Akadozik az igazságszolgáltatás a törvénytelenségek miatt

Akadozik az igazságszolgáltatás a törvénytelenségek miatt
A legfelsőbb bíróság tegnap több nagykorrupciós perben úgy döntött, hogy megszakítja a bíráskodást addig, amíg eldöntik, módosításra szorul-e a joggyakorlat az ügyeknek az ötös bírói testületekhez való kiosztása terén.

Mint ismert, korábban már hasonló módon jártak el más perben is, például Liviu Dragnea PSD-elnök kérte, hogy ügyében sorsolják ki újból a bírókat, miután az alkotmánybíróság úgy döntött, a legfelsőbb bíróság eddig alkotmányellenesen alkalmazta a törvényt, hiszen nem valamennyi bírót sorsolással neveztek ki. Ez megerősítette azt a gyanút, hogy a négy bíróból egyet mindig a legfelsőbb bíróság elnöke nevezett ki, akinek döntő szava lehetett egy-egy ítélet meghozatalában.

Most például olyan fontos pereket függesztettek fel, amelyekben többek között Victor Ponta, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, Cristian Rizea, George Scutaru és Dan Motreanu érintett. Ezeket a tárgyalásokat február 4-ére halasztották. Iulian Dragomir bíró jelezte, hogy jelenleg ellentmondás van a jelenlegi joggyakorlat és a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) egyik decemberi döntése között, ezért a szakmai szervezethez fordul, hogy nem szorul-e módosításra a jelenlegi joggyakorlat, ami az ügyek elosztását illeti az öttagú bírói testületek között.

Az igazságszolgáltatáson belül közben kemény harcok folynak. A jelenlegi kormánykoalíció által kezdeményezett, ügyészi visszaélések kivizsgálására létrehozott ügyosztály újabb vádakat fogalmazott meg Lucian Onea és Mircea Negulescu Ploieşti-i ügyészek ellen, akik lebuktak, amikor hangfelvételek kerültek nyilvánosságra arról, hogy miként félemlítettek meg vádlottakat és tanukat. Az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaélések kivizsgálására hivatott részleg szervezett bűnözési csoport létrehozásával vádolja a két ügyészt, emellett vizsgálatot indítottak további három ügyész és két nyomozó rendőr ellen is, akiket azzal gyanúsítanak, hogy visszaéléseket követtek el a meghallgatások során, befolyásolni akarták a nyilatkozatokat és meg akarták tévszteni az igazságszolgáltatási szerveket. A két fő vádlott előzetes letartóztatását is kérték, amiről a CSM-nek kell döntenie.

A DNA-n belüli leszámolásoknak egy másik világos jele, hogy újabb és újabb beszélgetések jegyzőkönyve kerül nyilvánosságra. Legutóbb Anca Jurma, a DNA volt ideiglenes vezetője egy beosztottal beszél arról, hogy Călin Nistor, a DNA jelenlegi ideglenes vezetője ellen egy vizsgálat volt folyamatban, és Jurma bírálta a beosztottját, amiért nem zárta le az ügyet. A DNA-ban nem először alkalmazzák ezt a szekus módszert, korábban a Kövesi-párti és a Kövesit bíráló csoportosulások is egymás lehallgatásával próbáltak leszámolni egymással a nyilvánosság előtt, ami komoly etikai és szakmai problémát vet fel a DNA működésével kapcsolatban.