Új villamosokat vásárol Kolozsvár
Vissza

Új villamosokat vásárol Kolozsvár

Az elkövetkező években összesen huszonnégy villamost vásárol az önkormányzat, az elsőket már idén forgalomba állítják – jelentette ki ma Dan Tarcea. Kolozsvár alpolgármestere sajtóértekezleten tájékoztatta a média képviselőit a városháza terveiről: az aradi villamosgyárral már megkötötték ugyan a szerződést, ám információi szerint a vállalat túl sok megrendelést vállalt fel, s képtelen rövid idő alatt akkora mennyiségű tömegközlekedési járművet gyártani.

– Nehézségek merültek fel, de a gyár képviselői ígéretet tettek arra, hogy rendre legyártják a villamosokat, tehát van remény a megrendelésünk körülbelül felének teljesítésére – mondta.

Dan Tarcea alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy további közszállítási különsávok létrehozását tervezik, ám nem bocsátkozott részletekbe. – Bizonyos útvonalakon autóbuszokat trolikra cserélünk, s a Kolozsvári Közszállítási Vállalat segítségével kiépítjük az elektromos felsővezeték-hálózatot. Célunk, hogy a város bármelyik pontjáról maximum 15 perc alatt az utasok eljussanak egy megállóba. Ugyanakkor arra törekszünk, hogy bizonyos útvonalakon sűrűbben közlekedjenek a járművek – fogalmazott a városvezető-helyettes.

Tarcea arról is tájékoztatott, hogy a statisztikai adatok szerint tavaly körülbelül 100 ezer diákot és 7 ezer szülőt szállítottak az iskolabuszok. – Valamennyi iskolabuszra sikerült helyi rendőrt beosztani, így a szülők nyugodtak lehetnek gyermekük biztonsága felől. Jelenleg 17 helyi rendőr teljesít szolgálatot a sulibuszokon – jegyezte meg. Hozzátette: a Kerekdombon lakó gyermekek számára kisebb járművet fognak rendelkezésre bocsátani, ugyanis egyrészt kevesebb a diák, másrészt pedig szűk és meredek utcákon kell közlekednie a járműnek.

– Naponta körülbelül ezer iskolást szállítunk a tanintézményekbe és haza. Bebizonyosodott, hogy a programra szükség van. Mentalitásváltásra van szükség, a szülőknek meg kell érteniük, hogy gyermekük biztonságban van, s nincs szükség a család személygépkocsijának igénybe vételére. Arra kérem a gyermeküket járművekkel iskolába szállító szülőket: próbálják ki és három napig küldjék busszal iskolába a gyereket. Meglátják, hogy kevesebb stresszel jár, nem kell parkolóhelyet keresni, nincs várakozás az iskola előtt, nem nehezítik vagy zárják le egy-egy utcában a közúti forgalmat, és nem kell pénzt kiadni üzemanyagra – mondta Kolozsvár alpolgármestere.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden
Női vízilabda olimpiai selejtező: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke