Enescu-fesztivál: tíz napig a klasszikus zenéé a főszerep Kolozsváron is

Enescu-fesztivál: tíz napig a klasszikus zenéé a főszerep Kolozsváron is
Az ország legrangosabb klasszikus zenei rendezvénysorozata, a bukaresti George Enescu Nemzetközi Fesztivál az előző évekhez hasonlóan a kolozsvári közönséget sem hagyja koncertélmények nélkül: szeptember 1. és 11. között a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében (Mihail Kogălniceanu/Farkas utca 5.) a klasszikus zene legjelentősebb művelői lépnek fel.

A kolozsvári koncertsorozaton elsőként Maria João Pires portugál zongoraművész lép fel szeptember elsején, szerdán, este nyolc órától. Az előadó veleszületett tehetségének és gazdag színpadi tapasztalatának köszönhetően koncertjein a zene legmélyebb jelentéseit fejti meg és közvetíti.

Szeptember 3-án, pénteken, este hét órától az idei George Enescu klasszikus zenei verseny győztesei lépnek fel: Yeon-Min Park dél-koreai zongoraművész, valamint Valentin Șerban román hegedűművész.

A kamarazene legkiemelkedőbb együttesei közé sorolt Fine Arts Quartet szeptember 6-án, hétfőn, este hét órától koncertezik Kolozsváron. Az együttes lenyűgöző előadás-történettel és több mint 200 rögzített művet tartalmazó diszkográfiával rendelkezik, a Washington Post szerint pedig „a kamarazene egyik aranyozott neve”.

A francia-ciprusi zongoraművész és zeneszerző, Cyprien Katsaris több évtizede játszik a klasszikus zene művelőinek legjobbjai között, Kolozsváron pedig szeptember 10-én, pénteken, este hét órától napjaink egyik legjelentősebb csellóművészével, Manuel Fischer-Dieskau-val lép fel.

A kolozsvári koncertsorozat záróeseményeként szeptember 11-én, este hét órától a világ egyik legjobbjaként számon tartott hegedűművész, a Grammy-díjas Maxim Vengerov, valamint a korai tehetségéért a kritikusok részéről nagy elismerésnek örvendő Polina Osetinskaya zongoraművész fellépését hallgathatják meg az érdeklődők.

Jegyek és bérletek az entertix.ro online portálon illetve a Cărturești könyvesboltokban válthatók.