Számos nagy filmfesztivált megrendeznek a következő hónapokban
Vissza

Számos nagy filmfesztivált megrendeznek a következő hónapokban

Bár a járvány alaposan felforgatta a filmes fesztiválnaptárt, augusztustól számos nagy nemzetközi filmmustrát megrendeznek. A szükséges egészségügyi szabályok betartásával, valamint a programok szűkítésével ugyan, de hagyományos fesztivált terveznek Szarajevótól Berlinig.

Az első nagy nemzetközi filmfesztivál Európában a boszniai Szarajevói Filmfesztivál lesz, amit augusztus 14. és 21. között tartanak meg. A fesztivál szervezői július végén hirdetnek programot, de azt már bejelentették, hogy Michel Hazanavicius , A némafilmes rendezője lesz a nemzetközi zsűri elnöke.

Megtartják a Hongkongi Filmfesztivált is augusztus 18. és 31. között. A rendezvényt márciusról halasztották el, és úgy tűnik ezúttal megrendezhetik, mivel a mozik már május elején kinyitottak Hongkongban. A fesztivált elsősorban a helyi közönségnek szánják, jelentős nemzetközi delegációval nem számolnak, ami jelentősen megkönnyíti a szervezést.

A Velencei Filmfesztivál szervezői kedden jelentették be, hogy a szeptember 2. és 12. között zajló filmmustrán a szokásosnál kevesebb, 50-55 produkciót vetítenek, és a versenyprogramok is szűkebbek lesznek. Ugyanakkor nagy nemzetközi érdeklődéssel számolnak, rendezőket és színészeket is várnak a Lidó szigetére.

Az amerikai díjszezon egyik fontos állomása, a Telluride-i Filmfesztivál a tervezettnél egy nappal korábban, szeptember 3-án nyílik meg és szeptember 7-ig tart. A távolságtartási szabályok érdekében a szervezők eggyel több vetítőtermet biztosítanak a nézők számára.

A Torontói Filmfesztivált, a legnagyobb észak-amerikai filmmustrát szeptember 10. és 19. között rendezik meg. A járvány elleni védekezés miatt a hagyományos vetítések mellett autósmozis bemutatókkal, és számos online eseménnyel egészítették ki. A vörös szőnyeges bevonulások, sajtóértekezletek és szakmai beszélgetések is a virtuális térbe költöznek. A programot is mindössze 50 új film bemutatására szűkítették, amelyeket az első öt napban lehet megtekinteni.

A San Sebastián-i Filmfesztivált szeptember 18-án Woody Allen új filmjével, a Rifkin's Festival című vígjátékkal nyitják meg. A spanyol filmmustrán számos olyan produkciót vetítenek, amely eredetileg a Cannes-i Filmfesztiválon szerepelt volna. Ilyen bemutató lesz Thomas Vintenberg Another Round és Francois Ozon Summer of 85 című alkotása is. A szervezők harminc százalékkal kevesebb filmet válogattak a programba, mert a mozikban csökkentett nézőszámmal történhetnek a vetítések. A járvány miatti elővigyázatosság átformálta az idei mustrát, így a megszokottól eltérően online eseményeket is terveznek.  

A Zürichi Filmfesztivál az első nagy kulturális esemény lesz Svájcban a járvány miatti korlátozások feloldása után. A fesztivál szeptember 24-től október 4-ig tart, és főleg európai sztárokat várnak rá. A fesztiválra csak online lehet jegyet váltani, ami az esetleges fertőzések lekövetésében is segíthet.

A megszokottnál jóval kevesebb vetítést terveznek az október 7. és 18. közötti Londoni Filmfesztiválon: 50 filmet virtuális premierekkel mutatnak be és mindössze 12 vetítést szerveznek az ország mozijaiban. A részletes programot szeptember 8-án teszik közzé. Újítás, hogy a hagyományos, zsűri által odaítélt díjak helyét idén a közönség díjai veszik át.

A dél-koreai Puszani Filmfesztivál, az egyik legnagyobb ázsiai filmmustra október 7. és 16. között zajlik majd, a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivált pedig október 31. és november 9. között rendezik meg.

November végén az amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál is megnyílik, bár a megszokottnál karcsúbb kivitelben. A szervezők a versenyprogramhoz nem nyúltak, de a szokásos háromszáz produkció helyett csak kétszázat vetítenek.

A Karlovy Vary-i Filmfesztivál szervezői a szokásos fesztivál helyett őszre egy négynapos rendezvényt hirdettek meg: a november 18-tól 21-ig tartó mustrán 30 filmet vetítenek további filmes eseményeket kíséretében. Az idei 55. fesztivált jövő júliusra halasztották, a novemberi mustra erre utalva az 54 és fél elnevezést kapta.

A téli fesztiválok, mint a Sundance Filmfesztivál (január 21-31.), a Göteborgi Filmfesztivál (január 29-február 8.) és a Berlinale (február 11-21.) is közönség előtt zajlik majd.

(Borítókép forrása: www.sff.ba)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ