Sporthírek röviden
Vissza

Sporthírek röviden

LABDARÚGÓ I. LIGA, RÁJÁTSZÁS, ALSÓHÁZ, 13. FORDULÓ

Győzelemmel tért vissza a pályára a koronavírusos esetei után a kiesés elkerüléséért küzdő Bukaresti Dinamó labdarúgócsapata.

Eredmény, I. liga, rájátszás, 13. forduló: • Voluntari-i FC–Bukaresti Dinamó 1–2 (gól: Mihai Căpăţână – 63. perc, 11 m, illetve Deian Sorescu – 34. és Filip Mrzljak – 76. perc).

A 14., utolsó forduló tervezett programja: • Dinamó–Konstancai Viitorul • Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–Clinceni-i Academica • Nagyszebeni AFC Hermannstadt–Jászvásári/Iaşi-i Politechnika • Târgoviştei Chindia–Voluntari. Ezenkívül a Dinamónak van még öt elhalasztott meccse (2–2 a Chindiával és a Hermannstadttal és egy idegenbeli mérkőzés a Sepsivel) – ezeket a jelek szerint valamikor az utolsó forduló előtt pótolják. A sorrend: 1. Viitorul 42 pont/13 mérkőzés, 2. Hermannstadt 34/11, 3. Clinceni 32/13, 4. Voluntari 31/13 (16–10), 5. Sepsi 31/12 (18–17), 6. Jászvásár 29/13, 7. Dinamó 24/8, 8. Chindia 20/11.

Eddig csak a Viitorul és a Hermannstadt jövő évi élvonalbeli szereplése biztos, a Târgoviştei Chindia pedig biztos kieső.

LABDARÚGÓ II. LIGA: FELJUTOTT AZ UTA ÉS AZ ARGEŞ FC

Lejátszották a labdarúgó II. liga rájátszásának 5., utolsó fordulóját, amelynek végén kiderült, hogy az Aradi UTA és a Piteşti-i Campionii Argeş FC felsőbb osztályba léphet, előbbi 12, utóbbi 11 év kihagyás után jut a legjobbak közé. A harmadik helyezett Mioveni-i SK osztályozót játszik az I. liga 12. helyezettjével. A két Argeş megyei gárda azonos pontszámmal végzett, köztük elsősorban az döntött, hogy a mioveni-iek felfelé kerekített pontszámmal kezdték a play-offot.

Eredmények, II. liga, rájátszás, 5. forduló: • Mioveni-i SK–Ploieşti-i Petrolul 1–2 (gól: Mihai Işfan – 5. perc, illetve Sergiu Arnăutu – 39. és Andrei Răuţă – 58. perc) • Bukaresti Rapid–Turnu Măgurele-i Turris-Oltul 1–1 (Amir Jorza – 97. perc, illetve Adrian Voicu – 60. perc; kiállítva: Denis Ispas – 97. perc, Turris-Oltul) • Piteşti-i Campionii Argeş FC–Aradi UTA 1–1 (Răzvan Matiş – 53. perc, illetve Alexandru Ioniţă I. – 40. perc, 11 m). A végeredmény: 1. UTA 30 pont, 2. Argeş 27 (7–6), 3. Mioveni 27 (5–6), 4. Turris-Oltul 26, 5. Rapid 25 (4–4), 6. Petrolul 25 (4–4).

A SZPARTAK MOSZKVA LEIGAZOLTA A BÖRTÖNT MEGJÁRT OROSZ VÁLOGATOTT CSATÁRT

A közel egyéves börtönbüntetése után tavaly szabadult Alekszandr Kokorin a Szpartak Moszkva labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását. A 48-szoros orosz válogatott futballista három évre szóló szerződést írt alá a Szpartakkal, amely az előző szezont az élvonal hetedik helyén zárta. A 29 éves csatár és az orosz nemzeti csapatban 15-ször szerepelt Pavel Mamajev 2018 októberében egy étteremben két embert megtámadott és megsebesített: egyikük egy székkel fejen dobta az ipari és kereskedelmi minisztérium tisztségviselőjét, később pedig a két játékos egy televíziós műsorvezető sofőrjét is megverte. Kokorint 18, míg Mamajevet 17 hónapos szabadságvesztéssel büntették, de ebbe beleszámították az előzetes letartóztatás időtartamát is, majd enyhítést kaptak, így tavaly szeptemberben feltételesen szabadlábra helyezték őket. A Szpartak Moszkva új igazolása eddig sem volt munka nélkül, az előző kiírásban az FK Szocsiban játszott és 10 mérkőzésen hét gólt szerzett.

UKRAJNA OLIMPIÁT RENDEZNE

Ukrajna azt fontolgatja, hogy pályázatot nyújt be egy nyári vagy egy téli olimpia rendezési jogának elnyeréséért – írta a karpathir.com kárpátaljai portál. Az elképzelésről Vadim Gutcajt sportminiszter nyilatkozott, kiemelve, hogy az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökeként már dolgozik a terv megvalósításán Szerhij Bubka, a rúdugrás olimpiai és világbajnoka. A rendezést támogatja az ország vezetése, amely szeretné meghívni látogatásra Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, hogy megbizonyosodhasson róla: Ukrajna kész és képes házigazdája lenni az ötkarikás játékoknak.

U-BT: SZEBENBE IGAZOLT AZ ÍGÉRETES IFI

Horea Rotaru egykori kosaras fia, Toni, a Kolozsvári U-BT egyik legígéretesebb junior játékosa a Nagyszebeni ESK-hoz írt alá két évre. A kolozsváriak keretében szereplő játékos a Nemzeti Ligában és a FIBA Európa Kupában is lehetőséget kapott, de javarészt a szatellitcsapatnál szerepelt az I. ligában. A másodosztályban kiváló statisztikával rendelkezett a legutóbbi idényben: mérkőzésenként 11,9 pont, 3,2 lepattanó, 2,7 döntő passz és 1,7 szerzett labda.

SZOBOSZLAI AZ OSZTRÁK BUNDESLIGA LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSA

A játékosok értékének megítélésében mértékadónak számító transfermarkt.com frissítette az osztrák Bundesliga piaci értékét. Mivel az utolsó frissítésre a koronavírus-járvány kitörésekor került sor, jelentős változás történt néhány játékos piaci értékében. Csapatszinten a bajnok Red Bull Salzburg értéke nőtt a legjobban (43 millió euróval), amiben jelentős szerepe van a csapat magyar középpályásának, Szoboszlai Dominiknak, akinek az értéke az elmúlt hetekben kiemelkedő mértékben, 11,5 millió euróval növekedett. Ezzel ő lett a Bundesliga történetében a második játékos, akinek értéke elérte a 25 millió eurót és ezzel az összeggel jelenleg ő a liga legértékesebb játékosa. Előtte csak korábbi csapattársa, a Borussia Dortmundhoz szerződött Erling Haaland érte el ezt az összeget. Az értéknövekedésben a magyar játékost csak zambiai csapattársa, Patson Daka előzi meg, az ő értéke 150%-kal nőtt, de jelenlegi értéke így is „csak” 20 millió, míg a lista harmadik helyén is salzburgi játékos áll, a szintén zambiai Enock Mwepu, akinek értéke 5,4 millió euróról 10 millió euróra emelkedett.

Szoboszlai az idei szezonban 40 meccsen 12 gólt szerzett és kiosztott 18 gólpasszt, a járvány utáni időszakban kiemelkedően játszott (11 meccsen 8 gól és 11 gólpassz). Nem véletlenül választották meg a játékosok szavazatai alapján az osztrák bajnokság legjobbjának. Több európai sztárcsapat érdeklődött iránta, de a salzburgiak is meg akarják tartani.

VISSZAHÍVTA AZ ELNÖKSÉGET A MAGYAR SÍ SZÖVETSÉG KÜLDÖTTGYŰLÉSE

A Magyar Sí Szövetség csütörtöki küldöttgyűlése visszahívta a szervezet elnökét, Miklós Editet és az elnökséget. A szövetség közleményében kiemelte: a küldöttgyűlés – miután elsöprő többséggel elfogadta az elnökség szakmai beszámolóját – 28 igen, 11 nem és 6 tartózkodás mellet visszahívta az elnökséget. Hozzátették: ezt követően jelölő bizottságot hoznak létre, az új küldöttgyűlést pedig szeptember 11-re hívják össze.

„Furcsállom, hogy a beszámolót elfogadta a küldöttgyűlés, majd ennek ellenére visszahívott engem és az elnökséget” – nyilatkozta az MTI-nek a csíkszeredai születésű Miklós Edit. – „Amiért elvállaltam a posztot, azt megtettem, ami a tudásomból tellett, azt véghezvittem. A sportolókért dolgoztam, olyan szakmai programot dolgoztunk ki, amelynek már látszottak az eredményei, de lehet, hogy másra van szükség” – tette hozzá a Világkupa-dobogós, olimpiai hetedik korábbi lesikló, aki arra nem tudott válaszolni, hogy ismét jelölteti-e magát elnöknek.

Miklós Edit hosszú folyamat végén került a szövetség élére, 2018. áprilisi visszavonulása után pár nappal választották meg a posztra, ám csak annak az évnek az őszén kezdhette meg a munkát, miután a bíróság visszamenőleg bejegyezte elnöknek.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ