Mérleget vont a helyi rendőrség: húszezernél több bevetés tavaly
Csak egynegyedét fizették be a kirótt bírságoknak
Csak egynegyedét fizették be a kirótt bírságoknak
Vissza

Mérleget vont a helyi rendőrség: húszezernél több bevetés tavaly

Több mint tizenkétmillió lejre rótt ki büntetést a 2020-as év folyamán a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő helyi rendőrség, ám a megbüntetett személyek csak ennek egynegyedét, azaz 3,059 millió lejt fizettek ki. Az egyik USR-s tanácsos szóvá is tette ezt a kolozsvári tanács legutóbbi ülésén. Sőt, azt is tudni szerette volna, hogy hány építkezési engedély nélküli épületet azonosítottak be a helyi rendőrök tavaly. A város polgármestere rögtön védelmébe vette az ügyosztályt, és a közigazgatási tapasztalat hiányával vádolta a tanácsost. Majd azt mondta: a bevételezett bírságok összege azért ilyen alacsony, mert a büntetéseket többen megfellebbezték a törvényszéken, és amíg nincs döntés, addig a kifizetés is csúszik. A vitán felszólaló tanácsos azt is megjegyezte, hiába büntet a helyi rendőrség, ha a problémát nem sikerül a gyökerénél kezelni. Úgy vélte, pénzbüntetés helyett inkább a megoldásra kellene figyelni.

Kisebb vita robbant ki a kolozsvári városi tanács hétfői ülésén, ahol a polgármesteri hivatal keretében működő helyi rendőrség tavalyi tevékenységéről szóló jelentést mutatták be, majd fogadtatták el a városi tanácsosokkal.

– Ez a jelentés nem más, mint a helyi rendőrség által észlelt kihágások felsorolása. Úgy tűnik, a helyi rendőrök nem tudják megoldani a tevékenységi mérlegben felsorolt problémákat. Csak azt tudjuk, hány jegyzőkönyvet állítottak össze, és mekkora bírságot róttak ki például az engedély nélküli építkezések esetében. Azt viszont nem tudjuk, hány illegálisan felhúzott épület van a városban. A másik probléma az, hogy a helyi rendőrök által 2020-ban kirótt 12,074 millió lejes bírságból csak 3,059 millió lejt fizettek ki a megbüntetett személyek – vélekedett Adriana Cristian, USR–Plus-os tanácsos, aki szerint semmi értelme a bírság kirovásának, ha az nem párosul az észlelt rendellenességek felszámolására tett törekvéssel.

– A közigazgatási tapasztalat hiánya mondatja ezt önnel, mert nem tudja, melyek a bírság kirovásának szakaszai. Mindig is létezett eltérés a büntetés kirovása és a bevételezés között, hiszen a bírságot meg lehet fellebbezni, ami miatt csúszik a befizetés – válaszolt a felvetésre Emil Boc polgármester. – Az építkezések esetében a dolgok még bonyolultabbak, hiszen különböző stádiumú építkezésekről beszélünk. Még ha csak egy reklámpannó leszereléséről van is szó, akkor is figyelembe kell venni, hogy az köz- vagy magánterületen áll. Mert magánterület esetében nem lehet közbelépni, hanem a bíróságon kell elindítani az eljárást, és csak jogerős ítélet alapján lehet cselekedni. Nem beszélve a komplexebb munkálatokról, amelyek esetében le kell ellenőrizni az esetleges törvénytelenséget, ennek időtartama akár 180 napig is elhúzódhat. Így a jelentést nem tudják véglegesíteni abban az évben, amikor a bírságot kiállították. De olyan is előfordul, hogy a jegyzőkönyvet fellebbezik meg, ami szintén bírósági eljárást és időhúzást feltételez – magyarázta az elöljáró. 
Boc szerint a helyi rendőrség tevékenységének fokmérője a lakosság biztonsága. Kolozsvár e téren mind Romániában, mind az Európai Unióban hivatkozási pontnak számít, ezt különféle elemzések is alátámasztják.
– Ha a helyi rendőrség nem tevékenykedne, ki lennénk téve a koldusok ostromának. A vonzó városoknak is van előnyös és kevésbé előnyös oldala – magyarázta a polgármester.

Végül a tanácsosok 20 igennel, 5 ellenszavazattal, egy tartózkodással és egy tanácsos szavazáson való részvételének megtagadásával elfogadták a jelentést.

A járványügyi óvintézkedések betartását is folyamatosan ellenőrizték / fotó: Rohonyi D. Iván
A dokumentumból megtudhattuk: a kolozsvári helyi rendőrök 2020-ban 20 692 bevetésen vettek részt, ezek közül 17 893 esetben (86,5%) 15 perc alatt kiértek a helyszínre. A helyi rendőrséghez 62 891 panasz érkezett: a lakossági tudakozótól 34 358, a MyCluj applikáció által 7841, a rendőrségi diszpécserszolgálattól 20 692. 
A koronavírus miatt elrendelt szükségállapot majd vészhelyzet miatt 6170 személyt ellenőriztek, hogy betartja-e az otthoni elkülönítés szabályait. Közúti bevetésen 244 alkalommal vettek részt. Összesen 266 hajléktalanra bukkantak, akiket bekísértek a városháza által működtetett hajléktalanszállóra, és 440 személyt értek kolduláson. A nem kolozsvári illetőségű koldusokat hazaküldték, és értesítették erről az ottani helyhatóságot. A parkok és a játszóterek bútorzata állagának megőrzése érdekében 15 426 ellenőrzést végeztek. A kutyatartókat 15 alkalommal ellenőrizték, 100 bírságot róttak ki. A város területéről 533 kóbor ebet szállítottak el a sintértelepre. 4200 elektromos rollerrel közlekedő esetében fogalmaztak meg közlekedésre vonatkozó javaslatokat.

A katasztrófavédelmi szakemberekkel, az állami építkezési felügyelőkkel, a rendőrséggel, a műemlékvédőkkel 589 esetben ellenőriztek építkezéseket. Ennek hozadékaként építkezési engedély nélküli vagy az engedély betartásának mellőzésével épülő létesítményeket térképeztek fel, de ezek számát nem foglalták bele a jelentésbe. Az építőtelep megszervezésére vonatkozó tervek miatt 283 építőtelepet ellenőriztek. Emellett ellenőrizték a távközlési hálózatok tulajdonosait és működtetőit, ennek következtében 240 utcában felszámolták a kábeleket. 2016-tól kezdődően a helyi rendőrség beszállt a leromlott állagú belvárosi ingatlanok feltérképezésébe, a tulajdonosok értesítésébe, a munkálatok ellenőrzésébe. Ennek eredményeképpen az elmúlt öt évben 687 ingatlant újítottak fel. Ezek közül 136-ot 2020-ban (teljesen vagy részlegesen). Negyvennégy ingatlan esetében a felújítási munkálatok még zajlanak.
 
Környezetvédelem tekintetében építőtelepeket, hulladékszállító cégeket, társaságokat ellenőriztek; beazonosítottak és megszüntettek törvénytelen hulladéklerakókat, vízfolyamot ellenőriztek stb. 
2020-ban kevesebb, azaz 50 453 kihágási jegyzőkönyvet állítottak ki, szemben a 2019-es 54 325-tel. A kirótt bírság összege 12,074 millió lej, ebből már befizettek 3,059 millió lejt. A legtöbb kihágást, 3251-et a közrend megsértése kapcsán észlelték, koldulást 2139 esetben jegyeztek, a zajszintet 664 esetben haladták meg, 438 törvénytelen hulladéklerakót azonosítottak be, majd számoltak fel. A gépkocsiforgalom ellenőrzése során 5007 járművet szállítottak el. Ezek többsége (2948) Kolozs megyéből származott. A kereskedelmi cégektől, utcai árusoktól 1750 lej értékű zöldséget és gyümölcsöt koboztak el. A cégtevékenység felfüggesztésének elmulasztása miatt 183,5 ezer lej értékben koboztak el árut (a cég anélkül működött, hogy a polgármesteri hivatal kibocsátott volna működési engedélyt). A helyi rendőrség jogi ügyosztálya 1983 iratcsomó esetében intézkedett.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ