Népzenetábor zárult Feketelakon
Vissza

Népzenetábor zárult Feketelakon

Harmadik éve, szeptember első hetében muzsikaszótól visszhangzik Feketelak. A mezőségi, tóvidéki település nemcsak népzenéjéről és táncáról ismert táncházas körökben, hanem arról is, hogy itt található a Téka Alapítvány táborközpontja, ahol a Kaláka néptánccsoport minden évben edzőtáborát tartja. A zenésztáborral újabb hagyományt teremtettek a Téka Alapítvány munkatársai, a tábor szervezői.

Tanév közben sok gyerek kapcsolódik be a szamosújvári Téka Alapítvány szakköreibe, alkotóműhelyeibe. A kerámia, gyöngyfűzés, néptánc és népdaloktatás mellett a népi hangszeroktatás is sokak kedvence. Nemrég, a Ki a prímás? című Kaláka előadás kapcsán kérdezték tőlem, hogy Szamosújváron minden gyerek tud hegedülni. S akkor döbbentem rá, hogy valóban sokan tudnak hegedülni, menet közben sokan le is morzsolódnak, de minden évfolyamban akad pár gyerek, aki meg tudja szólaltani a népi hangszerek valamelyikét. 2009 óta a Harmadik, a Kontra Banda és az Ördöngös zenekarok mellett sok fiatal muzsikál valamilyen szinten a nagyobbak példáját követve.

A tanév közben népi hangszert tanulók jogosultak a szeptemberi táborban való részvételre, ahol az egyéni gyakorlás mellett lehetőség van a közös zenélésre is.

Idén 35 résztvevővel zajlott a tábor, ahol a mezőségi népzene mellett széki és kalotaszegi dallamok is felcsendülnek kezdők és haladók húrjain. A több generációs együtt zenélést Fodor Róbert, a Harmadik zenekar prímása, illetve Miklósi Hunor és Szabó Bence, az Ördöngös zenekar prímásai valamint Tóth Márton, a Tokos zenekar bőgőse vezetik. Tóth Márton fogja váltani Kisfaludi Attilát az évközben tartandó próbák vezetésében.

 A résztvevők minden korosztályt képviselnek, a legkisebbek 9 évesek. A zenélés mellett falusi adatközlőkkel találkoztak, archív felvételeket néztek, Fodor (Hubán) Ágnes vezetésével népdalt tanulnak, de focizásra, fagyizásra, beszélgetésekre is volt alkalom. Kedden Rostás Izidor vasasszentiványi brácsás, szerdán Filep Márton (Pali Marci) és Moldován (Ilka) György voltak a meghívottak, míg szerdán Czilika Gyula bogártelki prímás, és Toni Rudolf mérai brácsás osztották meg tudásuk a fiatalokkal.

A táborban Topai Kinga és Enyedi Réka önkéntesek, a Téka Szórványkollégium véndiákjai felügyelik a kisebbeket, segítenek a szervezési feladatokban.

A tábort a Téka Alapítvány tette lehetővé, a Halmos Béla Program támogatásával.

A jó hangulatú tábor grillezéssel, tábortűzzel és sok-sok népzenével ért véget, motiválva a gyereket a következő tanévben is a nem mindig túl kellemes gyakorlásra. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ