Mobilalkalmazással segítik a látássérültek tömegközlekedését
Vissza

Mobilalkalmazással segítik a látássérültek tömegközlekedését

A látássérültek közszállítási járművekhez való hozzáférhetőségét vizsgálta a Babilon Travel Egyesület 2018. április 15-étől mostanig egy nemzetközi projektje keretében. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a városi önkormányzat által is támogatott projekt kidolgozásában még partnerként szerepelt a Kolozsvári Látássérültek Líceuma és a Lengyelországi Vakok Egyesülete.

A Szabók-bástyájában tegnap ismertették azt a mobiltelefonos applikációt, amely révén a buszmegállóban várakozó világtalan vagy gyengén látó személy hangjelzés révén megtudja, hogy hányas járat közeledik tíz-húsz méterre tőle. Az alkalmazás használatával növekszik a fogyatékosok társadalmi beilleszkedésének lehetősége.

A tanulmány szerzői idén május 15-18 között Varsóban vizsgálták az ottani utcákon, buszmegállókban, villanyrendőröknél a világtalanok által használt közlekedésbiztonsági megoldásokat, jelzéseket. Tapasztalataikat közvetítik a kolozsvári közszállítási vállalat (CTP) és az önkormányzat felé. Az autóbuszok, trolibuszok és villamosok fedélzetére, a sofőrök keze ügyébe fel kell szerelni azt a nem drága jelzőszerkezetet, amely a telefonos applikációt működteti. Erre a célra a GPS nem vehető igénybe, mert elemei hamar kimerülnek, és akadozik a kapcsolatteremtése. A CTP és a városháza a projekt gyakorlati alkalmazásának és kiterjesztésének támogatásáról biztosította a Babilon Travel Egyesületet, amely a világtalanok és gyengén látók megsegítésére tizennyolc javaslatot nyújtott be az önkormányzatnak. Ezek egyike hamarosan megvalósul Kolozsvár utcáin. A tanulmány és az alkalmazás a Google Play-ről tölthető le. 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Borsodi L. László a Székelyföld ...
Tranzíciók – Ismét Székely ...
Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ