Változatos program és rangos meghívottak az idei Enescu-fesztiválon
Vissza

Változatos program és rangos meghívottak az idei Enescu-fesztiválon

Több mint 170 órányi minőségi zenével készülnek a George Enescu Nemzetközi Fesztivál szervezői, a repertoárba monumentális művek, népszerű kompozíciók, hangversenyek, kortárs zene és először hallható munkák is bekerültek. Az augusztus 31. és szeptember 22. között zajló fesztivál során a zenekedvelők összesen 84 koncertet hallgathatnak meg, 2500 nemzetközi művész és 50 elismert szólista előadásában – olvasható a fesztivál honlapján.

Az idei kiadás számos újdonsággal lepi meg közönségét, több mint 40 olyan nagy művész és zenekar lép fel a fesztiválon, akiket eddig nem láthattak/hallhattak Romániában. Ugyanakkor az idei rendezvény több romániai városban zajlik, Bukarest mellett Kolozsvár, Nagyszeben, Temesvár, Jászvásár, Bákó, Marosvásárhely és Târgovişte válik fesztiválközponttá, ahol rangos meghívottak helyi zenekarokkal lépnek fel.

A nagy zenekarok sorozatban olyan nemzetközi zenekarok koncerteznek, mint a Berliner Philharmonic, Concertgebouw, London Symphony, Staatskapelle Dresden, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra, Oslói Filharmonikus Zenekar, Oroszország Állami Zenekara stb., valamint a George Enescu Filharmónia Zenekara. A zenekarok kiemelkedő szólistákkal lépnek színpadra, mint például Yuja Wang, Denis Matsuev, Evgeny Kissin, Alexandra Dariescu zongoristák, Patricia Kopatchinskaja, Ray Chen, Sergei Krylov hegedűművészek.

Cameristi della Scala, Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar, Camerata Salzburg, Mahler kamarazenekar, Kremerata Baltica, Orchestre National de Lille, csak néhány név a Hangversenyek és Kamarazenekarok-sorozatból. A kisebb összetételű zenei formációk Elisabeth Leonskaja, Mitsuko Uchida, Charles Richard-Hamelin, Julia Fischer, David Grimal, Rolando Villazón, Sir Bryn Terfel, Joyce DiDonato, Diana Damrau szólistákkal közösen lépnek fel. A szólisták közül kiemelkedik Marion Cotillard színésznő, aki az Orchestre National de Lille zenekarral lép fel közösen Jeanne d'Arc szerepében.

Az éjféli koncertek sorozatban többek között a La Cetra D'Orfeo, az Europa Galante, a Berlini Filharmonikus Zenekar 12 csellistája, az Orchestra of the Age of Enlightenment, vagy a Freiburg-i Barokk Kórus és Zenekar hallható.

A programból a XXI. századi zene sorozat sem marad ki, amely során kortárs zeneszerzők alkotásait ismerheti meg a közönség az Ensemble Linea, Britten Sinfonia, New European Ensemble, valamint hazai zenekarok, mint a George Enescu Filharmónia, Camerata Regală, és a nagyszebeni, bákói és máramarosi filharmónikusok előadásában.

További információk a rendezvény honlapján (www.festivalenescu.ro).

(Borítókép forrása: George Enescu Fesztivál, fotó: Vlad Eftenie)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évad után búcsúzik a Légy jó ...
Sporthírek röviden
EURO 2020 – Harminc euróba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ