Stratégia, partnerség
Vissza

Stratégia, partnerség

A (bal)sors iróniája: Donald Trumpnak a Fehér Házból való távozásával egyidőben Romániában a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bejelentette: bűnügyi eljárást indított Liviu Dragnea ellen azt vizsgálva, hogy a volt szociáldemokrata politikus milyen körülmények között vett részt az ex-elnök 2017-es washingtoni beiktatási ceremóniáján. Régi történet, hiszen hol van már a „șmecher” Dragnea, vagy épp a tegnap még nagy „mahărnak” számító Donald Trump? (Hogy a hazai terminus technicusoknál maradjunk…)

Az elmúlt eseménydús négy év maga alá temette volna a történetet, ha a DNA nem hozakodik elő most a váddal, miszerint  Dragnea felhasználta egykori pártelnöki tisztségéből fakadó befolyását annak érdekében, hogy magát és a PSD-t jogtalan előnyhöz juttassa, megsértve ezáltal a politikai pártok finanszírozásáról szóló törvényt – áll a hírben. A DNA szerint Dragnea az ügyben közbenjáró Gheorghe Dimitrescu tanácsost szolgáltatásaiért cserébe Románia bonni főkonzuljának neveztette ki. (Az elmúlt napokban Dimitrescut visszahívták az állítólag Dragneának köszönhető tisztségéből.) Információk szerint Dragneáék útját Elliot Broidy, a beiktatási bizottság akkori alelnöke egyengette, aki azóta szintén kiesett a sors kegyéből, korrupciós vádak alapján őt is elítéltek, Donald Trump azonban elnöki mandátumának utolsó óráiban kegyelembe részesítette.  

Dragnea pártelnök és a frissen megválasztott Grindeanu kormányfő 2o17-es amerikai látogatása annak idején nagy visszhangot váltott ki idehaza. Köztudottan az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatására a szokásjog szerint egyetlen állam- vagy kormányfő sem kap hivatalos meghívót, hanem a Washingtonban akkreditált nagykövetek képviselik országaikat. Bár Dragnea azt állította, hogy hivatalos látogatáson tartózkodott, ez emiatt nem felelt meg a valóságnak, ilyenformán a magánlátogatásra kiutalt hatalmas összeg eredete is sok kérdést felvetett, és a jelek szerint felvet mind a mai napig.

Amerikában természetes, hogy hatalmas pénzekért (százezrektől akár egymillió dollárig) bárki jegyet válthat az elnöki beiktatás alkalmával szervezett eseményekre, ez része a show-nak, mondják. Dragneáéknak állítólag egy „szűk körűnek” minősített vacsorán volt alkalmuk Trumppal találkozni, kezet fogni, és a román-amerikai stratégiai partnerség megerősítésének lehetőségéről beszélni – vélhetően néhány másodpercet. Az akkor még beiktatása előtt álló Trump pedig állítólag azt mondta: "Azon leszünk! Románia fontos számunkra". Erről fotók is tanúskodnak, bár kommentárotok szerint meglehetősen amatőr felvételekről van szó, bizonyára a fotózkodásra már nem maradt pénze a román delegációnak – ironizáltak. Egyértelmű volt ugyanis, hogy a PSD egykori elnökének látogatása szemfényvesztés, propaganda, semmit sem számított a román-amerikai viszony alakulása szempontjából. Az akkor már egy korrupciós ügyben elítélt Dragnea a Trumppal való parolázással akarta legitimizálni magát: lám, a világ egyes számú vezetője kezet fog vele, befolyásos körökben forog, ergo maga is fontos ember. (Börtönben vonulását követően született a döntés: sem ő, sem családja nem utazhat be ezek után az Egyesült Államok területére…)  

Hogy a járványkörülmények között megrendezett szerdai Biden-beiktatás kulisszái mögött  hogyan zajlott a hatalomátvétel, pontosan nem tudni, ambiciózus kelet-európai vezetők tolakodásáról azonban nincsenek információk. Románia mindenesetre nyeregben érezheti magát, hiszen geopolitikai szempontból valóban fontos Amerikának, ugyanakkor Biden Barack Obama alelnökeként nem egyszer járt Bukarestben az elmúlt években, az amerikai-román stratégiai partnerség elkötelezett támogatójának számít. Elemzők felelevenítik az akkori elnök, Traian Băsescuval való szoros kapcsolatát is, egyesek szerint Biden 2009-es romániai látogatása burkolt kampány volt Băsescu javára a volt államfőnek a második mandátumáért folytatott küzdelmében a PSD-s Mircea Geoana ellen. Ha nem emlékeznénk, több (príma minőségű) fotó is tanúskodik kettejük szívélyes viszonyáról… Már csak az a kérdés, vajon mibe került mindez Băsescunak?  Hát Romániának?

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ