Az örökzöld hulladék

Az örökzöld hulladék
Július elején múlt négy éve, hogy a városban kötelezővé tették a szelektív hulladékgyűjtést. Az azóta eltelt idő ellenére még mindig nem mondhatjuk el, hogy ez teljes mértékben megvalósult.

Sőt, távolról sem szuper az, ami Kolozsváron művel a Supercom cég. Az előzményeket mindenki tudja: tavaly ősszel az Eco-Metropolisz Közösségi Fejlesztési Társulás versenytárgyalást hirdetett a lakosoktól származó hulladék elszállítására, amelyet a bukaresti székhelyű Supercom cég nyert meg. A feladatfüzetben – gondolom – pontos elvárásokat fogalmaztak meg a céggel szemben, amelyeket a cég már akkor tudomásul vett, amikor a pályázatát benyújtotta. Ám a társulással való szerződés aláírásakor már nagyjából készen kellett volna állnia arra, hogy teljesítse szerződéses kötelezettségét. Azaz: lemérje az általa elszállított hulladékot, és annak függvényében számlázzon – „annyit fizetsz, amennyi hulladékot termelsz” elv alapján –, illetve még tökéletesebben művelje a szelektív hulladékgyűjtést, mint elődjei, a Rosal és a Brantner cég.

Ezzel szemben mi történt? Január végén fejvesztve futottunk a cég székhelyére szerződést kötni. Utána meg vártuk a szemetest és a számlát. A szemetes jött, a hulladékot elszállította úgy-ahogy, ám az első számlákat csak májusban vagy júniusban bocsátotta ki. Ömlesztve. Aztán most már a számlákkal is egyenesbe kerültünk, de a hulladékszállítás a régi maradt. Még mindig nem, vagy nem akkor mérik le a szemetet, amikor elviszik. Reggel hét vagy este kilenc órakor jön a szemetes, az alkalmazottak pedig beöntik a kukák tartalmát a szemeteskocsi tartályába. Dehogy méricskélnek, hogy ez most tíz kiló húsz deka…

Nem tudok semmi megnyugtatóval szolgálni, mert mind a polgármesteri hivatal, mind a megyei tanács „mossa a kezeit”, hogy a szerződést nem a város, nem a megye kötötte meg, hanem a fejlesztési társulás. És ezzel a kör bezárul. Januártól szinten minden városi és megyei tanácsi ülésen felvetődik a téma, és ugyanaz a válasz.  Június végén és július elején a fejlesztési társulás tagjaként mint a városi, mind a megyei tanácsnak el kellett fogadnia egy-egy határozatot,  hogy egyetértenek a hulladékszállító cég áremelésével. Persze, a tanács által jóváhagyott áremelés messze elmarad attól, amit a cég kért, de egy minimális 15 százalékos emelést azért jóváhagytak azzal az indokkal, hogy a Supercom jelenlegi árai 2020-ból valók, és azóta több költség ára emelkedett.  Azokat az ellenzéki tanácsosokat, akik mind a városi, mind a megyei tanácsban kérték az áremelés visszautasítását, a többi jelenlevő lehurrogta, és pökhendien azt válaszolták, hogy az áremelésnek semmi köze nincs ahhoz, hogy a cég hogyan végzi a munkáját. Állítólag fennállt az a veszély is: amennyiben a közösségi társulás nem hagyja jóvá az áremelést, akkor a Supercom egy felsőbb állami hatósághoz fordulhat, amely helyt adhat a cég kérésének.

Megértem azokat is, akik nem bíznak a Supercom által végzett szelektív hulladékgyűjtésben, ezért nem hajlandóak minimális erőfeszítést sem tenni ezért. Apropó: a városban nemrég üzemeltették be a harmadik olyan berendezést, amely tizenöt pillepalack, sörösbádog vagy üveg beadása után kiad egy utalványt, amit egy két utazásra feljogosító buszjegyre lehet váltani. Mivel az első két berendezés már egy éve működik, és a városvezetés többször közölte büszkeséggel, hogy mennyire hasznos, akkor felvetődik kérdés: miért nem vettek már eddig még több ilyen berendezést? Az ötcsillagos városban erre miért nincs pénz? A legelszántabb szelektív hulladékgyűjtők felülnek a közszállítási vállalat buszaira pénteken, amikor ingyenes, és viszik nagy zacskókban a pillepalackot, sörösbádogot, az üveget. Sorban állnak a berendezés előtt, és leadják a hulladékot. Ha a városvezetés fennen hirdeti, mennyire elkötelezett a szelektív hulladékgyűjtés terén, akkor erre még többet kell áldoznia? Nehezen hiszem, hogy az emberek a hat lejes buszjegyért gyűjtik össze a hulladékot, és viszik a város, vagy a lakónegyed egyik végéből a másikba. Legalábbis ki kellene próbálni, mekkora a lakosok elszántsága, és hajlandóak-e szelektíven gyűjteni és elvinni a hulladékot a berendezésig akkor is, ha nem kapnak utalványt? Egyvalami biztos: az ötcsillagos Kolozsváron a szelektív hulladékgyűjtés óriási, megoldatlan gond. Az enyém, a tied, a városé, a megyéé, és még sorolhatnám. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
A múlt héten zuhogó esőben tekintették meg a romániai megyeközpontok vezetői, a környezetvédelmi miniszter és a helyi sajtó a korszerű hulladéktárolókat. Pontos elnevezésük: digitális hulladéksziget. Egyszerű a működése: a tulajdonos kap egy kártyát, és csakis azzal nyithatja ki a szelektív hulladékgyűjtő tárolót. Belezuttyantja az általa otthon szelektíven összegyűjtött szemetet, majd elégedetten távozik. A digitális rendszer pedig jelzi a szemétszállító cégnek, mikor telik meg a tartály. Erre a cég kiszáll, kiüríti a tartályt és megy az élet tovább.
Máskép(p)