Winkler Gyula: a gazdatársadalomnak hallatnia kell a hangját Európában
Vissza

Winkler Gyula: a gazdatársadalomnak hallatnia kell a hangját Európában

Két olyan intézményes vita zajlik az Európai Unióban, amely kapcsán az erdélyi és a kárpát-medencei gazdáknak hallatniuk kell hangjukat, a Közös Agrárpolitika (KAP) korszerűsítése és egyszerűsítése, valamint a KAP 2020 utáni finanszírozása – hangsúlyozta Winkler Gyula szombaton Aradon. Az RMDSZ EP-képviselője a XVIII. Magyar-Magyar Gazdatalálkozón vett részt, amelyet idén Innovációs irányok a mezőgazdaságban címmel szerveztek meg.

A KAP modernizációjának és egyszerűsítésének célja egyrészt az európai gazdálkodók jövedelemszintjének emelése, másrészt válaszokat megfogalmazni az új környezetvédelmi, illetve klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra. Az EU-ban a mezőgazdaságban dolgozók jövedelme alig 88 százaléka az uniós átlagjövedelemnek. Ráadásul az adatok azt mutatják, hogy nehézkes a generációváltás a gazdák körében. Míg 2005-ben 3,3 millió fiatal mezőgazdászt tartottak nyilván, ez a szám 2013-ban 2,3 millióra csökkent. Az új Közös Agrárpolitika 2020 után egyszerűbb lesz, csökkenni fog a bürokrácia, ugyanakkor az ellenőrzési folyamatok automatizálódnak, azaz egyre többet fogják használni a műholdas, GPS rendszereket” – tájékoztatta a gazdákat Winkler Gyula. Most még zajlik a reform előkészítése, tette hozzá, kiemelve, fontos, hogy a szakmai véleményezési folyamatba a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) is bekapcsolódjon.

A második kihívás a KAP 2020 utáni finanszírozása, amely miatt máris egymásnak feszültek az érdekek az Európai Parlamentben. A Brexit azt is jelenti, hogy 2019 után hozzávetőleg 7 százalékkal csökken az EU költségvetése. A nyugati tagállamok többsége azt szeretné, hogy a hiányzó pénzalapokat a regionális fejlesztési politika és a Közös Agrárpolitika területéről vonják el, nyilván ez nagy veszélyt jelent a közép- és kelet-európai tagállamok számára. Az Európai Parlamentben Magyarország és a többi közép- és kelet-európai tagállamok képviselőivel együtt azért dolgozunk, hogy megmaradjon a KAP megfelelő finanszírozási kerete. Erre irányuló erőfeszítéseink során fontos a kárpát-medencei magyar gazdák összefogása, hiszen rájuk támaszkodva mi, politikusok bizonyíthatjuk, hogy sok tízezer gazda érdekeit képviseljük” – magyarázta az EP-képviselő.

Figyelembe véve az előrelátható gazdasági változásokat, a közép- és kelet-európái mezőgazdasági szektorban van pár elismert hozzávalója a “siker receptjének”, hívta fel Winkler Gyula a gazdák figyelmét. “Az első ilyen hozzávaló az együttműködés, mert ezáltal a működő gyakorlatokat könnyebb elsajátítani. A második az új technológia és innovatív megoldások alkalmazása. A kárpát-medencei gazdáknak is be kell lépni a 21. századba és minden korszerű technológiát fel kell használniuk, hogy a termelékenységet fenntartható módon növeljék. Harmadik az export, tudvalevően a kiviteli tevékenység mindig magasabb hozzáadott értéket képvisel. Végül a negyedik: szóljunk hozzá, hallassuk hangunkat, mondjunk véleményt. Európai tapasztalatok szerint ez a négy elem minden sikertörténetben benne van. Ezek eléréséhez a társulás, a szervezeti fellépés elengedhetetlen. Erdélyben az RMGE képviseli ezt az együttes fellépést, amely lehetővé teszi, hogy a négy sikerelemet meg tudják valósítani” – bíztatta a gazdákat az EP-képviselő.

A találkozón nyolc országból több mint száz gazda vett részt, a jelenlévőket köszöntötte Faragó Péter, parlamenti képviselő, RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke, Bognár Levente, Arad város alpolgármestere, Gheorghe Seculici, az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara elnöke. Sebestyén Csaba, parlamenti képviselő, Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke a román mezőgazdaság nehézségeiről beszélt. A rendezvényen Sebestyén Csaba és Winkler Gyula bejelentette a Hunyad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének megalakulását, amely az RMGE 14. tagszervezete. A Hunyad megyei gazdák küldöttsége is részt vett az aradi gazdatalálkozón.

 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hatósági felügyelet alatt Sebastian ...
Holnap Mesterségek Vására az Arénában
Erdély és Partium középiskolásai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ