Iohannis: nem szándékozunk lezárni az országot a választások után

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az országot a választások után
Klaus Iohannis államfő nem tervezi az ország teljes lezárását a december 6-ai parlamenti választások után – jelentette be szerda este. „Azért ismételgetem folyton ezeket a dolgokat, mert egyes gátlástalan politikusok ilyen szenzációhajhász hírekkel próbálnak feltűnni” – fogalmazott.

November 20-ától csökkenő tendenciát mutat az új koronavírusos megfertőződések száma, a zonális karantén eredményeképpen – jelentette ki. Rámutatott, jelentést kért az Országos Közegészségügyi Intézettől (INSP) a járványhelyzet alakulásáról a vesztegzár alá helyezett településeken, és a rendelkezésre álló adatok szerint november 20-ától csökkenő tendenciát mutat mind a heti új esetek száma, mind a napi új esetek átlaga.

„Ezek konkrét adatok, amelyek azt bizonyítják, hogy a hatóságok által hozott intézkedések helyesek voltak, és hogy a lakosság betartotta ezeket, ami optimizmusra ad okot. Ez biztató kezdet, de még nem győztük le a vírust. Az intézkedések továbbra is hatályban maradnak" – mondta. Hozzátette: továbbra is el fogják rendelni a helyi karantént ott, ahol a helyzet ezt megköveteli.