A GDP 2,66 százalékára emelkedett a költségvetési hiány

A GDP 2,66 százalékára emelkedett a költségvetési hiány
A pénzügyminiszter szerint jogosak a román államháztartási hiánnyal kapcsolatos brüsszeli aggályok, a költségvetési törvényben ugyanis 4,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számoltak, de a deficit már májusban 2,33 százalékos volt, augusztus végére pedig elérte a GDP 2,66 százalékát.

Marcel Boloş részletezte azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a kormány október 1-i hatállyal akar bevezetni a költségvetési hiány mérséklése érdekében. Ekkor ismertetett a költségvetés végrehajtásáról olyan adatokat, amelyeket hivatalosan csak a hónap végén szokott közzétenni a szaktárca.

Marcel Boloş az augusztusi költségvetési adatokra nem tért ki, azt azonban közölte, hogy a nyolchónapos deficit összege elérte 42,53 milliárd lejt (3282 milliárd forint), a GDP 2,66 százalékát, vagyis az utóbbi egy hónapban 0,22 százalékponttal emelkedett a költségvetési hiány a júliusi 2,44 százalékhoz képest.

Az augusztus végéig felgyűlt hiány közel 10 milliárd lejjel haladja meg a tavalyi nyolchavi deficitet. 2022 augusztusának végén a költségvetés kiadásai 32,98 milliárd lejjel haladták meg a bevételeket, GDP-arányosan pedig 2,40 százalékos volt a deficit.

Az Európai Bizottság (EB) számításai szerint költségcsökkentő és bevételnövelő intézkedések hiányában a román államháztartási hiány a tervezett hiánycél másfélszeresét, a GDP 6,84 százalékát is elérheti. Bolos megerősítette, hogy amennyiben nem sikerül mérsékelni a deficitet, az EB felfüggesztheti a túlzottdeficit-eljárás alatt álló Románia hozzáférését az uniós forrásokhoz. Ennek elkerülésére, a Ciolacu-kabinet egy sor megszorító intézkedésre készül, egyebek mellett forgalmi adót vetne ki a nagyvállalatokra és a bankokra, valamint korlátozna egy sor ágazati adómentességet.

Románia tavaly 5,68 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal zárta az évet.

(Fotó: gov.ro)