Több vakációval, kevesebb felméréssel kezdődik az új tanév

Kolozs megyében engedély nélkül a tanintézetek négy százaléka

Több vakációval, kevesebb felméréssel kezdődik az új tanév
Továbbra sem sikerült megoldani az iskolák és az óvodák közegészségügyi engedélyeztetését. Ahogyan azt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter tegnap bejelentette: országos szinten 3,3 százalék azon tanintézetek aránya, amelyek azért nem kaptak működési engedélyt a közegészségügyi hatóságtól, mert nincs ivóvíz az iskolában, vagy illemhelyük az iskolán kívül található. Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: Kolozs megyében ez az arány meghaladja az országos átlagot, azaz négy százalék. Hozzátette: az érintett épületek vidéken találhatóak. Azt is megtudtuk, a megyei tanfelügyelőség döntése szerint Kolozs megyében a téli vakációt február 13-a és 17-e közöttre időzítik. A fontos újdonságok között van a tanév öt nagyobb egységre való felosztása, a félévi dolgozatok eltörlése, és egyetlen tanulmányi átlag számolása az eddigi kettő helyett. Emellett bevezetik a zöld hetet, amikor a környezetvédelemre fektetik a hangsúlyt

Sorin Cîmpeanu oktatási tárcavezető, Nicolae Ciucă kormányfő és Lucian Bode belügyminiszter kedden távértekezletet tartott a prefektusokkal és a megyei tanfelügyelőségek képviselőivel. Elmondták: a közegészségügyi engedélyek beszerzése megoldható, ha a helyi önkormányzatok hatékonyan használják fel a célra kiutalt költségvetési forrásokat. A miniszter közlése szerint jelenleg 100 olyan iskola van az országban, amelynek az udvarán vannak a vécék. Emlékeztett arra, hogy három-négy évvel ezelőtt ez a szám meghaladta a 2000-et. Megjegyezte, hogy a tanintézeteket az önkormányzatoknak kell a közegészségügyi előírásoknak megfelelő mosdókkal felszerelniük, de tavaly az erre kiutalt költségvetési összeg kétharmadát nem költötték el. Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: Kolozs megyében a közegészségügyi engedély nélküli iskolák és óvodák aránya négy százalék. – Java részüknél az ivóvízhiányával van a baj, viszont az ivóvíz bevezetése nem az iskolákon, hanem a helyi polgármesteri hivatalon múlik – mutatott rá a főtanfelügyelő-helyettes. A miniszterelnök utasította az illetékeseket, hogy a következő két évben oldják meg ezt a problémát.

Megtudtuk: idén 2,94 millió óvodás és iskolás számára kezdődik meg a tanév összesen 17 872 tanintézetben. A zökkenőmentes iskolakezdés másik akadálya, hogy a pedagógusi állások 4 százaléka még betöltetlen. Emellett a tankönyvekkel való ellátottság is hagy kivánnivalót maga után, bár az előző évekhez képest ezúttal a tankönyvek 98 százalékát sikerült biztosítani az új tanév kezdetére.

Lucian Bode belügyminiszter szerint országos szinten 3783 iskolaépületnek nincs tűzvédelmi engedélye, 862 tanintézet esetében pedig folyamatban van a beszerzése. Emellett összesen 17 872 óvoda és iskola 57 százalékának az őrzése megoldatlan, 43 százalékuk pedig rendelkezik valamilyen biztonsági rendszerrel. Országos szinten 4826 iskolabuszt tartanak nyilván, ezek 7 százaléka működésképtelen. A tanévkezdés biztonságáról összesen 8800 rendőr, csendőr és tűzoltó fog gondoskodni szeptember 5-én – sorolta a számadatokat a belügyminiszter.

– Az idei év egyik újdonsága az iskolai tanév szerkezetének megváltoztatása. A tanév szeptember 5-én kezdődik, és több vakáció lesz, mint eddig. A tanügyminisztérium arra kérte a megyei tanfelügyelőségeket, hogy a tárca által megjelölt három téli hét közül válasszák ki, mikorra időzítik a téli vakációt. Kolozs megye a február 13-a és 17-e közötti hetet választotta – nyilatkozta a Szabadságnak Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes. Ezenkívül szerveznek úgynevezett zöld hetet, amelynek során nem lesz tanítás, hanem különböző környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységek zajlanak, például fát ültetnek, kirándulnak stb. – Minden iskola maga dönthet arról, hogy február 27. és június 16. között mikor szervezi meg a zöld hetet. A szakiskolák kivételével, akiknek diákjainak ez idő alatt kell elvégezniük a szakgyakorlatukat, természetesen a tanult szakmának megfelelően – tette hozzá a főtanfelügyelő-helyettes.

Kerekes Adelhaida elmondta: Kolozs megyében 9698 óvodás és iskolás tanul magyar nyelven a 2022/2023-as tanévben. Tavalyhoz képest idén eggyel több előkészítő osztály és hárommal több kilencedik osztály indul. Magyar elemi oktatásban 2812 gyerek részesül, ebből 562-en előkészítő osztályosok. A líceumok kilencedik osztályában 413 fiatal, a szakiskola első évfolyamán 54-en tanulnak magyar nyelven.

Az iskolai ösztöndíjakról a szakember elmondta: egyelőre nincs változás sem az összegek, sem az odaítélési kritériumok esetében. Csak az új tanügyi törvény elfogadása vagy minisztériumi rendelet alapján lehet szó módosításról. Ami az iskolai ösztöndíjakat illeti, az oktatási minisztérium idén január 31-ei rendeletével módosította és egyúttal szigorította az ösztöndíjak odaítélését. E szerint a kiválósági ösztöndíjakat az országos vagy nemzetközi tantárgyversenyeken dobogós helyezést elért tanulók kapják meg. Az érdemösztöndíjat azok a tanulók kapják meg, akiknek tanulmányi átlaga legkevesebb 9,50 és az igazolatlan hiányzások száma nem haladja meg félévenként a tízet. A tanulmányi ösztöndíjakra azok jogosultak, akiknek tanulmányi átlaga legalább 7,50, és a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladta meg a nettó minimálbért a kérés benyújtását megelőző három hónapban. Szociális ösztöndíjban azok a tanulók részesülnek, ahol a családtagok jövedelme nem érte el a nettó minimálbér 50%-át a kérés benyújtása előtt tizenkét hónappal. A diákok az előző tanév tanulmányi átlaga alapján igényelhetnek ösztöndíjat. A kötelező egyenruha bevezetése sem eldöntött tény. A jelenleg még érvényben levő törvény értelmében minden iskola maga dönt ebben a kérdésben. A félévi dolgozatok eltörlését Kerekes Adelhaida a pedagógusok és diákok szempontjából egyaránt jó döntésnek tartja.

A 2022–2023-as tanévet öt nagyobb egységre, úgynevezett modulra osztották. Az első modul szeptember 5-e és október 21-e között, a második október 31-e és december 22-e között, a harmadik 2023. január 9-től kezdődik és vagy február 3-ig, vagy 10-ig vagy 17-ig tart attól függően, hogy mit választott a megyei tanfelügyelőség a minisztérium által javasolt időpontok közül. A negyedik modul kezdési időpontja is megyénként változik: vagy február 13-án, vagy 20-án vagy 27-én kezdődik, ám egységesen április 7-ig tart. Az utolsó modul április 24-én kezdődik és június 16-án ér véget. Ettől a tanévtől kezdődően a tanulók nem írnak félévi dolgozatot, és egyetlen tanulmányi átlaguk lesz az eddigi kettő helyett. Az újdonságok között szerepel az is, hogy a tanulókat nem lehet kicsapni az iskolából, viszont a másik iskolába való átiratkozást csak rendkívüli esetekben engedélyezik.

(Borítókép: Faültetést, kirándulást időzíthetnek a zöld hétre a tanórák helyett / Illusztráció)