Varsóban mutatják be Lakatos Róbert legújabb dokumentumfilmjét
Vissza

Varsóban mutatják be Lakatos Róbert legújabb dokumentumfilmjét

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál Free Spirit versenyszekciójában mutatják be Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én című magyar-román koprodukcióban készült dokumentumfilmjét. A Közép-Európa legfontosabb fesztiváljai között jegyzett szemle műsorra tűzi Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét is, amely nemrég, magyarországi premierje alkalmával elnyerte a CineFest nagydíját – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

Az október közepén kezdődő 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint Berlin, Cannes és Velence mellett a tizennégy A-kategóriás filmfesztivál egyike.

A Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilm társadalmi szatíra, amely kutyaproblémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – szól az erdélyi magyar identitásról és társadalmi kérdésekről. A film a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával készült, magyar producere Balogh Rita, román részről pedig a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat is jegyző Ada és Alexandru Solomon. A Ki kutyája vagyok én ősztől látható a magyarországi mozikban.

„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyekről már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő világának problémáiról készítettem filmet, hátha az ugatás nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni” – idézte a közlemény a Lakatos Róbert rendezőt. A kolozsvári alkotó, aki Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert, a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese.

A varsói filmfesztivál Discovery című válogatásában látható Szakonyi Noémi Veronika mozifilmje, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét. Az alkotást már láthatta a nemzetközi közönség a szarajevói filmfesztiválon és nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját.

(Borítókép: Ki kutyája vagyok én jelenetkép, Lakatos Róberttel. Fotó forrása: nfi.hu) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ