Hétmillió kilométert tettek meg tavaly a CTP e-járművei

Hétmillió kilométert tettek meg tavaly a CTP e-járművei
Kolozsvár környezetbarát tömegközlekedési flottája a 2021-ben megtett kilométerei alapján 175-ször tudta volna megkerülni a Földet – tájékoztatott közleményében a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP), amelyből az is kiderül, hogy az elmúlt év minden napján arra törekedtek, hogy biztonságosan, a menetrend betartásával szállítsák az utasokat a célállomásra.

A 41 elektromos autóbusz, 90 trolibusz és 28 villamos összesen 7 millió kilométert tett meg 2021-ben, így, ha a Föld átmérője az egyenlítőnél 40 ezer kilométer, a kolozsváriak 175-ször tudták volna megkerülni a földet a környezetbarát, korszerű tömegközlekedési eszközökkel. Mindamellett, hogy a biztonságban és a legnagyobb kényelemben utazhattak az elektromos tömegközlekedési eszközökön, hozzájárultak a levegő tisztán tartásához, azaz a jobb kolozsvári életminőséghez – fogalmaznak a közleményben.

A környezetbarát járművek használatával 10 ezer tonna szennyezőanyag-kibocsátástól védtük meg Kolozsvár légkörét. Azzal, hogy a környezetbarát járműveket használtuk, elkerültük, hogy 9756 tonna széndioxid, 106 tonna szénmonoxid, 133 tonna nitrogén-oxid, 0,78 tonna metángáz és 25 tonna főként levegőben szálló por, és más mérgező anyagok kerüljenek a levegőbe. 

Ez a statisztika hiányos lenne, ha nem támasztanák alá mutatókkal a kolozsváriak eltökéltségét a mentalitásváltás és környezetbarát életmód kapcsán, amely bizonyítja azt, hogy elsődleges közlekedési opcióként tekintenek az elektronikus járművekre. Azaz egymás megóvása mellett döntenek, egy egészségesebb élettér reményében.A kolozsvári környezetbarát flotta 2021-ben 53 millió utast szállított, a legtöbben, 30 millióan a trolibuszokkal utaztak. A második helyen a villamosok állnak 14 millió utassal, a harmadik helyet pedig az e-buszok szerezték meg 7,6 millió utassal. 

A közleményt írók fontosnak tartották megjegyezni azt is, hogy összesen 125 belső égésű motorú autóbusz közlekedik Kolozsvár utcáin.

Így a kolozsvári városháza és a CTP az ország legkörnyezetbarátabb tömegközlekedési flottáját bocsátja az utasok rendelkezésére, és nagy megelégedés számukra, hogy látják, a lakossággal közösen „utazhatnak” ugyanolyan céllal, ugyanarra a célállomásra: egy egészségesebb élet, nagyobb kényelem, több rendelkezésre álló idő és a lehető legmagasabb színvonalú közszolgáltatás felé.  

Az önkormányzat és a CTP 2022-ben is folytatja a kolozsvári és metropoliszövezeti tömegközlekedés korszerűsítését és környezetbarátabbá tételét – ígérik a közleményben.