékű, rendkívül veszélyes – mondta Iohannis. Fennmaradnak az eddig hozott intézkedések, illetve újabbakat is bevezetnek. Könnyítik a hivatali kötelességszegés büntetését az egészségügyben, a közigazgatásban, a rendfenntartó, valamint a nemzetbiztonsági szerveknél és kiterjesztik a létfontosságú termékek és szolgáltatások körét, amelynek árát a kormány befagyaszthatja.

Az államfő a lakossághoz intézett, televíziós beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy bár az államok példátlan korlátozó intézkedéseket hoztak, nincs még egyértelmű jele annak, hogy világszinten lassulna a járvány terjedése, mint ahogyan Romániában sem. Iohannis megállapította továbbá: teljesen nyilvánvaló, hogy az országok egy olyan járvánnyal küzdenek, amelyet rendkívül nehéz megfékezni. Az államfő kiemelte: egészen biztos, hogy a korlátozó intézkedések nélkül a fertőzések számának annyira robbanásszerűen megnőtt volna, amelyet az egészségügyi rendszer képtelen lett volna kezelni.

„Az Orban-kormánnyal és szakemberek bevonásával éppen ezt a fekete forgatókönyvet próbáltuk elkerülni. Az időben hozott, határozott intézkedések életeket mentettek, és pozitív hatással vannak a járványgörbe ellaposítására” – magyarázta Klaus Iohannis.

Az elnök köszönetet mondott a járvány ellen az első vonalban harcoló egészségügyi alkalmazottaknak, ismertette a szükségállapot meghosszabbítását előíró rendeletbe foglalt intézkedéseket, s felhívást intézett az állampolgárokhoz, hogy tartsák be a kijárási korlátozásokat, ugyanis a szabálykövetés életeket ment, kijátszásuk viszont a családot és ismerősöket is veszélybe sodorja – mondta Iohannis.
A szükségállapot ideje alatt elsődleges cél a lakosság és a javak védelme – emelte ki az államfő. Hangsúlyozta továbbá: a rendkívüli állapot idején külön figyelmet fordítanak a veszélyeztetett és kiszolgáltatott társadalmi rétegekre: az idősotthonok és a gyermekvédelmi központok nem függeszthetik fel tevékenységüket.

Az elnöki rendelet a távközlési cégeket is a szolgáltatások folyamatos biztosítására, a távközlési hálózatok megfelelő karban tartására kötelezi. A személyszállítási és teherfuvarozási szolgáltatások ellátásának sajátos feltételeit úgy határozzák meg, hogy a lakosság és a javak védelme biztosított legyen.
Az országban életben maradnak a szükségállapot kihirdetésekor bevezetett eddigi intézkedések, amelyeket a mostani elnöki rendelet pontosításokkal egészít ki. Egyebek mellett megkönnyítik a hivatali kötelességszegés büntetését az egészségügyben, a közigazgatásban, a rendfenntartó és nemzetbiztonsági szerveknél, és kiterjesztik azon létfontosságú termékek és szolgáltatások körét, amelynek árát a kormány befagyaszthatja. A szükségállapot idejére korlátozni lehet a gyógyszerek, orvosi berendezések, az alapélelmiszerek és közműszolgáltatások (villamosenergia, víz, gáz, hulladékelszállítás) árát. Amennyiben a villamosenergia vagy a gáz ára csökken a régióban, akkor a kormány felléphet annak érdekében, hogy ez a fogyasztói árakban is tükröződjön – részletezte az államfő.
További 30 napra szünetel az oktatási intézmények tevékenysége, korlátozzák a lakosság gyülekezési és mozgásszabadságát, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja. A kormány meghozhat minden olyan intézkedést, amely a polgárok élelmezését, alapvető fogyasztási cikkekkel történő ellátását, ezek termelését, szállítását és értékesítését szolgálja.

Iohannis rámutatott: Ludovic Orban kormányának a munkavállalók védelmét szolgáló eddigi intézkedések mellett a gazdaság újraindítását célzó tőkeinfúzióról, a digitális átállás gyorsításáról és az infrastruktúra-projektek folytatásáról is gondoskodnia kell.

A szükségállapot ideje alatt felfüggesztik a felmondási időt az egészségügyben, a rendvédelmi, valamint a védelmi ágazatban dolgozók esetében. Továbbra is érvényben marad az az intézkedés, miszerint a szükségállapot ideje alatt rendkívüli intézkedések hozhatók, beleértve az egészségügyi intézmények, megyei egészségügyi igazgatóságok, egészségbiztosítási pénztárak, mentőszolgálatok vagy a szociális védelem és szociális ellátás terén illetékes helyi, illetve központi hatóságok és intézmények vezetőinek leváltását is, ha nem látják el megfelelően szolgálati feladataikat. A rendelet azt is magában foglalja, hogy ebben az időszakban az egészségügyi intézmények katonai vezetés alá vonhatók.
„A veszély nem múlt el. Ha most enyhítenénk a pandémia megfékezésére szánt korlátozásokat, ahogyan azt egyes politikusok felelőtlenül kérik, az a megbetegedések számának rendkívüli megugrásához, a kórházak telítődéséhez vezetne, és nagy nehézséget jelentene az egészségügyi ellátórendszernek. Kérem, maradjanak otthon, hogy ne kerüljenek egy kórházi ágyra, s mielőbb folytathassuk eddigi életünket, ellenkező esetben hatalmas megbetegedési hullámmal kell számolnunk, és minden eddigi erőfeszítés, áldozat hiábavalónak bizonyulna” – hangsúlyozta a Mediafax hírügynökség által idézett államfő.

Klaus Iohannis államfő március 16-án rendelt el harmincnapos szükségállapotot Románia területén. A hosszabbításra vonatkozó rendelet  azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A házbizottság döntése értelmében a két ház csütörtöki, online, együttes ülésén fog szavazni a rendkívüli állapot meghosszabbításáról.KELEMEN HUNOR: AZ RMDSZ MEGSZAVAZZA A RENDELETET

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, javasolni fogja pártja törvényhozóinak, hogy szavazzák meg a szükségállapot meghosszabbítására vonatkozó elnöki rendeletet. „Várható volt, hogy meg kell hosszabbítani a szükségállapotot; nem gondolhatunk a korlátozások enyhítésére, amíg nem látjuk jeleit annak, hogy a koronavírus-járvány folyamatosan csökkenő tendenciát mutatna” – magyarázta a politikus. Megjegyezte: az Orban-kabinet nem áll a helyzet magaslatán, főként azt illetően, hogy miként készítené fel a társadalmat, a közigazgatást, a gazdaságot a járvány utáni időszakra. Mindamellett a szükségállapotot kétségkívül meg kell hosszabbítani – emelte ki az RMDSZ elnöke. Mint mondta, nyilván minden politikai alakulat elvégzi a saját helyzetelemzését, de meggyőződése, hogy más parlamenti pártok, például a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is megszavazza a dekrétumot a törvényhozásban.