TIFF Unlimited: fókuszban Pedro Almodóvar
Vissza

TIFF Unlimited: fókuszban Pedro Almodóvar

A kortárs filmipar egyik legkiemelkedőbb rendezőjének filmjeit teszi ingyenesen elérhetővé hétvégén online platformján a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). Pedro Almodóvar spanyol filmrendező négy alkotását tekinthetik meg az érdeklődők december 17. és 20. között az unlimited.tiff.ro weboldalon.

Olyan sokat vetített, provokatív filmekről van szó, mint a Julieta, a Szeretők, utazók (Los amantes pasajeros), A bőr, amelyben élek (La piel que habito) és a Mindent anyámról (Todo sobre mi madre). Az alkotásokat a jelzett napokon esténként nyolc órától kezdődően 24 órán át tekinthetik meg az érdeklődők ingyenesen az ország bármely pontjáról.

Elsőként csütörtökön, december 17-én a 2016-os Julieta című romantikus filmdráma látható, amelynek főszerepeit Emma Suárez és Adriana Ugarte alakítja. A családfő elvesztése után Julieta és lánya, Antía sebeit gyógyítás helyett az idő csak mélyíti. Xoan hiánya olyannyira eltávolítja egymástól a két nőt, hogy Antía a 18. születésnapja után szó nélkül lelép otthonról. Miközben Julieta kétségbeesetten keresi lányát azzal szembesül, hogy mennyire keveset is tudott róla mindeddig.

A filmben nyújtott alakításáért Emma Suárez megkapta a legjobb színésznőnek járó Goya-díjat, magát az alkotást pedig jelölték BAFTA-díjra legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

December 18-án, pénteken a 2013-as Szeretők, utazók című vígjáték tekinthető meg, amelyben többek között Penélope Cruz, Antonio Banderas, Javier Cámara és Hugo Silva is szerepel. A történet kezdetén meghibásodik egy Mexikóváros felé tartó repülőgép, a pilóták pedig az irányítóközpont segítségével próbálják elhárítani a problémát. A legkülönfélébb közegből érkezett utasok rádöbbennek, hogy a technikai eszközökre sem számíthatnak. Úgy gondolják, hogy elérkezett az utolsó órájuk. A kiélezett helyzetben mindenki egyre őszintébbé válik és a legbelsőbb titkaikat is elárulják egymásnak.

Az alkotást jelölték az Európai Filmdíj közönségdíjára, valamint a legjobb vígjáték kategóriájában is.

Szombaton, december 19-én megtekinthető a 2011-es A bőr, amelyben élek című thriller Antonio Banderas és Elena Anaya főszereplésével. A történet a kiváló plasztikai sebészről, Robert Ledgardról szól, aki olyan bőrszövet kifejlesztésén dolgozik, amellyel megmentheti egy autóbaleset következtében súlyos égési sérüléseket szenvedett feleségét. Kísérleteihez szüksége van egy alanyra, egy megbízható segédre, és arra, hogy képes legyen félretenni etikai aggályait. Utóbbi nem okoz számára problémát, segítőtársa is akad Marilia, a születése óta vele élő házvezetőnő személyében, már csak a megfelelő emberi kísérleti nyulat kell megtalálnia.  

Az alkotás megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó BAFTA-díjat, valamint négy Goya-díjat is kiérdemelt.

A Pedro Almodóvar-filmmaraton utolsó napján, vasárnap, december 20-án az 1999-es Mindent anyámról című filmdrámát láthatja a közönség, amelyben szerepel többek között Cecilia Roth, Marisa Paredes, Toni Cantó és Penélope Cruz. A spanyol rendező egyik leghíresebb filmje izgalmas, érzelmes és helyenként igazán viharos alkotás. Manuela tanúja annak az autóbalesetnek, amelyben fia, Esteban életét veszti azon a napon, amikor épp 17 éves lett. Fia egy hátrahagyott naplójában Manuela felfedezi: legnagyobb vágya az volt, hogy megismerhesse apját, akiről anyja okkal nem mesélt neki soha, hiszen nehéz lett volna megmagyarázni, hogy a férfi transzszexuális és Lolának hívják. A tragédia után Manuela elhatározza: megkeresi Lolát, hogy elmondja neki: volt egy fiuk, aki már halott.

Az alkotás számtalan jelölést és díjat kapott kiemelkedő nemzetközi fesztiválokon, többek között a legjobb idegen nyelv filmnek járó cannes-i filmfesztivál díját, valamint az Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjakat is ugyanebben a kategóriában.

(Borítókép: jelenet a Julieta című filmből)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó
Szenátus: januártól nőjön a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Tasnádi Szilárd: szigorítások ...