Vizes-vb: Kapás Boglárka aranyérmes

Vizes-vb: Kapás Boglárka aranyérmes
Kapás Boglárka aranyérmet nyert 200 méter pillangón, Szilágyi Liliána hatodik lett, ahogyan 100 méter gyorson országos csúccsal Németh Nándor, valamint a 4x200 méteres női gyorsváltó is a kvangdzsui világbajnokság ötödik napján, csütörtökön.

Női 200 méter pillangón a két magyar a harmadik és a negyedik idővel várta a finálét, amelyben egyikük sem kezdett túlságosan erősen. Az első fordulónál Szilágyi a negyedik, Kapás csak a nyolcadik helyen úszott, utóbbinak száz méter után jelentős hátránya volt az élen haladókkal szemben. Az utolsó ötven méterre Kapás már negyedikként fordult, Szilágyi ötödik volt. Kapás csodálatos hajrába kezdett, és óriási hátrányt ledolgozva diadalmaskodott, végül egyéni csúccsal, 2:06.78 perces idővel csapott célba, lehajrázva a két esélyesebb amerikai versenyzőt.  

„Azért nyertem, akárcsak az Európa-bajnokságon, mert én akartam a legjobban. Ezenkívül megint csak az történt, hogy engem figyeltek, s nem mentem eszméletlen jó időt, de a többiek nagyon elmaradtak attól, amit tudnak” – mondta Kapás.

Férfi 100 méter gyorson Németh Nándor a hetedik idővel várta a finálét. Az 1-es pályán versenyző magyar ötven méter után a hetedik helyen fordult, majd 48.10-zel, országos csúccsal hatodikként csapott célba.

A Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállítású 4x200 méteres gyorsváltó a délelőtti előfutamból a hetedik idővel jutott tovább, amivel olimpiai kvótát szerzett. A fináléban 7:54.57 perccel lett hatodik a magyar csapat. A számot az ausztrálok világcsúccsal nyerték meg úgy, hogy a második helyen célba érkező amerikai staféta is jobbat úszott, mint a kínaiak 2009-es cáparuhás világrekordja (7:42.08 p).

A nap egyetlen magyar érdekeltségű elődöntőjében Telegdy Ádám 200 méter háton 1:57.07-es idővel hatodikként került a fináléba, amelyet közép-európai idő szerint pénteken 14 órakor rendeznek.