Vizes-vb: Kvangdzsuban érmekért és kvótákért versenyeznek a magyarok
Vissza

Vizes-vb: Kvangdzsuban érmekért és kvótákért versenyeznek a magyarok

Közép-európai idő szerint péntek hajnalban kezdődött – több szakágban magyar éremesélyekkel – a dél-koreai Kvangdzsuban a 18. vizes világbajnokság, amelyen úszásban, műugrásban, nyíltvízi úszásban, szinkronúszásban, óriás-toronyugrásban és vízilabdában mérik össze tudásukat a sportágak legjobbjai.

A nyitónapon csak szinkronúszásban és műugrásban rendeznek selejtezőket, utóbbiban ezúttal nem lesznek érdekeltek a magyarok, előbbiben viszont a Gács Boglárka, Dávid Janka páros a technikai verseny kvalifikációjában ugrik vízbe.

A duó mellett a csapat minden számban, a technikai és a szabadprogramban, valamint a világbajnokságok történetében most debütáló – rövid, látványos, akrobatikus elemeket tartalmazó – úgynevezett highlight kűrben is medencébe ugrik. A rendkívül nehéz kvalifikációs rendszer miatt a kvótaszerzés nem elvárható a magyaroktól a világbajnokságon, ugyanakkor ez a viadal rendkívül fontos állomás az ötkarikás felkészülés, a jövő évi versenyek szempontjából.

A világbajnokság első felében a nyíltvízi úszóktól lehet kiemelkedő eredményre számítani, közülük is elsősorban Rasovszky Kristóftól, aki mind a négy versenyszámban, 5, 10 és 25 kilométeren, valamint a csapatversenyben is szerepel majd. Mindjárt a második versenynapon a legrövidebb távon érdekelt lesz, ráadásul a szám Európa-bajnokaként az esélyesek közé tartozik. Ebben a sportágban még várat magára az első magyar világbajnoki arany: 1994-ben Rómában Kovács Rita 25 kilométeren ezüstöt szerzett, 2015-ben Kazanyban Olasz Anna is ezen a távon állhatott fel a dobogó második fokára, míg Gercsák Csaba 2011-ben Sanghajban lett harmadik ugyancsak a leghosszabb távú versenyszámban.

Nyíltvízi úszásban az olimpián csak 10 kilométeren rendeznek versenyt, a legtöbb kvótát most Kvangdzsuban osztják ki: mindkét nemnél az első tíz helyezett közvetlenül biztosítja helyét az ötkarikás mezőnyben.

A férfiaknál Rasovszky mellett Székelyi Dániel indul majd ebben a számban, a nőknél pedig ott lesz ezúttal is a mezőnyben Olasz Anna, aki Kazanyban az olimpiai számban Risztov Éva mögött 11. lett – később ugyanakkor szabadkártyát kapott a riói játékokra –, majd a 25 kilométeren szerzett ezüstjével vigasztalódott. Rohács Réka ugyancsak tagja a 10 kilométeres verseny mezőnyének.

A vízilabdázók számára a csoportkörben az első hely megszerzése a cél, mert az közvetlenül negyeddöntős folytatást ér, ezáltal hosszabb pihenőt jelent.

A férfiaknál Märcz Tamás együttesének ehhez várhatóan az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolokat kell legyőznie, mivel Új-Zéland, valamint a Dél-afrikai Köztársaság csapata a papírforma alapján nem okozhat gondot. A legutóbbi, hazai rendezésű világbajnokságon ezüstéremmel bemutatkozó szakember a felkészülés során bővebb kerettel dolgozott, és szinte a teljes mostani csapat kihagyta a világliga belgrádi szuperdöntőjét, azaz a gárda hosszú időig tudott készülni a világbajnokságra.

A nőknél már jóval nehezebb dolguk lesz a magyaroknak, ugyanis a házigazda dél-koreaiak mellett Kanadával és Oroszországgal találkoznak. A tengerentúliak két éve a margitszigeti negyeddöntőben legyőzték Bíró Attila együttesét, ugyanakkor a közelmúltban a Duna Arénában rendezett világliga szuperdöntőben a magyarok diadalmaskodtak. Az oroszokkal rendszeresen kiélezett csatákat vív a válogatott, a világligában az oroszok nyertek legutóbb.

A férfiaknál kettő, a nőknél egy olimpiai kvótát osztanak ki, a két olimpiai bajnok, Szerbia és az Egyesült Államok a Világligában aratott sikerével már biztosította helyét a tokiói mezőnyben.

Az úszók hagyományosan a viadal második felében szerepelnek: a hétszeres világbajnok Hosszú Katinka ezúttal is favoritként ugrik majd medencébe 200 és 400 méter vegyesen, és a többi számában (100 és 200 m hát, 200 m gyors) is jó esélye van a dobogóra állni, míg Milák Kristóf – aki két évvel ezelőtt Budapesten a 100 méter pillangón szerzett ezüstjével robbant a nemzetközi élmezőnybe – a 200 méter pillangó világranglista-vezetőjeként érhet fel a csúcsra 19 évesen. Sós Csaba szövetségi kapitány korábban úgy nyilatkozott, négy-öt éremre számít.

Romániát kilenc sportoló képviseli, négy férfi úszó (Robert Glinţă, Daniel Martin, George Raţiu és Maria Claudia Gâdea) és öt műugró (Angelica Muscalu, Antonia Pavel, Cătălin Cozma, Constantin Popovici és Cătălin Preda – utóbbi kettő a 27 m-es óriástoronyugrásban).

A kvangdzsui világbajnokság sportdiplomáciai szempontból is fontos, ugyanis a tervek szerint jövő vasárnap hirdeti ki a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a 2025-ös és a 2027-es világbajnokság helyszínét. Ezek közül az egyikre Magyarország is eséllyel pályázik.

A dél-koreai vb-t 12. és 28. között rendezik meg.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ