Mátyás királyt várták vendégségbe Válaszúton

Mátyás királyt várták vendégségbe Válaszúton
A nagy múltra tekintő honismereti és alkotótáborunk szórványvidéki gyerekeknek idén is tárt karokkal és temérdek hasznos programmal várta a jelentkezőket a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványnál. Tíz településről közel száz gyereket fogadhattunk. Idén megneszeltük, hogy Mátyás király ismét álruhában járja az országot és tehetséges fiatalokat keres udvartartásába. Így hát felkészültünk a látogatására.

Csonta András

Gyerekeink hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken megtanulhattak mindent, amire egy ifjú udvarnoknak szüksége lehet. Mindenki gyönyörű festet ládát készített, amibe a kincseit tárolhatja és festeni is tanultak, hogy rajzaikkal kidíszíthessék a palotát. A fazekas műhelyben számtalan díszes pohár és edény készült, amit a hétvégén ki is égettünk. A lovagképzőn fiataljaink vívni tanulhattak és próbára tehették pompás testük, ahogy ezt minden ifjú nemesi sarjnak illik. De a nagy alkotásban sem feledkeztünk meg arról, hogy minden udvaroncnak mulatni is tudni kell, így nem maradhatott el a népdaloktatás és a táncház egyik nap sem kiváló zenészeink segítségével.

Kolozsvárra látogattunk szerdán, ahol meglátogattuk a fő nevezetességeket: voltunk Mátyás szülőházánál, a ferencesek templománál, a Fadrusz szoboregyüttesnél, a Szabók bástyájánál, a Farkas-utcai református templomnál, de megnéztük a kolozsvári bíró és az aranyműves házát is. A délutánt egy nagy játszótéren töltöttük, hol egész kora estig játszottuk és pihentünk. Este kisebb túrára indultunk és meglátogattuk a Bánffy-kriptát, hogy a helyi szóbeszéd szerint él Válaszút sárkánya.

Ötven gyerek vetélkedett népdalversenyen, pénteken, este pedig nagy tisztesség érte házunk, mert ellátogatott hozzánk Mátyás király hitvesével, Beatrixszal és Kinizsi Pál is felfedte kilétét. A gyerekeket egész heti kiemelkedő teljesítményükért lovaggá ütöttük és udvarhölgyekké neveztük ki, miután királyi lakomán vettünk részt.

Futball bajnoksággal kezdtünk a szombatot, minek utána lovagi tornán megtaláltuk a legjobb bajvívónkat. Ebéd után a gyerekek a gálaműsoron megmutatták szüleiknek mi mindent tanultak és készítettek a héten.

A napot a Banzájjal zártuk, hol a gyerekek ügyességi és erőpróbákon fabatkákat nyerhettek, amiket elkölthettek a Kocsmában édességre és limonádéra, s megfizethették a zenészeket, hogy húzzák el a nótájukat.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár a tábor fárasztó volt gyereknek és oktatónak egyaránt, oly sok mosoly tarkította, hogy megért minden fáradozást. Idén (is) Válaszúton gyűlt össze fiatalságunk java, s egy csipetnyivel gazdagabban térhettek haza.