Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

LABDARÚGÓ MOL MAGYAR KUPA: HOSSZABBÍTÁSBAN DIADALMASKODOTT AZ ÚJPEST FC

Az Újpest FC nyerte a labdarúgó MOL Magyar Kupa 2020/21-es kiírását: a lila-fehérek hétfőn a budapesti Puskás Arénában rendezett döntőben hosszabbítás után 1–0-ra győzték le a Székesfehérvári MOL Fehérvár FC-t. A találkozó egyetlen gólját a koszovói Lirim Kasztrati szerezte a 101. percben, a fehérváriak ekkor már kettős emberhátrányban futballoztak (a magyar állampolgársággal is rendelkező román válogatott Adrián Rus a 90. percben megkapta második sárga lapját, majd a ráadás előtt csereként beállt brazil Alef is begyűjtött két figyelmeztetést, s a 97. percben mehetett az öltözőbe). Az újpestiektől is kiállítottak egy játékost, a montenegrói Jovan Baosics azonban a kispadon kapott piros lapot, mivel egy tárgyat bedobott a pályára. Az Újpest FC 2018 után hódította el újra a trófeát, összességében pedig 11. alkalommal diadalmaskodott. Sikerével az Újpest indulhat a Konferencia Liga első kiírásában. Nagy valószínűséggel a Fehérvár is csatlakozik hozzá bajnoki másodikként vagy harmadikként, mivel a negyedik Paks FC-nek már csak matematikai esélye van megelőzni az OTP Bank Liga hétvégi zárásakor.

MÁR TÍZ HELY ELKELT A BL LEENDŐ FŐTÁBLÁJÁN

Sorozatban harmadszor nyerte a Zenit Szentpétervár az orosz bajnokságot – így tizedikként biztosította helyét a Bajnokok Ligája következő kiírásának főtábláján. A szentpétervári csapat vasárnap 6–1-re verte üldözőjét, a Lokomotív Moszkvát, s így két fordulóval a zárás előtt behozhatatlan, kilencpontos előnnyel vezeti a tabellát, ezzel hetedik bajnoki címét ünnepelheti. Mivel az orosz liga első helyezettje is automatikusan csoportkörös a BL-ben, immár tíz klub helye biztos a 2021–2022-es kiírásban.

A Zenithez hasonlóan vasárnap csatlakozott a listához a holland elsőséget megszerző Ajax Amszterdam, amely elhódította 35. futballbajnoki címét. Erik ten Hag vezetőedző együttese a 31. fordulóban 4–0-ra verte az FC Emment, így három fordulóval a szezon vége előtt behozhatatlan, 14 pontos előnyre tett szert az üldöző PSV Eindhovennel szemben, amelynek még három meccse van hátra. Az Ajax legutóbb 2019-ben ünnepelhetett bajnoki címet, tavaly a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt az idény, és nem hirdettek győztest. Akkor a bajnokság leállításakor az Ajax és az AZ 67 Alkmaar azonos pontszámmal állt a tabella első, illetve második helyén. Az Ajax így duplázott, miután két héttel korábban a Holland Kupát is bezsebelte a Vitesse Arnhem ellenében, s 2–1-es sikere a 20. kupagyőzelmét jelentette.

Korábban pedig Angliából az Manchester City, Olaszországból az Inter, Németországból a Bayern München, Ukrajnából a román Mircea Lucescu edzette Dinamó Kijev harcolta ki a részvételt, míg Spanyolországban már mind a négy hely elkelt, az Atlético Madrid, a Real Madrid, az FC Barcelona és az FC Sevilla révén.

CFR 1907: NYÁRON ÉRKEZHET BOUHENNA

Szabadon igazolható algériai–francia játékos érkezhet a Kolozsvári CFR 1907 bajnokcsapatához Rachid Ahmed Bouhenna személyében. A 29 éves védő a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK alapembere volt, de éppen a vasutasok érdeklődése miatt Leo Grozavu már nem számít rá. Bouhenna 2019 júliusában érkezett a székelyföldi együtteshez a skót Dundee Unitedtől, sportkarrierje során pedig megfordult még az angol harmadosztályú Doncaster Roversnél, a belga RE Bertrixnél, a francia AFC Compiègne-nél, továbbá az algériai CS Constantine-nél és MC Algernél.     

VÉGET ÉRT SIMONA HALEP MADRIDI MENETELÉSE

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást a világranglistán harmadik Simona Halep számára a Madridban rendezett 2 549 105 euró összdíjazású női salakpályás tenisztornán. A 3. kiemelt konstancai lány két óra és 34 percnyi küzdelem után szettelőnyről vesztett a 13. favorit belga Elise Mertens ellenében, aki végül 4:6, 7:5, 7:5 arányban diadalmaskodott kedden a spanyol fővárosban. Halep 34 048 eurós csekkel és 120 WTA-ponttal vigasztalódhatott.

SZNÚKER: MARK SELBY A VILÁGBAJNOK

A sheffieldi Crucible Színházban Mark Selby hódította el a sznúkervilágbajnoki címet. A 38. életévét a jövő hónapban betöltő angol sportoló 2014, 2016 és 2017 után negyedszer nyerte meg a vb-t, ezzel utolérte az örökrangsorban a skót John Higginst. (A még aktív játékosok közül az 1990-es években hét vb-címet nyerő Stephen Hendry a rekorder.). Ellenfele, a szintén angol Shaun Murphy a negyedik vb-döntőjéből a harmadikat veszítette el.

Eredmény, sznúker-vb, Sheffield, döntő: Selby (angol, 4.)–Murphy (angol, 7.) 18–15.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

TENISZ: ŢIG MENETEL HUAHINBEN

Elődöntőbe jutott a 25 esztendős Patricia Maria Ţig (105. a világranglistán) a thaiföldi Huahinben rendezett, 275 ezer dollár összdíjazású, keménypályás tornán, miután sorozatban harmadik kínai ellenfelét is legyőzte.

Sport
Sport