Costa, costa

Costa, costa
Újabb két hét haladékot kapott Liviu Dragnea, a Legfelső Bíróság szerdán május 15-re halasztotta a tárgyalást az úgynevezett Bombonica-perben, amelyben hivatali visszaélésre való felbujtással vádolják a szociáldemokrata politikust. Mint tudjuk, Dragnea kineveztette akkori feleségét, Bombonicát a Teleorman megyei gyermekvédelmi hivatal élére, aki aztán alkalmazott két fiktív személyt, PSD-nek dolgozó hölgyeket, közpénzből fizetve így a pártmunkát. A per az utolsó határidőhöz érkezett, ha Dragneát elítélik, akár felfüggesztett szabadságvesztésre is, a politikus a börtönben köt ki, hiszen van már egy felfüggesztettje ugyancsak hatalommal való visszaélés, korrupció miatt, a büntetés pedig összeadódik.

Ilyen körülmények között, gondolhatjuk naivan, Liviu Dragneának nem Jeruzsálembe, hanem esetleg Costa Ricára, vagy Madagaszkárra kellett volna utaznia ezen a sorsdöntőnek ígérkezett szerdai napon, ahogy a szintén korrupcióval vádolt és kedvezőtlen ítéletre számító Elena Udrea, vagy egykori párttársa, a volt konstancai polgármester, Radu Mazãre és még sokan mások tették. Ezeknek az országoknak, ha minden igaz, nincs kiadatási kötelezettségük Románia irányába, ilyen iramban szép kis román kolónia létesülhet arrafele „politikai menekültjeinkből”, Dragnea még pártot is alapíthatna egy idő után, ha annyira nélkülözhetetlen számára a hatalom. Ehelyett ő Izraelben landolt tegnap Dãncilã asszony és a külügyminiszter, Teodor Meleşcanu oldalán. Minderre közvetlenül és nagyon titokzatosan azt követően került sor, hogy a PSD-vezér itthon bejelentette: Románia az elsők közt fogja Jeruzsálembe áthelyezni nagykövetségét. A nyilatkozat hatása nem maradt el: Johannis elnök, akinek az alkotmány szerint jelentős szerepe van a román külpolitika irányvonalának meghatározásában, levegőt nem kapott meglepetésében-méltatlankodásában politikai infantilizmust, messzemenő következményekkel járó nemzetközi politikai botrányt emlegetve. Joggal.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Máskép(p)
Miközben Európa vezető politikusai is többnyire fintorogva, mi több, aggodalommal reagáltak Donald Trump megválasztására, majd beiktatására, Liviu Dragnea időt és pénzt nem sajnálva igyekezett elsőként az új elnök közelébe férkőzni– és sikerült. Állítólag kemény dollárszázezrek árán jutott meghívó Dragneáéknak, viszont megérte! A három napos „politikai wellness” alatt a PSD-elnök és Sorin Grindeanu kormányfő több, talán még az ország érdekei szempontjából is jelentősnek számító megbeszélésen vehetett részt, az elnöki kézfogás csak bónusz volt. (Most aztán lesz mit visszalapátolni a pártkasszába!)
Máskép(p)
Máskép(p)