Ma kezdődik a George Enescu Nemzetközi Fesztivál

Élőben követhetők a koncertek több felületen

Ma kezdődik a George Enescu Nemzetközi Fesztivál
Ma kezdődik Románia legrangosabb klasszikus zenei rendezvénysorozata, a bukaresti George Enescu Nemzetközi Fesztivál. A szeptember 2–24. között zajló eseményre több mint 3000 elismert művész látogat el, nyolcvannál több rendezvénnyel készülnek a szervezők, Enescu műveiből pedig összesen 37 csendül majd fel a 22 nap alatt. A megnyitón a Londoni Filharmonikus Zenekar, a George Enescu Filharmónia Kórusa (karmester Iosif Ion Pruner) és a Rádió Gyermekkórusa lép fel a Sala Palatului kulturális központban, akik Enescu Oidipusz (Oedipe) című operáját szólaltatják meg, Vladimir Jurowski vezényletével. Kolozsvár is bekapcsolódik a rendezvénybe, szeptember 14-én, csütörtökön este 7 órától a Transilvania Filharmónia zenekara tart koncertet, vezényel Dennis Russell Davies, zongorán közreműködik Aaron Pilsan.

A ma este 7 órakor kezdődő nyitókoncert egy részletét a TVR 1 és TVR 3 csatorna élőben közvetíti, időközben Camelia Văcaru és Marius Constantinescu a fesztivál romániai és nemzetközi kulturában betöltött szerepéről beszélget fontos színházi, filmes, irodalmi és klasszikus zenei személyekkel. Ugyancsak szeptember 2-án, a TVR 3 élőben közvetíti 22:30-tól az Europa Galante című koncertet, Fabio Biondi vezényletével, közreműködik: Vivica Genaux mezzoszoprán.

A kolozsvári közönség a jeles fesztivál koncertjei közül nyolcat élő közvetítésben nézhet meg a Győzelem Moziban. A közvetítések szeptember 9-én kezdődnek, 19:30-tól.

A TVR műsorában kiemelt szerepet kap a zenei esemény, így szeptember 4-től, hétfőtől kezdődően a TVR 3 csatornán (illetve online) élőben közvetítik a koncerteket 20 órától és 22.30-tól.

A tévénézők élőben vagy felvételen nézhetik meg a koncertek nagyrészét: a Sala Palatuluiban rendezett fellépések közül 21-et, amelyből kilencet élőben közvetít a TVR 3, illetve online is követhető a TVR+-on, az Atheneumban szervezett koncertek közül 35-öt (a TVR 3 és TVR+ felületeken élőben tíz koncertet követhetnek), illetve a Sala Palatului kistermében, az Auditorium teremben zajló koncertek közül hetet felvételen tekinthetnek meg.

A rendezvény összes koncertjét élőben közvetítik az enescu.tvr.ro webodalon is. Ugyanitt találhatók információk a fesztivál történetéről, Enescu életéről és munkásságáról, megtekinthetők interjúk a zenei világ elismert személyeivel.

A fesztivál honlapja (www.festivalenescu.ro) egy kibertámadás miatt az eseményt megelőző néhány napban nem működött, a szervezők remélik, szombattól újra üzembe tudják helyezni. Addig a fesztivál részletes programját a rendezvény médiapartnereinél találhatják meg az érdeklődők, illetve a rendezvénnyel kapcsolatos információk a fesztivál Facebook oldalán (George Enescu Festival) is elérhetők.