Tanévkezdés: maszkos mosoly, szabadtéri órák, türelemjáték

Fontosnak tartja a nonformális találkozókat az iskolapszichológus

Tanévkezdés: maszkos mosoly,  szabadtéri órák, türelemjáték
Megközelítőleg 2,8 millió tanuló és óvodás kezdte el országszerte ma az új iskolai évet a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések közepette. Az adott település járványügyi helyzete függvényében a tanulók egy része online tanórákon vesz részt, mások a személyes jelenlétet az online oktatással váltogatva tanulnak, a kevésbé fertőzött településeken pedig az óvintézkedések betartásával, a megszokott módon járhatnak óvodába, iskolába. A járvány és a fokozott óvintézkedések okozta általános bizonytalanság, szorongás közepette az új tanév első heteiben legfontosabb a bizalmas és biztonságos légkör kialakítása az iskolában, osztályokban. Nagyon fontos ehhez a pedagógusok nyitottsága, rugalmassága és kreativitása – vélekedik Keresztesi Polixéna iskolapszichológus, aki szerint főleg a cikluskezdő évfolyamok esetében ajánlott, hogy a pedagógus a diákokkal az iskolán kívül is találkozzon.

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes a tanévkezdés alkalmából a Szabadságnak azt nyilatkozta, reméli, hogy idén is sikerül mindenkinek leküzdeni a nehézségeket, és az élet visszaállhat a normális kerékvágásba. Ugyanakkor abban is bízik, hogy kilenc hónap múlva, a 2020/2021-es tanév zárásakor Kolozs megye megőrzi dobogós helyét a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek záróvizsgáján elért eredmények tekintetében, és sikeres tanévet tudhat maga mögött mindenki. A Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes mindenkinek kitartást és türelmet kívánt az új tanévre, amire az új iskolai szabályozást figyelembe véve szükség is lesz. 

A főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: Egeres község koronavírusfertőzés-gyanús érintettjeinek esetében holnap lejár a kéthetes otthoni elkülönítés, és az illetékes hatóságoknak kedd délután kell dönteniük arról, melyik oktatási forgatókönyvet alkalmazzák. Hozzátette: Magyarszarvaskend községben viszont hétfőtől piros forgatókönyv lépett érvénybe, ám a községben nem működik magyar tannyelvű tanintézet. 

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai ma még nem tapasztalhatták meg az osztálytermekben zajló hibrid oktatást, mert az osztályfőnöki órákat az iskola udvarán tartották meg, természetesen az előírásoknak megfelelően, maszkban – mesélte Balázs Alpár tizenegyedik osztályos tanuló, akinek egyelőre érdekesnek tűnik a rájuk váró vegyes rendszerű oktatás és a maszk használata sem okoz különösebb gondot. – A fertőzés terjedésének megakadályozására a szüneteket különböző időpontokra időzítették, hogy más osztályokkal ne találkozzunk, és közlekednünk is a közúti szabályokhoz szorosan illeszkedő rendszer szerint kell a folyosókon: előzni tilos, sebességkorlátozás, parkolásra kijelölt hely, kanyarra vonatkozó figyelmeztetés, az előre haladó és a kanyarodósáv kijelzése, körforgalom, előnyt jelző tábla stb. – fogalmazott Alpár, aki szerint az osztályterembe való belépést megelőzően a kezüket is fertőtleníteniük kell majd. 

Zökkenőmentes hibrid oktatás kis szívfájdalommal

– A Kolozsvári Református Kollégium tizedik osztályos tanulójaként elmondhatom, hogy bár nem teljes a közösség, akarva-akaratlanul, jókedvvel vagy lecsüggedt fejjel, de hozzá kell szoknunk az új normálishoz – fogalmazott Benkő Boróka a rendkívüli tanévkezdés kapcsán. – Mi hibrid oktatási forgatókönyv szerint kezdtük meg a tanévet, így az osztály felével csak virtuálisan találkozunk. Az ehhez szükséges technikai feltételeket a legegyszerűbben és a leghatásosabban teremtették meg. Amikor márciusban hazaküldtek, mindenkinek készült felhasználófiókja a Microsoft team nevű, célzottan tanulásra tervezett alkalmazásban. A tantermeket felszerelték laptoppal, vetítővászonnal és széles látószögű kamerával, így az otthonról tanórába bekapcsolódók is tökéletesen láthatják a tanárt – részletezte az iskolában tapasztaltakat a tizedikes diák. Az iskolába belépve kézfertőtlenítők várják a diákokat és a tanárokat minden osztály előtt. Lábbal nyitható, tetős szemetesládák találhatók a tantermekben, amelyekbe kizárólag a maszkokat dobhatják el. Az ülésrendet az osztályfőnökök megtervezték, ezt nem lehet megváltoztatni. Nincs senkinek padtársa, a diákok közt legalább 1,5 m távolság van. A teremből nem szabad kijárni, vagy kapcsolatot teremteni más osztályok tanulóival. A mosdót felváltva használhatják, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak.

– A maszk folyamatos viselése elég kellemetlennek tűnik, mivel nagyon meleg és izzadunk alatta. De egyébként az első iskolai nap hasonló volt az eddigiekhez. Mivel mindenki nem fért be a templomba, ezért csak a kilencedikesek vettek részt az évnyitó áhítaton, mi az osztályokból online követtük a templomi eseményeket, és az újak fogadalomtételét. Ezután a megszokott osztályfőnöki órák kezdődtek, és a tavalyi év díjazottjainak kiosztották az okleveleket. Bevallom, egy kis szívfájdalommal mentem iskolába, mert csak a társaim felét láthatom, de bízom abban, ha betartjuk a szabályokat, és a jó oldalát nézzük a dolgoknak, akkor sokkal hamarabb egyesülhet a csapat – mondta Boróka.

Szülőként bízni a tanárkollégák kreativitásában

Fodor Emőke a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum pedagógusa, egyben három gyermek édesanyja nagy izgalommal várta e tanévnyitót, hiszen először lett elsős tanító. – A várva várt tavalyi tanévkezdés lendületét márciusban visszafogta a járvány, de most már sokkal erősebbnek érzem magam. A step by step osztályban oktató tanítótársam támogatását tavaly is éreztem, de idén már azt is tudom, hogy kilenc tanítókollégára számíthatok, ha szakmai vagy érzelmi hullámvölgybe kerülnék. Az online oktatás közös tanulása olyan szövetséget hozott létre, amelyet csak sok év alatt sikerült volna megvalósítani – fogalmazott a tanítónő. Hozzátette: bízik a szülőkben, akik március–május közt a legnagyobb türelemmel viseltettek első online lépéseik és botladozásaik iránt, visszajelzéseikkel sokat segítve a pedagógusok fejlődését is. – Elsőseim csillogó szemmel néztek körbe a nekünk lecsupaszítottnak tűnő osztályban, s nagyon várják a közös betűtanulást. Hiányzott a sok ölelés, a szőnyegen ücsörgés lazasága, de fontos, hogy mindenki egészséges maradjon – jegyezte meg. A szamosújvári elsősök már nagyon várják a közös betűtanulást

– Anyaként a tanévkezdések szokásos izgalma, aggodalma töltött el. A legnagyobb, már önálló hetedikes lányommal az ünneplő ruha meghatározását ismételtük, a középső se kicsi, se nagy hatodikos egyáltalán nem várta az iskolakezdést, a tavalyi könyvekre már nem is emlékszik. Kamaszos fölénnyel jelentik ki, hogy unalmas az egész, a padtárssal való kuncogástól is megfosztották őket. A szünetek megvalósítása pedig még rejtély számukra. Bízom benne, hogy a kollégák kreatívan megoldják azt is – mesélte. – A legkisebbemet a kiscsoportból a középsőbe való átkerülése nagy büszkeséggel töltötte el. Nagyon várta az ovikezdést, a barátokkal való találkozást. Tudta, hogy nem lesz ugyanolyan, mint „bejárási tilalom” (tilos volt bejárni az óvodába) előtt. Az óvó nénik, dadusok szeretete, kreativitása azonban mindenért kárpótol, alig várja a holnapot, hogy az új kislánnyal ismét játszhasson – közelítette meg szülői szemszögből a tanévkezdést Fodor Emőke, hozzátéve: bár a pedagógusok a fél nyarat végigizgulták s szervezték, a gyerekek nagyon természetesen viselkedtek, s a szülők többsége nagyon toleráns és megértő volt. – Adja Isten, hogy az egymás iránti türelem legyen a vírus pozitív hozadéka továbbra is. Minden kollégának, diáknak szép, nyugodt tanévet kívánok! – fogalmazott. 

Nehéz az érintésmentes együttlét

Bárdos Réka tanítónő (JZSUK) idén új osztályt kezd, előkészítősökkel indul a hagyományostól nagyon eltérő 2020–2021-es tanévben. A pedagógust arról kérdeztük, hogyan alakult az első nap, mennyire sikerül betartatni az alig 6 évesekkel a nagyobb diákokat is próbára tevő biztonsági intézkedéseket.
 
– Egyelőre meglepően fegyelmezettek voltak a gyermekek a templomi ünnepségen, pedig az majdnem egy órát tartott. Nagyon hálás vagyok azért, hogy az iskola vezetősége és a belvárosi unitárius egyház nyitottságának, együttműködésének köszönhetően mégiscsak sikerült egy kis ünnepélyes tanévnyitót szervezni a most iskolát kezdőknek, akik szüleikkel együtt vettek részt az istentiszteleten. Talán emiatt is elviselhetőbbnek bizonyult a maszkviselés, a távolságtartás, de számítok arra, hogy az első hetekben azért nem lesz ez ennyire egyszerű – magyarázta a tanítónő.

– Nagyon nehéz állandóan arra összpontosítani, hogy ne érjek a gyerekekhez, hogy ők se fogják meg egymás kezét. Eddig arra tanítottuk őket, hogy kettes sorban, kézen fogva közlekedünk, most pedig ez nem érvényes. A gyerekek, különösen azok, akik ismerik egymást, óvodatársak voltak, reflexszerűen megérintik társukat, most pedig külön figyelni kell arra is, hogy ezt ne tegyék – mondta.

Az előkészítő év tantervében nagyon sok mozgást, játékot, közös tevékenységet feltételező foglalkozás van. Ezeknek nemcsak a közösségformálás a célja, hanem olyan tevékenységekről van szó, amelyeknek kiemelt jelentősége van például a gyermekek íráskészségének fejlődésében. Nagy kihívás lesz ezeket a feladatokat távolságtartás és egyéb biztonsági intézkedések közepette a gyerekekkel elvégeztetni – tudtuk meg Bárdos Rékától. Bár volt szó róla, az óraszám, a tananyag mennyisége semmivel sem csökkent, csak az oktatási körülmények lettek nehezebbek, szigorúbbak – magyarázta.


 
Az óvodások számára egyelőre még ismeretlen terep a sok bevezetett korlátozás szerinti ovis magatartás. Az óvónők hiába készítették elő az egymástól másfél méteres távolságra elhelyezett padokkal berendezett termet vagy ragasztottak a padlóra pontokat a távolságtartás megkönnyítésére, a kicsik számára nem természetes, hogy nem ölelhetik meg óvónőjük lábát, az pedig nem érhet hozzájuk – számolt be az első nap tapasztalatairól V. D. kolozsvári óvónő. – Nehéz megértetni velük, hogy nem közeledhetnek egymáshoz. És bár elsőre úgy tűnik, felfogták a kapott utasítást, számukra az óvónő megnyugtató közelsége, érintése jelenti a biztonságot – fogalmazott a pedagógus, aki szerint még az átöltözés is nehézséget okoz a kicsiknek.

Fontos a pozitív kommunikáció

Rövid évnyitóval kezdtek a kalota­szentkirályi Ady Endre Általános Iskolában is, a tanárok és a gyereksereg a tágas udvaron gyűlt össze – kellő távolságra egymástól. Idén a templomi ünnepség elmaradt, a közös ima is az iskolaudvaron hangzott el. Okos-Rigó Dénes igazgató elmondta: tanárkollégái visszajelzéseiből is az derül ki, hogy a maszkviselés, távolságtartás zökkenőmentesen zajlott az első napon, remélik, a továbbiakban sem okoz majd gondot az új szabályok tiszteletben tartása.
 
– Nem szigorításokról, tiltásokról beszélünk, hanem közös érdekről, az egészségünk megőrzéséhez szükséges óvintézkedésekről – érzékeltette a pedagógus, mekkora hangsúlyt fektetnek a pozitív kommunikációra.
 
A kalotaszentkirályi általános iskolában – ahova a környező falvakból, községekből is érkeznek gyerekek – 132-en tanulnak, közülük 29 óvodás. Helygondok nincsenek, az óvodások, elemisták és középiskolások tágas, gondozott tantermei külön épületekben vannak. Az iskolában folyamatos a felújítás, az elemiben most cserélték a padlót, csempét, így ezek a helyiségek könnyebben tisztíthatók, ami nagyon fontos a jelenlegi körülmények között. Az iskolaudvaron sem jelent gondot az elkülönítés. Az osztályok közül a hetedikben nagyobb a létszám, számukra a tornatermet rendezték be. De emiatt a tornaórák nem maradnak el, a község modern sportpályával rendelkezik, oda irányítják majd a gyerekeket. A bentlakás akkora, hogy akár minden bentlakónak külön szobája lehet. Jó időbeosztással a közel 100 gyerek napi étkeztetése is problémamentesen megoldható a veszélyhelyzet idején is – magyarázta az igazgató.

Tekintettel a közeli Mákófalván és Egeresen regisztrált koronavírusos esetekre, Okos-Rigó Dénes elmondta: a karantén az említett településeken szeptember 16-án lejár, de megegyeztek a szülőkkel, hogy a mákófalvi és egeresi diákok csak hétfőtől, szeptember 21-től csatlakoznak.

Jó lenne iskolán kívül találkozni

A járvány és a fokozott óvintézkedések okozta általános bizonytalanság, szorongás közepette az új tanév első heteiben legfontosabb a bizalmas és biztonságos légkör kialakítása az iskolában, osztályokban. Nagyon fontos ehhez a pedagógusok nyitottsága, rugalmassága és kreativitása – vélekedik Keresztesi Polixéna iskolapszichológus.

– Főleg a cikluskezdő évfolya­mok esetében javasoljuk, hogy a pedagógus a diákokkal az iskolán kívül is találkozzon. Parkban, közös kiránduláson, nonformális keretek között maszk nélkül is találkozni lehet, élőben, egymás arcát látva ismerkedni lehet az előírt óvintézkedések (pl. távolságtartás) tiszteletben tartásával. Ugyanakkor nagyon fontos az aktuális helyzetről sokat beszélgetni a gyerekekkel. Megértetni velük az állapotokat, a szabályokat, megismerni az ezzel kapcsolatos érzéseiket, tudatosítani, hogy az emberi kommunikáció, a szocializáció természetes velejárója a beszéden túl a kézfogás, érintés, arckifejezés, testi közelség, ami most redukálva van, de erről csupán ideiglenesen kell lemondanunk, hogy ezzel segítsük megvédeni magunkat és egymást ettől a vírustól. Így könnyebben elfogadják, megértik a változásokat, egyszerűbb betartatni a szabályokat – mondta Keresztesi Polixéna, aki szerint a pedagógusok fokozott figyelmére van szükség, hogy észleljék, ha diákjaik között akad, aki nem tud felülkerekedni aggodalmain, félelmein, esetleg fokozott frusztrációval, pánikhangulattal, bizonytalanság érzéssel küszködik, és segítséget igényelhet.