„Verset szavaló épületek” elevenedhetnek meg

Szeptember 18-ig lehet szavazni a Com’ON, Kolozsvár! ötleteire

„Verset szavaló épületek” elevenedhetnek meg
A Com'ON Kolozsvár! ifjúsági program keretében érdekesebbnél érdekesebb ötletekkel rukkoltak ismét elő az Erdély fővárosában tevékenykedő informális csoportok: a városházi finanszírozásért versenyben maradt projektek között megtaláljuk a közművelődési, az épített és a kulturális örökség kutatásával, népszerűsítési projektekkel foglalkozó Korzo Egyesület/Garabonciások által javasolt Versszombatot, és az Epi Action által kezdeményezett ötletet, amely segítségével az epilepsziában szenvedő fiataloknak szerveznek különböző műhelyeket. Ugyanakkor ott van a többnyelvű találkozásokat elősegítő Clujul Altfel, az ugyanazon csoportosulás által feltöltött, társasjátékokra vonatkozó projekt, illetve a Gizi Akciópedagógiai Platform által szavazásra bocsátott, Demokratikus kompetenciákat fejlesztő társasjáték-alkalmak elnevezésű kezdeményezés is. A comoncluj.ro/kezdemenyezesek platformon kiválaszthatjuk a kedvenc elképzelést.

Látszik, hogy (ismét) szabadon engedték képzelőerejüket a Pont Csoport által kezdeményezett Com’ON Kolozsvár! felhívásra ötletekkel előrukkoló informális csoportok tagjai: széles skálán mozgó tevékenységi területről, érdeklődési körről és szociális érzékenységről tanúskodó kezdeményezésekkel lepték meg a szervezőket.

Mint ismeretes, a Com’ON, Kolozsvár! projekt szervezői minden évben várják a kolozsvári fiatalok jelentkezését, akik ötleteikkel jobb várost és erősebb közösséget akarnak építeni. A Pont Csoport illetékesei szerint az intézményi támogatóknak köszönhetően minimum 35 kezdeményezés részesül támogatásban, és a fiatalok maguk valósíthatják meg ezeket.

Mindenkinek, még a lakónegyedekben is

„It’s ON again! Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyen ötleteik vannak a fiataloknak idén, mi készen állunk arra, hogy támogassuk őket! A Com’ON fiataloknak szóló program, de a fiatalok senkiről sem feledkeznek meg: a kezdeményezések a városban vagy a különböző lakónegyedekben valósulnak meg, s a nagyszülőknek, a fiataloknak és a gyerekeknek szólnak. Vannak online vagy offline kezdeményezések, filozófiai, ökológiai, közösségi vagy karrier-tanácsadási ötletek – mondhatni, jót teszünk mi így, együtt” – nyilatkozta Larisa Dumitroaea, a Pont Csoport képviselője.

Közölte: augusztus 8-áig olyan fiatalok jelentkezését várták, akik 14 és 35 év közöttiek, Kolozsváron élnek, dolgoznak vagy tanulnak, illetve akik nem tartoznak egyetlen hivatalosan bejegyzett civil szervezethez sem, de ha mégis, hisznek saját potenciáljukban, ami a város közösségében való pozitív hatásgyakorlást illeti. Ugyanaz a csapat akárhány kezdeményezést benyújthatott, akár online vagy offline kivitelezéssel, viszont figyelmeztetett: ezekből maximum 3-at támogatnak, ha azok elérik a minimálisan szükséges szavazatok számát.

A szervezők közölték: a szeptember 18-án délben záruló végső szavazást követően az ötleteket a szavazatok számának csökkenő sorrendjében díjazzák, a feltétel, hogy legalább 50 szavazatot kapjanak. Vannak speciális kategóriák is, a hátrányos helyzetű fiatalok és a 14–18 éves korosztály kategóriája, amelyek számára 5-5 külön támogatást osztanak ki.

A Com’ON, Kolozsvár részvételi költségvetési programot a PONT Csoport valósítja meg, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és városi tanácsa, illetve a Román Kereskedelmi Bank (BCR) támogatja.

Versszombat irodalmi sétával

A kezdeményezéseket böngészve több érdekes ötletre is rátaláltunk. A Korzo Egyesület aktív tagjai által létrehozott Garabonciás informális csoport például úgynevezett versszombatra invitálja az érdeklődőket. A leírás szerint Kolozsvár utcáin sétálva többen azon gondolkodnak, mi történne, ha egy épület verset szavalhatna, s egyébként is, éppen melyik lenne az. Projektjük továbbá azokhoz szól, akik azon méláznak, melyik kávéházban vagy szobányi kis szerkesztőségben születtek meg híres irodalmi művek.

„Szeretnél sétálni velünk és közben verseket, prózai szövegeket hallgatni a hozzájuk kapcsolódó helyszínen az Ampelopsis Versszínház előadásában? Jó hírünk van! A Georgius Aranka Társaság művészei Versszombatot szerveznek, ahol szavalatokkal díszített irodalmi sétát is szervezünk. Utána teázunk, társasjátékozunk, megismerjük egymást egy kicsit” – olvasható a Korzo Egyesület Facebook-oldalán. A kezdeményezésre a https://www.comoncluj.ro/kezdemenyezesek/28 weboldalra kattintva lehet szavazni.

Műhely epilepsziában szenvedő gyermekeknek

Tejesen más jellegű projektet kezdeményez, és más társadalmi réteget céloz meg az Epi Action elnevezésű informális csoport. A leírás szerint az önkéntesek az epilepsziásokon és más fogyatékkal élőkön segítő Deli Egyesület keretében tevékenykednek, s azt remélik, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoport tagjait a bármiféle fogyaték nélkül élőkkel különböző műhelytevékenységek segítségével ismertetik meg.

A projekt leírása szerint a műhelyek segítségével az epilepsziások érezhetik, hogy hasznosak a társadalom számára, ezáltal pedig elkerülik a depressziót és az epileptikus krízisek számának a növekedését. A kezdeményezésre https://www.comoncluj.ro/initiative/12 weboldalra kattintva lehet szavazni.

Demokratikus kompetenciák és társasjáték

Érdekes ötlettel rukkolt elő a Gizi Akciópedagógiai Platform elnevezésű informális csoport is. A fiatalokból álló kezdeményezők arra keresik a választ, hogyan lehetne felhívni a fiatalok figyelmét a társadalmi problémákra, hogyan lehet érvekre épülő párbeszédre, együttműködésre, közösségi ügyek több szempontú vizsgálatára vagy a közügyekben való részvételre motiválni őket a demokratikus kompetenciákat fejlesztő társasjáték által. Amennyiben projektjük eléri a megfelelő szavazatszámot és finanszírozást nyer, a kezdeményezők olyan alkalmakat szerveznek, amelyek játékos és szórakoztató módon érzékenyítik a fiatalokat különböző társadalmi problémákra. A gyermekeknek és fiataloknak szóló tevékenységek során egy-egy konkrét társadalmi problémára fókuszálnak majd. A projektre a https://comoncluj.ro/kezdemenyezesek/42 oldalon lehet szavazni.

A szervezők közölték: a nyertes projekteket szeptember 19. – november 21. időszakban valósíthatják meg az ötletgazdák.

(Borítókép: Facebook)