Mesés nyár utáni válaszúti ősz
Vissza

Mesés nyár utáni válaszúti ősz

A válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány székhelye, a szórványkollégium illetve az idén megújult múzeum az elmúlt nyár folyamán állandó nyüzsgés színhelye volt. A nyári táborokban több mint ezer ember fordult meg a Kolozsvár-Szamosújvár főút mentén elhelyezkedő impozáns épületegyüttesben, legtöbben örökre elraktározva a magyar néptánc és népdal szeretetét.

A nyár elején 120 szórványvidéki gyerek számára jelentett kikapcsolódást és ismerkedési lehetőséget a XI. honismereti és tehetséggondozó alkotótábor. E táborba meghívásos alapon történt a bejelentkezés, a szórványvidékek iskoláinak 5-5 ingyenes helyet biztosítottak. A népművészeti jellegű foglalkozások mellett hangsúlyosak voltak az anyanyelvi fejlesztésre irányuló játékok is. Moldvai zenekar húzta a talpalávalót, már június 18-án este az ismerkedéses táncházban is.

A táborozó gyerekek segítettek Nevenincs királyfinak a párkeresésben. A gonosz boszorkány átkát fokozatosan, nap, mint nap törték meg a jótettekkel felérő feladatokkal a gyerekek. Ezek a következők: pókhálószövés, tükörkeret készítése, pohárkirálylány megalkotása, kabaladoboz hajtogatása, kartonpapírból kastély készítése, gyöngyékszer fűzése, jegykendő batikolása, népdal és népi gyerekjátékok-, illetve tánctanulás. Alapvető feltétel volt minden tevékenységhez a jókedv. Szerda délig a táborozók meg kellett keressék a királykisasszony pártáját, ami egy bokron akadt fenn a bonchidai kastély kertjében. Nyünyünyü-nyanyanya boszorkány feladatát is ügyesen teljesítették a gyermekek. Elsétáltak Bonchidára, a keresés mellett viszont maradt idő játszani, fagyizni és megnézni a kastélyt is.

Csütörtökön Nevenincs királyfi kérésére kastélyt terveztek, ékszereket készítettek, jegykendőt batikoltak és pólót festettek a gyerekek. Mindemellett sok szép éneket, táncot is tanultak a táborozók. A csütörtöki napot tábortűzzel zárták. Péntek estére a sok ügyes gyerek alkotóereje megtörte a gonosz boszorkány átkát. Az esti táncházban a királyfi találkozott a köd fogságából megszabadított királylánnyal. Ezt fergeteges tánccal ünnepelték, amelybe sikeresen bevonták a táborozók apraját–nagyját. A nagyon jó hangulat ezzel még nem ért véget: Major Melinda tanító néni (Tani) vicceit és tréfás meséit szájtátva hallgatta mindenki.

Mezőség és Kalotaszeg zenéjével és táncával ismerkedtek az ifjúsági néptánctáborban

A szórványtábor szombaton zárult. A gyerekek bemutatták a héten tanult táncokat és énekeket, illetve kiállították a héten készült gyönyörű alkotásaikat is. Az énekverseny győzteseit is ekkor díjazták. A bazár utáni vásárban a résztvevők fabatkákat szerezhettek és költhettek el. Vasárnap reggeli után élményekben gazdagon búcsúztak el a csoportok egymástól, átadva a helyüket az ifjaknak.

A következő héten, a XXI. Ifjúsági Néptánctábor zajlott Válaszúton. E táborban 12-17 évesek, összesen 228-an ismerkedtek Mezőség és Kalotaszeg zenéjével, táncával. A száz ingyenes helyre a hangszeroktatáson résztvevőket hívták, míg a többiek táncot tanultak. Mezőségi és kalotaszegi táncokat, népdalokat sajátítottak el, néprajzi előadásokat hallgattak. Egyéb kísérő program is színesítette a hetet, mint a csűrszínház, a szamosújvári Ördöngös együttes koncertje, filmvetítés, baráti focimérkőzés, a futó zápor alatt spontán táncházban mulattak. Minden napot táncház és hajnalizás zárt, amelyek során a jó hangulatot a négy meghívott zenekar biztosította.

A tábor utolsó napján, délelőtt a főpróbákon volt a hangsúly, délután pedig sor került a táborzáró gálaműsorra, ahol a fiatalok bemutathatták, mit tanultak a héten. Az estét táncházzal zárták, a tábort sok kedves emlékkel.

A Kallós Alapítvány régi és kedvelt tábora a XVIII: családos alkotótábor. Az idén e hét is mesehétté változott, szó szerint. Az első nap mind a 160 résztvevő átvonult a mesekapun és megismerkedett Fehér, Vörös és Zöld királyokkal, akik különböző feladatokat bíztak rájuk, amelyeket a hét folyamán kellett teljesíteniük, hogy legyőzzék a hétfejű sárkányt. A feladatokat a királyi alkotóműhelyekben végezték el: nemezelő, fafaragó, bőr-, agyagozó-, festő-, szövő- és varróműhelyekben folyt az alkotás. Emellett naponta a királyi dalárdában tanultak énekeket, majd esti királyi mulatságon és vitézi tornán vettek részt kicsik és nagyok. Apróknak esti mesével zárultak a napok, nagyoknak pedig esti mulatsággal.

Második nap folytatódtak a munkálatok a műhelyekben: de a tábor területén meg-megjelenő sárkány nagyon éhes lett. Hogy megetessék, a táborozók állatokat nemezeltek, festettek, faragtak. Zöld király uradalmára, Felsőtökre is kirándultak a résztvevők. Várfoglaló játékokon, királyi vetélkedőn vettek részt. Megismerték a töki birtokot, megkóstolták Zöld király kedvenc ételét, a pánkót is.

Segítettek párt találni Nevenincs királyfinak

Pénteken a foglalkozások után a királyok seregszemlét tartottak: meghallgattak minden dalos pacsirtát. Este a vitézi torna keretén belül az udvarhölgyek kiválasztották a hét legbátrabb vitézt, aki meg fog küzdeni a sárkánnyal. Szombatra vitézeink legyőzték a hétfejű sárkányt, a királylány pedig megmenekült! A királyok és a királylány megcsodálták a királyi udvar lakóinak munkáit és mesével majd nagy mulatsággal zárták a napot s a tábort.

Táncházas naptárakban mindig az augusztus második hete a válaszúti felnőtt táboré. Idén XXVI. alkalommal szervezték meg a mezőségi tánctábort felnőttek számára. A 450 résztvevő 3 csoportban tanult kezdő és haladó mezőségi táncot, illetve bonchidai forgatóst, 2 csoportban mezőségi hangszeres zenét. A hét folyamán néprajzi előadásokat hallgathattak, meglátogathatták a felújított múzeumot, illetve este a környékbeli adatközlőkkel mulathattak. Öt zenekar muzsikált, ebből az egyik hajnalig húzta mindig.

A felsorolt saját táborokon kívül a Kallós kúrián zajlott a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség által szervezett Bolyai Nyári Akadémia A népművészeti értékek tantárgyi integrálhatósága című óvónőknek és tanítóknak szóló heti képzése is. Ebben az alapítvány munkatársai szakmai segítséget is nyújtottak.

A Napsugár gyermeklap által, pedagógusoknak szervezett módszertani napokat is itt szervezték, illetve két kórustábor. A Kolozsvári Magyar Gyermekkórus és szentendrei Musica Beata korus táborainak, valamint a III. Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozónak volt a színhelye az alapítvány székhelye.

Nyáron sem szünetelt a megújult múzeum. A táborok résztvevőin kívül számos látogatócsoport csodálta meg a páratlan néprajzi gyűjteményt. Hetente követhettük a Facebookon A hét tárgya rovatuk, amelyben alaposan bemutatnak egy, a heti jeles napnak megfelelő múzeumi tárgyat. A muzeológusok a Kolozsvári Magyar Napokon is jelen voltak, a múzeumok sétányán interaktív foglalkozásokat tartottak, illetve az Idea könyvesboltban a Kallós kiadványokat is megvásárolhatták.

A mozgalmas nyarat ugyanilyen ősz követi, hiszen most már gyerekzsivajtól hangos a válaszúti és sármási szórványkollégiumok környéke. 140 gyereknek jelent második otthont, magyarul tanulási lehetőséget, akik 30 százaléka nyelvileg vegyes családból származik. Sok gyerek szociális helyzete is gyenge, az alapítvány biztosít szállást, élelmet, gyógyszert, tisztálkodó szereket, taneszközöket, amely nélkül nem járhatnának iskolában se.

A kollégiumi diákok életkora 5-17 év, óvodástól a szakiskolásokig. A válaszúti Mezőgazdasági Szakiskolában mindhárom évfolyamon tanulnak diákok, akik az elméleti oktatás mellett a töki tangazdaságban végzik a szakmai gyakorlatot, használható tudást szerezve. A mezőgazdasági iskola gyermekei négy megyéből jönnek: Kolozs, Fehér, Beszterce-Naszód és Maros. Reményeink szerint ide is térnek vissza, tudásukat szülőföldjükön kamatoztatni. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasvári 100 – nem csak ...
Lezuhant egy katonai kiképzőgép
Átadták az írószövetség díjait

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ