A fehér sport híreiből

A fehér sport híreiből
Összeállításunkban a miami tenisztorna legutóbbi eredményeivel, egy sportdiplomáciai sikerrel és egy Kolozs megyei bajnoksággal foglalkozunk.

Halep maradt írmagnak

Az egyesült államokbeli Miamiban rendezett keménypályás 7 669 423 dollár összdíjazású női tenisztornán mindkét román versenyző 6:3, 6:0-s eredményt ért el, Simona Halep ennyire győzött, Patricia Maria Ţig viszont ilyen arányú vereséget szenvedett.

A világranglistán ötödik Halep, a floridai vetélkedő harmadik kiemeltje mindössze 56 percet pazarolt az észt Anett Kontaveitre (112. a világranglistán), a 25 esztendős konstancai lány nem adott esélyt a selejtezőkből érkezett, négy évvel ifjabb balti ellenfelének. A román teniszező eddigi jutalma 77 265 dollári és 120 világranglistapont, következő ellenfele a 14. favorit ausztrál Samantha Stosur (19.). A 32 éves Stosur ellen 4–4 a mérlege Halepnek, viszont legutóbb a tavalyi Roland Garros-i Grand Slam torna nyolcaddöntőjében az ausztrál nyert.

Véget ért a selejtezőből főtáblára jutott Patricia Maria Ţig (95.) menetelése, a román lány várható vereséget szenvedett az idősebb Williams-nővértől, Venustól. A világrangsorban 12. helyezett, 36 esztendős amerikai teniszező 70 perc alatt nyert, a 22 éves Ţig viszont így is kiváló teljesítményt mondhat magáénak, hiszen a főtáblán is kétszer nyert (a brit Heather Watson és a francia Kristina Mladenovic ellen). Ţig 41 350 dolláros csekkel és 95 WTA-ponttal vigasztalódhat.

Érdekesebb eredmények a harmadik fordulóból:

varosnapokHirdetés

Nők (a 16 közé jutásért): Halep (3.)–Kontaveit (észt) 6:3, 6:0; V. Williams (amerikai, 11.)–Ţig 6:3, 6:0; Kerber (német, 1.)–Rogers (amerikai) 6:4, 7:5; Kuznyecova (orosz, 7.)–Townsend (amerikai) 6:4, 6:2; Stosur (ausztrál, 14.)–Su-aj Peng (kínai) 4:6, 6:3, 7:5; Konta Johanna (brit, 10.)–Pauline Parmentier (francia) 6:4, 6:0; Lara Arruabarrena Vecino (spanyol)–Madison Keys (amerikai, 8.) 7:5, 7:5.

Visszalépett Raonic, győzelemmel jubilált Nadal

Milos Raonic a harmadik forduló előtt visszalépett a Miamiban rendezett keménypályás tenisztorna férfi versenyétől. A harmadik helyen kiemelt kanadai combsérülés miatt nem vállalta a játékot vasárnap a selejtezőből érkezett amerikai Jared Donaldson ellen. A 26 éves Raonic február végén szintén combproblémák miatt nem állt ki a Delray Beach-i torna döntőjére, majd nemrég az Indian Wells-i versenytől is visszalépett.

Rafael Nadal győzött 1000. ATP-mérkőzésén, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. Az ötödik helyen kiemelt, volt világelső spanyol játékos három szettben verte a német Philipp Kohlschreibert úgy, hogy az elsőben egyetlen játékot sem nyert. Pályafutása során mindössze 14. alkalommal fordult elő, hogy egy játszmát nyert gém nélkül fejezett be, 2008 óta pedig a mostani az első eset, hogy az első szettet így bukta el.

„Annyi a pozitívum, hogy jól reagáltam a nagyon nehéz első játszma után. Úgy érzem, a másodikban és a harmadikban már jól teniszeztem” – értékelt a 30 éves Nadal, aki eddig négyszer jutott el a döntőig Miamiban, de mindannyiszor kikapott.

Ő a 11. játékos, aki elérte az 1000 mérkőzéses határt. Ezek közül 822-t megnyert. Az élen az amerikai Jimmy Connors áll 1535 találkozóval.

Érdekesebb eredmények:

Férfiak, 3. forduló (a 16 közé jutásért): Nisikori (japán, 2.)–Verdasco (spanyol, 25.) 7:6 (2), 6:7 (5), 6:1; Donaldson (amerikai)–Raonic (kanadai, 3.) játék nélkül; Nadal (spanyol, 5.)–Kohlschreiber (német, 26.) 0:6, 6:2, 6:3; Sock (amerikai, 13.)–Vesely (cseh) 6:3, 7:6 (0).A párosoknál két román érdekeltségű kettős kezdte a sorozatot a legjobb 32 között, de csak az egyik lépett tovább. A Jean-Julien Rojer, Horia Tecău (holland, román) duó két játszmában, 6:4, 7:5 arányban jobbnak bizonyult a Viktor Troicki, Michael Venus (szerb, új-zélandi) párosnál. A találkozó 67 percet tartott, Tecăuék eddigi jutalma 25 320 dollári és 90 világranglistapont, a nyolcaddöntőben a hatodik kiemelt Lukasz Kubot, Marcelo Melo (lengyel, brazil) kettős ellen folytatják.

Florin Mergea visszatért brit párostársához Dominic Inglothoz, de az első fordulóban döntő rövidítésben 6:1, 4:6, 16–14 arányban vereséget szenvedetek a tornán második kiemelt francia Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut duótól. Mergáék 13 550 dolláros csekket kapnak a részvételért.

Szamosújvár bajnoksága

Elkezdődött a teniszidény Szamosújváron. A helyi Tenisz Klub megalakulásának 20. évfordulója alkalmából első ízben szervezik idén a kisváros bajnokságát. Eddig a helybeli versenyzők mellett még feliratkoztak kolozsvári, dési, nagybányai és magyarláposi vendégek. A mérkőzéseket hétvégenként bonyolítják le a sétatéri korszerű pályákon. Oda-vissza alapon találkoznak egymással a játékosok. A döntő szeptemberben lesz, akkor díjazzák a legjobbakat. A szamosújvári teniszsport lelkes szervezője Boros József, több megyei és helyi verseny nyertese. (erkedi)

Richter Attila az Európai Tenisz Szövetség alelnöke

A magyar szövetség (MTSZ) főtitkára, Richter Attila lett az Európai Tenisz Szövetség alelnöke.

Az MTSZ honlapjának tájékoztatása szerint a kontinentális szervezet szocsi közgyűlésén a három ciklus után távozó francia Jacques Dupré helyére az orosz Vlagyimir Dmitrijevet választották meg elnöknek, az egyik alelnök pedig Richter Attila lett, aki eddig elnökségi tagként dolgozott.

Az eseményen a magyar szövetség kezdeményezésére Kiemelkedő teljesítményért elismerésben részesült Szabó Éva örökös magyar bajnok.

A Tennis Europe jövő évi közgyűlésnek Budapest ad otthont.