Óvatoskodva nyilatkozott a tanévkezdés kapcsán Cuibus
Vissza

Óvatoskodva nyilatkozott a tanévkezdés kapcsán Cuibus

Nem csak az újságírók, hanem egy szülő is kíváncsian várta, hogy a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség első embere, Valentin Cuibus főtanfelügyelő mit nyilatkozik arról a kormányhatározatról, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó elemista gyerekeknek romántanárok kell oktatniuk a román nyelvet. Valentin Cuibus azonban tapasztalt szakember, és mindössze annyit mondott: a rendeletet alkalmazni kell, de a magánvéleményét nem mondja el nyilvánosan, és felesleges arról vitáznunk, hogy a határozat mennyire jó vagy rossz. Megtudtuk: Kolozs megyében nincs veszély, hiszen többnyire az iskolákban dolgozó romántanárok pluszóráként felvállalták az elemi oktatást is. Tegnap pedig még úgyis szerveztek a pedagógusoknak egy álláselfoglaló ülést, ahol a maradék órákat is szétosztották. Ugyanakkor a Kolozs megyei Pedagógusok Háza (CCD) 30 napos továbbképzést szervez azoknak a román tanároknak, akik ettől a tanévtől elemi tagozaton is tanítanak.

Valentin Cuibus nem ütközött meg azon, hogy a sajtótájékoztatón megjelent egy szülő is, hanem a rá jellemző nyugodtsággal és hidegvérrel válaszolt a kérdésekre. Még az sem hatotta meg, amikor a szülő rámutatott arra a tényre, hogy a kormányhatározat diszkriminatív, hiszen ha a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekeket romántanárok tanítják az elemiben, akkor miért nem oktatnak romántanárok a román elemi osztályokban is. A szülő belátta, hogy Cuibust nem lehet megingatni, ezért azzal távozott a sajtótájékoztató színhelyéről, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul az ügyben.

A tanintézetek év elején szokásos egészségügyi engedélyével kapcsolatosan a főtanfelügyelő elmondta: a megyében 214 önálló jogi személyiséggel rendelkező és 174 alárendelt, azaz struktúra-szerű intézmény működik 613 épületben. Tavalyhoz képest idén nőtt az engedéllyel rendelkező épületek aránya a tavalyi 84-ről 87 százalékra. Például Kolozsváron csak a Szállításügyi Líceumban található autómosó műhely nem rendelkezik engedéllyel, ám ez a tény nem befolyásolja az oktatást. Az engedéllyel nem rendelkező létesítmények vidékiek, és az évek óta fennálló ivóvíz hiánya miatt nem kaptak működési engedélyt, ezért a küszöbön álló tanévben is ideiglenes engedéllyel működnek.   

Megtudtuk: az elmúlt három évben kis mértékben, de nőtt a gyereklétszám, és a további évek is ezt vetítik elő, ám ez főleg annak tudható be, hogy sok fiatal család kapott állást Kolozsváron.  Idén közel 98 ezer gyereket tart számon a tanfelügyelőség.

Megtudtuk: óriási a gond van a hatodikosok biológia és földrajzkönyvével, mivel az új és frissen nyomtatott tankönyvekbe több hiba is becsúszott. Cuibus szerint mind a tankönyvszerzőknek, mind a lektoroknak felelniük kell ezért, ám diplomatikusan kitért azon kérdés megválaszolása elől, hogy szerinte milyen szankciókkal kell sújtani a felelősöket, akik miatt több tízezer könyvet újra kellene nyomtatni, vagy a tankönyv végére hibajegyzéket csatolni. Az első és másodikos kisdiákok tankönyveiről a főtanfelügyelő elmondta: tanévkezdésig megérkeznek, és ki is osztják az iskolákban.

A közelgő tanévnyitó kapcsán a Kolozs Megyei Tanács tájékoztatja a lakosokat, hogy a hatáskörébe tartozó speciális iskolák megfelelő körülményeket biztosítanak a tanulóknak, és ezek a tanintézmények rendelkeznek működési engedéllyel.  A közlemény kitér arra, hogy a nyár folyamán milyen munkálatokat végeztek el ezekben a speciális iskolákban. Megtudtuk: a 120 gyermeket fogadó, magyar tannyelvű Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolában kicserélték a csempét, a járólapokat, a szaniter-felszereléseket, kifestették az osztálytermeket, megjavították a tetőt és a hőközpontot.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új buszvonalak létesítését tervezi a ...
Augusztusi bakancslista – jön a ...
Az idei első öt hónapban 5,47 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ