Jövőre távozik a Berlinale művészeti igazgatója

Jövőre távozik a Berlinale művészeti igazgatója
Carlo Chatrian, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatója szombaton bejelentette, hogy jövőre távozik a posztjáról, miután a német kulturális miniszter közlése szerint átalakítják a fesztivál vezetői struktúráját.

Chatrian 2019-ben lett a Cannes és Velence mellett a legjelentősebb európai filmfesztiválok közé tartozó Berlinale művészeti igazgatója. Vele egyidejűleg kezdte meg munkáját Mariette Rissenbeek a fesztivál ügyvezető igazgatójaként. A duó Dieter Kosslickot váltotta, aki hosszú ideig vezette a filmmustrát.

Rissenbeek már korábban úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg szerződését, mikor az 2024 márciusában lejár.

Claudia Roth kulturális miniszter csütörtökön közölte, hogy az illetékes tisztviselők döntése szerint a fesztivált a jövőben ismét egy személynek kell vezetnie és képviselnie. A tárcája hozzátette: az új vezető megtalálására bizottságot hoztak létre, és Chatrian jelezte, hogy kész konstruktív tárgyalásokat folytatni az új igazgatósággal a Berlinale csapatában betöltendő jövőbeli szerepéről.

Ám abban a közleményben, amelyet szombaton a Berlinale honlapján tett közzé, Chatrian azt írta, hogy nem marad a fesztiválnál.

Elhatározását azzal indokolta, hogy a felvázolt új struktúrában nyilvánvalóan nem folytathatja munkáját művészeti igazgatóként. Hozzátette, hogy a következő Berlinale lesz az utolsó, amelynek még ő a művészeti igazgatója.

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált 2024. február 15. és 25. között rendezik meg. Az 51 éves Chatrian a Berlinale előtt a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatója volt.