Ördögmusical Kolozsváron: Búbocska földi kalandjai
Vissza

Ördögmusical Kolozsváron: Búbocska földi kalandjai

Búbocska, az egyszarvú ördögfióka felnőtté válásának állomásait követheti végig a közönség csütörtökön este a Kolozsvári Magyar Operában. A meseregényből készült musical változat kétszeresen is kolozsvári kötődésű, szövegéért Orbán János Dénes író, költő, zenéjéért pedig Venczel Péter zeneszerző felel – derült ki a bemutató tegnapi sajtótájékoztatóján. Szép Gyula operaigazgató jeles eseménynek titulálta a bemutatót, hiszen ritka az operaház történetében az ősbemutató, hát ha az még két kolozsvári szerzővel hatványozódik. – A Búbocska meseregénynek nagy sikere volt, így bátran gondoljuk, hogy a musicalre is hasonló sors vár – fogalmazott az igazgató. A darabot a Gyulai Várszínházzal együttműködve állították színpadra, és Gyulán is megtekinthető lesz augusztus elején.

Béres László rendező elárulta: számára fejlődéstörténet az általa rendezett darab, egy kamaszból felnőtté váló kisördög kalandjait láthatjuk majd a színpadon. – Furcsa, sajátos ördögi világ ez, ahol az ördögöket emberi tulajdonsággal ruházta fel a szerző, hiszen Mephisto a feleségétől retteg, Búbocska pedig a kamaszokra jellemző lázadó korszakát éli – mutatott rá Béres, aki szerint a történet egy fordított világban játszódik, ahol a bibliai tízparancsolat fordítottja érvényes. – Ebből a sajátos világból lép ki Búbocska, a földre megy megerősödni, megokosodni. A felnőtté válás szakaszai után, a pokolba visszatérve bebizonyítja, hogy képes érett felnőttként viselkedni – részletezte a rendező.

Venczel Péter elmondta: régi álmuk vált valóra azzal, hogy a meseműből musical lett. – Arra törekedtem, hogy olyan zenés színpadi művet alkossak, amely széles közönséget szólít meg: a mese és a musical mindenkinek szól, a felnőttnek is, aki megmaradt örök gyermeknek – fogalmazott a családi musicalnek nevezett darab kapcsán a zeneszerző.

Kulcsár Szabolcs karmester szerint a Búbocska olyan mű, amely minden szinten megfelel a musical receptjének. – Szövegkönyve habos, nyelvezete megfelel a jelen kor elvárásainak, látványvilága pedig szemet kápráztató – sorolta az előadás jellemzőit a karmester. – A venczeli stílus egyedi színfolt, ezért külön öröm számunkra, hogy zenét írt a meseregényhez – tette hozzá.

Jakab Melinda koreográfus szerint sem csak gyerekelőadás a Búbocska, hanem a felnőttekben rejlő gyermekeknek is szól. – A történet bennünket is magával ragadott a munka során, a hozzá társuló fülbemászó dallamok pedig igazi csemegét jelenthetnek a gyermekek számára – fogalmazott a koreográfus. De Bíró Nóra budapesti díszlettervező is nagyon élvezte a közös munkát a kolozsvári társulattal. – Kihívást jelentett az előadásban szereplő sok helyszín, de végül egy letisztult egyszerű díszletelem mellett döntöttünk, amely lehetővé teszi a koreográfia érvényesülését.

A Búbocskát játszó Ábrahám Gellért bevallotta, az eddigi jókisfiús szerepek után azt remélte, végre egy huncut ördögfióka bőrébe bújhat, de időközben rá kellett jönnie, hogy Búbocska nem is annyira gonosz, mint azt ő remélte. – A kisördög jellemfejlődésének története ez, megerősödve és megokosodva tér vissza a pokolba, ahol már megállja a helyét – fogalmazott a főszereplő. A Lucifert alakító Szilágyi János szerint összetett, jópofa karaktert kell eljátszania, aki próbálja egyben tartani a poklot, miközben saját ördögtársait is folyton megvicceli. – Inspiráló darab és nagyon ígéretes. Mindenkit a megnézésére biztatok, ígérem nem fogja megbánni – ajánlotta a darabot maga Lucifer. Reméljük nem viccelt...

Képek: Szabadi Péter, Biró István 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...