„Szerencsésen átvészeltük ezt a járványhullámot”

„Szerencsésen átvészeltük  ezt a járványhullámot”
Optimista kijelentéseket fogalmazott meg hétfői sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila egészségügyi miniszter (képünkön): megállapítása szerint az adatok arra mutatnak, hogy az ötödik járványhullám görbéje immár lefelé ível. A tárcavezető úgy vélte, a következő két-három hétben várhatóan már háromjegyű napi fertőzési számokat jegyeznek majd.

„Bízunk abban, hogy ebben a hullámban a halálesetek száma hangsúlyosan alulmarad a negyedik hullámban jegyzett elhalálozásokhoz képest: akkor ugyanis 24 ezer halálesetet jelentettek”, folytatta Rafila. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiértékelt koronavírus-tesztek pozitivitási aránya január végén nagyjából 30 százalékos volt, mostanra pedig a 19,5 százalék körüli a heti átlag, ami jelentős csökkenést jelent.A miniszter kiemelte továbbá, hogy mostanra a romániai megbetegedések nagy többségéért a koronavírus omikron vírustörzse felelős – a szekvenált minták 95 százalékában már ezt mutatták ki.„A február 14-e és 21-e közötti csökkenő esetszámok mellett nem számítunk arra, hogy az országban működő Covid-kórházak teljesen megtelnek, mint ahogyan arra sem, hogy az intenzív terápiás részlegek túlzsúfolttá válnak. Mondhatjuk, hogy szerencsésen átvészeltük a járványnak ezt a hullámát”, állapította meg Rafila. Mint kifejtette, közegészségügyi szempontból „megfelelő megközelítésnek bizonyult nyitva tartani az iskolákat és a különféle gazdasági egységeket.” 

Kérdésre válaszolva Rafila elmondta azt is, hogy a fertőzési esetszámok csökkenésével a tesztelő-központok többségét bezárják majd, így a koronavírus-tesztek jelentős részét a feladatot vállaló családi orvosi rendelőkben fogják végezni. Mint ismeretes, a háziorvosok csak antigén gyorstesztelést végezhetnek, s amennyiben a tünetek megfelelnek a Covid-19 esetmeghatározásnak, az érintettek továbbra is kérhetik (az ingyenes) RT-PCR tesztelést a mentőszolgálattól, vagy pedig a Covid-részlegeket működtető fertőző kórházakban.