Az EBRD rontotta a román gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését

Az EBRD rontotta a román gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) rontotta Románia gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését: az idén a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékos növekedésére számít - közölte ma a Mediafax hírügynökség a bank őszi regionális előrejelzését ismertetve.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet szedán közzétett jelentése 0,8 százalékponttal alacsonyabb növekedést vetített előre a májusban közzétett prognózishoz képest, amikor 2023-ra 2,5 százalékos román GDP-bővüléssel számolt.

Az EBRD most arra számít, hogy a román gazdaság növekedése 2024-ben is csak 3,2 százalékra fog gyorsulni, míg májusban még 3,5 százalékot prognosztizált.

A Mediafax által idézett jelentésében a bank megállapította: a román gazdaság 2022-ben ellenállónak bizonyult, és 4,7 százalékkal nőtt, amit az erőteljes belföldi kereslet és a készletek felhalmozódása is fellendített. Az idei év első felében azonban a növekedés 1,7 százalékra lassult éves összevetésben.

Bár az EBRD szerint az erős mezőgazdasági termelés és export, valamint az erőteljes uniós finanszírozású beruházások pozitívan befolyásolhatják a fejlődést, a pénzintézet úgy értékelte, hogy az ipar és az építőipar gyenge teljesítménye, a romló költségvetési helyzet, illetve az emiatt bevezetendő konszolidációs intézkedések és a lakossági fogyasztás mérséklődése fogják határozni Románia idei növekedési pályáját.

A statisztikai intézet szerint az első fél évben 2,8 százalékkal nőtt a román gazdaság teljesítménye a tavalyi első hat hónaphoz képest. A bukaresti kormány előrejelzési szakbizottsága az idei év egészére is 2,8 százalékos növekedést prognosztizált, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,4 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását, az Európai Bizottság szerint viszont 3,2 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani idén Romániában.

A londoni pénzintézet mostani helyzetértékelésében az idén 2,4 százalékos, jövőre 3,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít az EBRD 38 országot számláló működési térségének egészében.