Torkon ragadták, vasszekrényhez csapták a helyi rendőrség irodájában

Marcel Bonţidean: belső vizsgálatot indítottunk az ügyben

Torkon ragadták, vasszekrényhez csapták a helyi rendőrség irodájában
Az elmúlt években több olyan fizikai agresszióról írt a helyi sajtó, amelyet a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó helyi rendőrök követtek el. Közismert az az eset, amikor egy hajléktalant különösebb ok nélkül megvertek, majd a Bükk-erdőbe vitték a helyi rendőrség bevetési személygépkocsijában, és ott egy árokba dobták – a férfi túlélte az agressziót. Egyik hajléktalan-társát 2020 nyarán szintén bántalmazták; a férfinek két helyen eltört a karja és egy helyen a válla. Tavaly decemberben pedig egy 16 éves gördeszkás fiatalember kezeit hátracsavarták, és erőszakkal bevitték a helyi rendőrség Deák Ferenc/Eroilor utcai székházába. Ezúttal, csütörtökön, egy kolozsvári magyar vállalkozót ért bántódás: egy helyi rendőr nekirontott, torkon ragadta és egy vasszekrényhez csapta. A súlyos incidens a helyi rendőrség Avram Iancu (volt Petőfi) utcai székházának egyik irodájában történt; a 43 éves sértett feljelentéseket tett.

Törvényszéki orvostól kért és kapott látleletet, mi több, a sürgősségre is elment az a 43 éves kolozsvári magyar férfi, aki azt állítja: csütörtökön a helyi rendőrség Avram Iancu (volt Petőfi) utcai irodájában bántalmazta őt egy rendkívül ideges helyi rendőr.

B. F. kolozsvári vállalkozó a Szabadságnak elmondta: a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz tartozó helyi rendőrségnél azért jelentkezett, mert egy parkolási figyelmeztetést kellett tisztáznia. Furcsának találta, hogy az elektromos személygépkocsija töltésekor parkolási díjat kell fizetnie, ezért elégedetlenségét és nemtetszését fejezte ki a helyi rendőrség irodájában. A rendőrhölgy, akivel beszélt, teljesen civilizáltan, normálisan viselkedett vele, meséli.

– Csütörtökön 13 órakor megjelentem a helyi rendőrség Avram Iancu utcai irodájában, hogy tisztázzam a helyzetet.  A személygépkocsimat, amelyben benne volt a 75 éves édesanyám, az épület udvarának bejáratánál hagytam, azt mondtam neki, percek alatt elintézem az ügyet. Miközben a kihágási jegyzőkönyvet kiállított helyi rendőrrel beszéltem, egy másik testes kollégája berontott az irodába, letegezett, megkérdezte, az enyém-e a székhely előtt parkoló gépkocsi, és azonnal az irataimat kérte. Egyszerűen üvöltözni kezdett. Én is felemeltem a hangomat, mert szerintem megengedhetetlen, hogy az adófizető polgárok pénzéből élő helyi rendőr így viselkedjen. Ebben a pillanatban nekem ugrott, nyakon ragadott és az irodában lévő egyik vasszekrénynek ütötte a fejemet. Ellöktem magamtól, dulakodtunk, az irodában lévő többi helyi rendőr közbelépett, és szétválasztottak egymástól. 13:37 perckor hívtam az 112-es sürgősségi számot, és kértem, hogy helyszíneljen az országos rendőrség, azonnal készüljön jegyzőkönyv a fizikai agresszióról. Megdöbbenésemre azt mondták, rendőrség rendőrséghez nem megy ki – ecsetelte a történteket a vállalkozó.

Hét rendőr szava egy polgár állításaival szemben

Lapunkkal tudatta: az incidens pillanatában hat másik rendőr tartózkodott az irodában, ezek minden valószínűség szerint kollégájuk pártjára állnak majd, és sajnos a helyiségben nincs térfigyelő videókamera.

– Azért lett volna fontos, hogy kijöjjenek a kolozsvári rendőrök és jegyzőkönyvet készítsenek, mert a térfigyelő kamerák hiányában hét ember szava lesz az enyém ellen. Nem keltek egy fizikailag bántalmazott adófizető polgár védelmére… Ez megengedhetetlen! Azt mondták, tegyek feljelentést a rendőrségen. Tehát, ha a helyi rendőrség épületében torkon ragadnak, és egy vasszekrényhez ütik a fejemet, a belügyminisztériumhoz tartozó rendőrség félrenéz? – tette fel a retorikus kérdést a sértett fél.

B.F. ugyanakkor arról számolt be, hogy sajnos nem tudja, hogyan hívják az agresszív rendőrt, mert az incidens után azonnal elhagyta a tett helyszínét.

Belső vizsgálatot indít a helyi rendőrparancsnok

Az agressziót követően a férfi azonnal a Mikó (Clinicilor) utcai sürgősségre, majd a törvényszéki orvoshoz sietett. A sürgősségen megállapították: pirosság látható a nyakán és a hátán, amelyet fizikai bántalmazás okozott. Ezen kívül zúzódás látható a tarkóján és a jobb kezének a kisujján, amely ugyanarra az okra vezethető vissza. A röntgenfelvétel során az orvosok megállapították: az áldozat egyetlen csontja sem tört el. Az orvosok azt is lejegyezték, hogy az áldozat mellkasi fájdalmakról számolt be.

A törvényszéki orvostól kapott igazolás nagyvonalakban ugyanezeket állapítja meg.

A férfi a Szabadságnak elmondta: feljelentést tett a rendőrségen és a bíróságon. Ugyanakkor a megyei rendőrségtől hivatalos magyarázatot kért arra, a kékruhások miért nem szálltak ki a fizikai agresszió helyszínére.

Marcel Bonţidean, a helyi rendőrség parancsnoka a sajtónak azt nyilatkozta: belső vizsgálatot indítanak az ügy tisztázása érdekében.

Hat másik rendőr tartózkodott az irodában az erőszakos incidens pillanatában (A sértett fél felvétele)