Magyar-román precíziós mezőgazdasági konferenciát tartottak Kolozsváron

Magyar-román precíziós mezőgazdasági konferenciát tartottak Kolozsváron
Több mint 120 résztvevővel zajlott Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Pro Agricultura Egyesület által szervezett magyar-román precíziós mezőgazdasági konferencia Kolozsváron. Az esemény célja a magyar-román precíziós és digitális mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, vízgazdálkodás és dróntechnológia trendjeinek bemutatása, a román és magyar szakemberek közötti párbeszéd elindítása, új technológiák bemutatása valamint a szakmai és üzleti kapcsolatok továbbfejlesztése volt.

„A konferencia nagyszerű lehetőség arra, hogy párbeszéd alakuljon ki a magyar és a román gazdálkodók között, mind a két országot hatványozottan érinti a téma, annak aktualitásai is összekötik a két nemzetet. A mezőgazdaságnak kiemelt szerepe van napjainkban, különösen most, amikor az európai béke időszaka megbomlani látszik. Ezért az országok egyre inkább az önfenntartás irányába mozdulnak el. Románia és Magyarország ebben egymásra van utalva, összefogva nagyobb hatékonysággal tudnak fellépni a nemzetközi, főleg az EU-s érdekérvényesítés terén. Az együttműködésnek még nagyobb teret nyithat Románia Schengeni övezethez való csatlakozás” – foglalta össze Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja.

„Több mint 120 regisztrált résztvevővel, 17 előadóval olyan sikeres eseményt sikerült összehoznunk, amely azt gondolom, hogy hiánypótló volt az agrárszektorban. Egyetemi képviselői, kormányzati szereplők, valamint az agrárágazat termelői, feldolgozói, értékesítői és beszállítói is részt vettek a konferenciánkon. Úgy értékeljük, hogy mindenképpen szükség van az ilyen típusú rendezvényekre, szükség van arra, hogy a szakma és a tudomány találkozzon és megosszák a legújabb vívmányokat, a legújabb kutatások eredményeit. Én azt gondolom, hogy ennek a rendezvénynek van jövője és a következőkben is folytatni fogjuk az ilyen jellegű találkozásokat” – nyilatkozta Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A konferenciát november 10-én, Kolozsváron, a Platinia szálloda konferencia termében szervezték. A résztvevőket Magyarország kormányának agrárminisztériuma képviseletében Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa részéről Grezsa Csaba főkonzul, valamint Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke köszöntötte. Továbbá Tasnádi István-Szilárd, Kolozs megye alprefektusa, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, illetve Mignon Șandor, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem mezőgazdasági karának dékánhelyettese szólt a résztvevőkhöz.

Az első programpont a digitalizáció és az adatalapú technológiák kiemelt szerepére fókuszált, ezt követően a növekvő jelentőségű precíziós vízgazdálkodásról tájékozódhattak a szakemberek. Továbbá, a konferencián bemutatták a precíziós szőlőgazdálkodás olyan technológiáit és kutatási eredményeit, melyek a szőlőtermesztés hagyományosan nagy figyelmet igénylő folyamatát teszi hatékonyabbá, illetve lehetővé teszik a szőlő betegségek időbeni detektálását.

Nem maradt el az adatalapú döntéshozatallal támogatott erdőgazdálkodásról szóló előadás sem, valamint a résztvevők a klímaváltozás és az éghajlat-tudomány mezőgazdaságot érintő újdonságairól is hallhattak.

A rendezvény lehetőséget biztosított a dróntechnológiával, drónfejlesztéssel foglalkozó magyar és román cégek bemutatkozására is, a konferencia kiemelt napirendi pontja pedig  az Európai Uniós mezőgazdasági pályázati lehetőségekre fókuszáló bemutató volt. A résztvevők gyakorlati, naprakész információkkal gazdagodhattak a várható kiírásokat illetően. A panelbeszélgetések után a szervezők Balla Géza borkóstolójával és a Kalotaszegi Finomságok sajtkóstolójával várták a résztvevőket.