(Halvány)zöld Péntek

(Halvány)zöld Péntek
Már több mint fél év eltelt, hogy a városvezetés bevezette Emil Boc polgármester kezdeményezését, hogy péntekenként a kolozsvári tömegközlekedés ingyenes legyen. Pontosabban tavaly 2021. június 18-tól van érvényben ez a határozat. Ami nagyon hasznos, pozitív döntés az önkormányzat részéről. A kérdés az: mégis miért nem tud erről a városlakók egy jó része?

Miért van az, hogy amikor felülök a buszra pénteken, azt látom, hogy vannak emberek, akik jegyet érvényesítenek. Ha már megvalósul egy ilyen kezdeményezés, akkor esetleg kicsit hirdethetné azt az önkormányzat, nem? Annyi is elég lenne, ha a buszokra nem csak azt ragasztanák fel, hogy hányféleképpen lehet jegyet vásárolni, hanem esetleg arról is kiraknának egy hirdető táblát, hogy amúgy péntekenként ingyen van a tömegközlekedés, vegyék igénybe vagy hasonlók. A sajtó se tud csak erről írni, hogy minden emberhez eljusson, és nem is a sajtó dolga lenne, hogy népszerűsítsen egy ilyen kezdeményezést, hanem a városvezetésé.

Oláh Emese alpolgármester szerint a program célja a forgalom, a zaj és légszennyezés csökkentése. Ezt egyelőre nem igazán sikerült elérni, mert a lakosság még nem volt túlzottan tájékoztatva erről, pedig már több mint fél éve érvényben van. Kicsit képmutatónak tűnik ez a kezdeményezés, papíron rendben van, egyszer elmondták, s azzal a dolgukat letudták polgármesterék. Mikor elég egyáltalán egyszer elmondani egy dolgot? Hát szinte soha. Ha jön egy politikai kampány, akkor elég egyszer mondani az embereknek, hogy „szavazz rám!?” Kirakunk két plakátot meg küldünk egy sajtónyilatkozatot a szerkesztőségeknek és le van tudva? Így is lehet, de akkor a kutya se fog szavazni rá. Ha valamit akarunk hirdetni a rohanó embereknek, akkor azt körülbelül az arcukba kell nyomni, hogy észrevegyék. Ha nem, akkor ez a feladat is csak félig lesz elvégezve, mint ahogy sok minden más ebben az országban.

Mivel ezt a programot én továbbra is támogatom, attól függetlenül, hogyan koordinálják, ezúton hívom fel kedves olvasóink figyelmét, hogy minden pénteken Kolozsvár területén ingyenes a tömegközlekedés mindenki számára. Éljenek vele, szép napot!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
A múlt héten zuhogó esőben tekintették meg a romániai megyeközpontok vezetői, a környezetvédelmi miniszter és a helyi sajtó a korszerű hulladéktárolókat. Pontos elnevezésük: digitális hulladéksziget. Egyszerű a működése: a tulajdonos kap egy kártyát, és csakis azzal nyithatja ki a szelektív hulladékgyűjtő tárolót. Belezuttyantja az általa otthon szelektíven összegyűjtött szemetet, majd elégedetten távozik. A digitális rendszer pedig jelzi a szemétszállító cégnek, mikor telik meg a tartály. Erre a cég kiszáll, kiüríti a tartályt és megy az élet tovább.
Máskép(p)
Máskép(p)