Táncvilágnapi rendezvénysorozatot szervez a Zurboló
Vissza

Táncvilágnapi rendezvénysorozatot szervez a Zurboló

A Tánc Világnapjának nemzetközi megünnepléséről 1982-ben hozott határozatot az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színház Intézet (ITI – UNESCO). A Jean-Georges Noverre, a klasszikus balett alapítójának tekinthető neves francia táncmester születésnapjához, azaz április 29-hez kötött emléknapot azóta ünnepli a világ táncos közössége, tánckedvelő közönsége. Kevésbé Erdélyben, ahol 2005-ben a Bogáncs – Zurboló Egyesület talán elsőként szervezett Kolozsváron egésznapos, különböző táncos műfajokat bemutató rendezvényt a Tranzit Házban, Erdélyi tánchagyományok és a tánc nemzetközi világnapja címmel.

Azóta ez az erdélyi, elsősorban a magyar tánchagyományok sajátosságait hangsúlyozó esemény évről évre bővült, gazdagodott tartalomban és minőségben egyaránt. Az idén – az ortodox húsvét szabadnapjai miatt – háromnapos fesztiváljukat a nemzetközi táncvilágnap „előrendezvényeként” tudják megszervezni.

Április 25-én, csütörtökön 19 órakor Túl a hagyományon… címmel a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes rendhagyó „előtáncvilágnapi“ előadását lehet megtekinteni a Tranzit Házban. Műsoron a Haver, Buráló!, az erdelyi_neptancok.zip és a Lassú táncjátékok.

Április 26-án, pénteken 19 órakor s szombathelyi Berke és a kolozsvári Bogáncs ifjúsági és gyerek-néptáncegyüttesek előadását lehet megtekinteni a a Magyarlétai Kultúrházban. 20 órakor ugyanitt táncház kezdődik, közreműködik a dési Rezeda és a zalaegerszegi Gyéres zenekar.

Április 27-én, szombaton 17 órakor a szombathelyi Berke és a kolozsvári Bogáncs és Kisbogáncs ifjúsági és gyerek-néptáncegyüttesek előadását lehet megtekinteni a Tranzit Házban, de 17-19 óra között táncházat is szerveznek a dési Rezeda és a zalaegerszegi Gyéres zenekar közreműködésével.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Tenisztorna a cseh fővárosban
BL-selejtezők: kisorsolták a második ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ