Szemét ügy
Vissza

Szemét ügy

Hétfő reggeli séta Kolozsváron, az ötcsillagos városban. Ahol minden szép és jó és korszerű. Szóval minden rendben van, mert a városi önkormányzat éber, előre gondolkodik vagy tíz-tizenöt évvel: helyi érdekű vasútat, metrót épít nekünk. Na meg sok minden mást.

Körbe-körbe néztem, és örömmel nyugtáztam: még ha nincs is májusi meleg, azért süt a nap, a fák zöldbe borultak. Hirtelen orrfacsaró bűz csapta meg az orrom. Nem kellett sok, hogy ráébredjek a szomorú (és bűzös) valóságra: épp egy szemétszállító teherautó mellett haladok el. A teherautó pont egy süllyesztett, egy-két éve felszerelt hulladéktároló előtt állt meg. A cég munkásai szaporán dolgoztak: az inox színű felső részt a magasba emelték, majd kihúzták alóluk azokat a nagyobb tartályokat, ahova a szemetet öntik a lakosok. A hulladékszállító autó belseje – már amit láttam abból – siralmasan nézett ki: a mocskos felületen – amit csak Isten tudja, mikor takarítottak ki, mostak meg – rengeteg szemét kandikált ki. A szemétszállító pedig zutty bele a hulladékot.

Mivel a helyszínen csak egy teherautó volt, és nem akartam véglegesen elkeseredni, ezért nem akartam meggyőződni arról a többek által hangoztatott véleményről, miszerint a hulladékszállító cég egybe önti még a szelektíven gyűjtött hulladékot is.

Hazafele menet azon gondolkodtam, hogy hamarosan két éve vezették be kötelező érvénnyel Kolozsváron a szelektív hulladékgyűjtést. Nagy csinnadrattával persze, amikor átadták az első földbe süllyesztett szelektív tárolókat. A csinnadratta elmúlt ugyan, de a helyzet változatlan maradt: a lakosok jó része még mindig nem gyűjti szelektíven a hulladékot, aki pedig igen, még annak is elmegy a kedve, amikor meglát egy ilyen szemétszállítási akciót, mint én most.

Naivan azt hittem, épp elég idő telt el, hogy hulladékszállítás és a szelektív hulladékgyűjtés terén is előrelépést érjünk el.  Az elmúlt két évben sorra kérdeztem ismerőseimet, hogyan valósul meg nálunk a szelektív hulladékgyűjtés? Nos, az elmondottak még jobban elkeserítettek, mert egyértelmű volt, hogy a két kolozsvári hulladékszállító magáncég még mindig nem oldotta meg megnyugtató módon ezt a problémát.  Úgy tűnik, az önkormányzatnak sincsenek meg a kellő eszközei a helyzet megoldására, hiszen nem állíthat minden szeméttároló mellé egy-egy alkalmazottat. Ha pedig megbírságolja a cégeket, azok a mellényzsebükből kifizetik azt. Egyszer, kétszer, sokszor. 

Mégis, kérdem én, mekkora kihívás lehet az önkormányzat számára a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése? Mit várhatunk nagyobb projektek esetén, ha néhány szemetes kocsi felsorakoztatása ekkora gondot jelent. Vagy gondatlanságot?    


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ