Iohannis a május 15. utáni állapotról - üzent a magyaroknak is

"Nem a magyarokkal van bajom, hanem a politikusokkal""

Iohannis a május 15. utáni állapotról - üzent a magyaroknak is
Május 15-e után nem hosszabbítják meg a szükségállapotot, helyette készenléti állapotot rendelnek el.

Megfelelő higiéniai és távolságtartási feltételek mellett nyitnak a fodrászatok, szépségszalonok, fogászatok és múzeumok május 15. után, és a lakóhelyünk szerinti településen belül írásos nyilatkozat nélkül mozoghatunk, bár továbbra is ajánlott ezen utazások számát minimálisra csökkenteni – jelentette be hétfőn délben Klaus Iohannis.

Ugyanakkor közölte: egyéni sporttevékenység a településen kívül is végezhető, pl biciklizhetünk hosszabb távon is, de továbbra is zárva maradnak a sporttelepek. A profi sportolók viszont ismét edzhetnek, bár a bajnokságok egyelőre nem indulnak újra. További lazító intézkedések várhatók június 1-től, majd június közepétől.

Reagált múlt heti nyilatkozatára is, mint mondta, nem a magyarokkal van a baja, sok ismerőse és kollégája van, akik becsületes emberek, és tiszteli őket.  A politikusokra, főleg a Szociáldemokrata Pártra (PSD) neheztel – hangsúlyozta.

Kiemelte azt is, hogy a szenátusban hallgatólagosan elfogadták az RMDSZ kezdeményezte közigazgatási kódexet, amely hivatalos nyelvvé tenné a magyart bizonyos helyeken Erdélyben. Ez is a PSD tudomásával és támogatásával történt – fejtette ki.

Hangsúlyozta: az ilyen törvénykezdeményezések alkotmányellenesek, és nem fogja tolerálni ezek elfogadását.