A karácsonyi ajándékozás “veszélyeire” figyelmeztet a fogyasztóvédelem

A karácsonyi ajándékozás “veszélyeire” figyelmeztet a fogyasztóvédelem
Figyelemre inti a vásárlókat a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke az ajándékozás hónapjában, hangsúlyozva, hogy a luxuscikként árult termékek esetenként hamisítványok lehetnek – írta az Agerpres hírügynökség. Egy felmérésből pedig kiderül, az emelkedő közüzemi, élelmiszer- és üzemanyagárak miatt szűkülő pénzkeret arra készteti a romániaiakat, hogy inkább otthon töltsék idén az ünnepeket.

ÖSSZEFOGLALÓ

Paul Anghel egy szombati Facebook-bejegyzésben arra intette a vásárlókat, hogy olyan helyekről szerezzék be a kozmetikai cikkeket, ahol számlát, nyugtát is kapnak vásárláskor, panasz esetén ugyanis szükségük lesz ezekre. Figyelmeztetett, eredeti termékeket az értékesítési láncon kívül, például bódéknál, magánszemélyektől, nem lehet vásárolni.

“Érdemes odafigyelni az árakra, az alacsony árak gyanúsak, ilyen esetekben a termékek minden bizonnyal párhuzamos ellátási láncokból származnak. Ellenőrizzék azt is, hogy a csomagolás minősége megfelel-e a termék értékének. Egy egyszerű karton/műanyag dobozba csomagolt úgynevezett >>luxustermék<< nagy eséllyel csak egy hamisítvány” – fogalmazott.

Hozzátette, ékszereket is sok helyen árulnak manapság, a kis standoktól kezdve a szupermarketeken át a karácsonyi vásárokig, arany, ezüst vagy féldrágakővel kirakott ékszereket azonban ajánlott ékszerüzletekből vásárolni.

“Az utcasarkon árult, néhány lejbe kerülő >>ezüstékszer<< nem lehet ezüstből!” – nyomatékosította Anghel. Kiemelte, a nemesfémekkel vagy ezekből készült termékekkel kereskedő gazdasági társaságoknak a fogyasztóvédelem engedélyével is rendelkezniük kell, ennek másolatát kötelesek kihelyezni az üzletben, jól látható helyen.

A különféle textiltermékek esetében is nagy óvatosságra van szükség, ugyanis a híres márkák nevét viselő, de az ilyen kategóriájú termékek valós árához képest nagyon olcsón kínált darabok nagy valószínűséggel hamisítványok.

A túl alacsony ár gyanús kell hogy legyen azoknak a lábbeliknek az esetében is, amelyek közismert márkák nevét vagy ezekhez nagyon hasonló nevet viselnek, például “Adidas”, “Puma”, “Mike” stb.

“Mind a textiltermékek, mind a lábbelik esetében fontos elkérni és megőrizni a nyugtát arra az esetre, ha a fogyasztó utólag panaszt kíván tenni a termék minőségével, biztonságával kapcsolatban” – nyomatékosította Paul Anghel.

A fogyasztóvédelem vezetője arra is felhívta a vásárlók figyelmét, hogy alaposan vizsgálják meg az árleszállítások részleteit, főleg azok időtartamát, nézzék meg a régi, áthúzott és az új árat.

Szerényebb ünneplésre készünek idén

A CEC Bank és a FinZoom.ro felméréséből ugyanakkor kiderül: az emelkedő közüzemi, élelmiszer- és üzemanyagárak miatt szűkülő pénzkeret arra készteti a romániaiakat, hogy inkább otthon töltsék idén az ünnepeket.

Eszerint az év végi ünnepekre tervezett költségvetés átlaga 1090 lej, 7 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Azonban a megkérdezettek csupán 25,4 százaléka mondta azt, hogy karácsonyra a tavalyinál nagyobb költségvetést engedhet meg magának, míg 46,8 százalék kevesebbet lesz kénytelen költeni. 22,6 százalék ugyannyit tervez költeni az idei ünnepek alatt, mint tavaly.

A megkérdezettek 40,3 százaléka válaszolta azt, hogy a megemelkedett közüzemi számlák miatt kénytelen meghúzni a nadrágszíjat, 34,6 százalék az élelmiszerek drágulása miatt, 17,7 százalék pedig az üzemanyag drágulását hozta fel indokul.

A kiadásokat a válaszadók 44,5 százaléka a havi fizetéséből fedezi, 40,5 százaléknak megtakarítása van erre a célra, és csupán 8,1 százalék reménykedik karácsonyi prémiumban. Ugyanakkor 7 százalék barátoktól vagy hitelintézményektől szándékozik kölcsönkérni. Tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt azok aránya, akiknek sikerült pénzt félretennie az ünnepekre, és 12,5 százalékkal csökkent azoké, akik kölcsönhöz akarnak folyamodni.

Az ünnepi időszak fő kiadásait az ünnepi menü és az ajándékok jelentik. Előbbit a válaszadók 50,4%-a, utóbbit 44,23%-a említette.

A romániaiak 82,7%-a az ünnepeket otthon fogja tölteni a családjával, és csak 7,3% tervezi, hogy vakációzni megy (6,25% belföldön és 1,05% külföldön készül eltölteni az ünnepet), míg közel 10% tervezi azt, hogy elmegy egy szórakozóhelyre vagy vendéglőbe.

A karácsonyi ünnepi menüre a megkérdezetteknek 27,7 százaléka 300 lejnél kisebb összeget szán, 38,3 százalékuk 300 és 600 lej közötti összeget, 34 százalékuk pedig 600 lejnél nagyobb összeget.

Ajándékokra a válaszadók többsége (57,3 százalék) 500 lejnél kevesebbet szándékozik költeni, 28,7 százalék 500 és 1000 lej közötti összeget, 3,5 százalék 2000 lejt meghaladó összeget szán erre.

Idén a romániaiak 58,2 százaléka műfenyőt fog feldíszíteni és csak 21,8 százalék akar fenyőfát vásárolni. Ugyanakkor 6,43 százalék az élő cserepes fenyőt választja, 13,5 százalék pedig nem állít karácsonyfát.
Borítókép: Illusztráció