Pinokkió, a találóskérdés és a kolozsvári kislány
Ma van a bábszínházi világnap
Ma van a bábszínházi világnap
Vissza

Pinokkió, a találóskérdés és a kolozsvári kislány

Micimackóval, Pinokkióval, a Kolozsvári mesék és a Ha én lennék Mátyás király című előadások szereplőivel, illetve az őket életre keltő bábszínészekkel találkozhatott tegnap délután, a bábszínházi világnap alkalmából szervezett interaktív bábkereső sétán a Puck Bábszínház közönsége.

A sétán egyik helyszínről a másikra csak akkor juthattak a résztvevők, ha egy kérdést feltettek a bábnak és bábosnak is. Ezt kihasználva egy leleményes kislány gyorsan fel is mérte, mennyire ért Pinokkió a találóskérdésekhez: „Ha feldobják zöld, ha leesik piros. Mi az?”, tudakolta. Szerencsére Pinokkió (László Réka bábszínész) azonnal megválaszolta a találoskérdést.

A bábkereső sétát Bertóti Johanna Fütyülünk a világra című gyerekkoncertje követte, a nap tombolasorsolással ért véget.

Az ünneplés a ma délelőtt 11 órától játszott Kolozsvári mesék című előadással zárult a Puck Bábszínházban. 

(Borítókép: A bábkereső séta egyik stációja a Koffer kávézó volt. Fotó: Rohonyi D. Iván)

(A magyar bábosok ünnepére a  bábszínházi világnap üzenetét Fodor Tamás színész, rendező írta. Az alábbiakban ezt közöljük)

    ***

 

A bábszínház alkotóihoz
(és egy kicsit a közönségéhez is) a bábszínház világnapján

Nem kell hinned a lélekvándorlásban, hogy elhidd, tovább élsz abban a kis figurában, ami megmozdul a kezedben, a kezed által. Ha csak gondolsz rá, megrezdülnek az idegek, kattog az agyad, lüktet a szíved, zsonganak a zsigerek. És ha képes vagy rá, hogy érzékennyé munkáld a tested, egyszerre lehetsz magad is, ő is: a kicsi vagy óriási figura. Amíg az maradsz, aki vagy, meglátod, azzá válik ő is, aki vagy. Egy percre megérzitek a teremtés csodás ízét, zenélni kezd a tér, tótágast áll az idő. Nem kell grimaszokat vágni, mint a rossz ripacsnak, nem kell műszárnyakat magadra csatolnod, mert a lélegzeteddel emelkedik a báb, elsodródtok a földtől, sebesebben száguldhatsz, mint a rakéta, meghódíthatod a világot… s mindeközben, ha akarod, egyre szilárdabban állsz a valóság talaján.

Ne rettenj meg a kudarcoktól, kínlódd ki a könnyedséget! Csak örökös kíváncsisággal, kutatással és kereséssel kerülhetsz az alkotás áldott állapotába. Nem könnyű! Ég majd a szemed, zsibbad a kezed, elvész olykor a türelmed, de ne csüggedj! Csak így szülheted újjá be nem vallott álmaidat, és ha sikerül, a tátott szájú gyerekek és az előadás idejére gyerekké lett felnőttek álmait.

Az igazi művészet nem húz szekeret, nem lehet megenni, nem hízott liba, nem szánhúzó kutya, nem tudod megnyírni, mint a birkát, nem tudod betanítani, mint a papagájt. A bábszínház nem haszonállat, talán épp annyira felesleges, mint favágónak egy szál színes, illatozó virág. Ti, akik nézitek, szippantsatok jó mélyet, titokban morzsoljátok el a szemetekben azt a pici könnycseppet, aztán jót nevessetek magatokon és az ostobákon.

És most kezdődjön az előadás, ahogy annakidején Federico García Lorca bábszínházát kezdte a félig kobold, félig manó Moszkító:

„Férfiak és asszonyok! Figyelem. Kisfiú, csukd be a szádat, te meg kislány, ülj le gyorsan, a szél se érjen a nyomodba! Hallgassatok, hogy a csend tisztább legyen, mint ha saját forrásából bugyogna elő. Hallgassatok, az utolsó szavak visszhangja is elüljön.”

                                             Fodor Tamás 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cosmin Contra idegenlégiósai
Holtan találták meg a Dâmboviţa megyei ...
Továbbra is Csomortányi István az EMNP ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ