Mátyás világtalan világa kiállítás nyílt Szamosújváron
Vissza

Mátyás világtalan világa kiállítás nyílt Szamosújváron

Mátyás világtalan világa címmel rendhagyó kiállítást nyitottak meg Szamosújváron, a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum egyik termében 2018. június 27-én, a Téka Alapítvány szervezésében. Reneszánsz uralkodónkat idéző tárgyakat tapinthattak, illetve a korra jellemző illatokat szagolhattak a résztvevők.

Balla Imola, a kiállítás megálmodója és kivitelezője is egyben, a megnyitón ismertette a tárlat létrejöttének történetét. A téma magától adódott, hiszen 2018-at Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a magyar nemzetpolitikai államtitkárság. – Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója, születésének évfordulója és Kolozsvár közelsége minket is kötelez a méltó emlékezésre – fogalmazott Balla Imola.

A Téka Alapítvány Mátyás világtalan világa című kiállítását a XIX. Honismereti tábor keretében nyitották meg. A tábor témája idén Mátyás király és a reneszánsz kor, és a szervezők célul tűzték ki a mezőségi gyerekek magyarságtudatának erősítését egy olyan hozzájuk közelálló történelmi személyiség által, aki mesehősként is példát mutat számukra.

A kiállítás kettős célt szolgál: egyrészt a vakok és gyengén látók magyar identitásának erősítését, a reneszánszkori virágzó Magyarország hangulatának megidézése által. Másik célja a látó emberek érzékenyítése látássérült társaik iránt.

– Intézményeinkben (a Téka Alapítvány és a magyar líceum) úgy a kiemelkedően tehetséges, mint a hátrányos helyzetű gyerekekre figyelmet fordítunk. Információink 90%-át látással szerezzük. Comenius elmélete szerint minél több érzékszervvel érzékeljük világunkat annál mélyebb a megismerés. Éppen ezért kiállításunkon hangsúlyosan kap szerepet a tapintás, a szaglás és a hallás általi megismerés – magyarázta.

A projektmenedzser köszönetet mondott az alapítvány minden munkatársának a projektbe való bekapcsolódásáért, Paróczi Ákos Petőfi-ösztöndíjasnak és Molnár Tibor adminisztrátornak a kiállítás technikai részének kidolgozásáért, és biztonságossá tételéért. Ugyanakkor köszönetet mondott a kiállítási tárgyak és díszletek beszerzésében nyújtott segítségért Szép Gyulának a Kolozsvár Magyar Opera igazgatójának és Tóth Mártonnak az opera kellékesének, valamint Galgóczi János helyi fafaragó mesternek és Láposi Éva Hajnal ördöngösfüzesi pedagógusnak. A Braille betűkkel írt feliratok a Kolozsvári vakok és gyengén látók iskolájának köszönhetőek.

Timsa Ildikó, az iskola igazgatója, házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, kihangsúlyozva, hogy Mátyás a jelen számára is követendő minta, ugyanis a magyarság összefogásának fontossága ma is aktuális. – Csak akkor tudunk erősek maradni, es fennmaradni, ha egységet tudunk képviselni korunk széthulló értékeinek világában. Mátyás koncepcióját, a célirányosmunkát, szintén mintaként követhetjuk. A kultúra iránti nyitottsága, az új, reneszánsz értékek korai felismerése, az oktatás és a művelődés előtérbe helyezése szintén értékei közé tartoznak, ezekre pedig minden magyarnak felelőssége odafigyelni – emelte ki az intézményvezető.

A Téka Alapítvány nevében Balázs-Bécsi Enikő tolmácsolta a vezetőség méltatását, majd a táborozók Mátyás dala után a kiállítást mindenki megtapasztalhatta.

A kiállítás ingyenesen látogatható előzetes bejelentkezéssel. Jelentkezni lehet a Téka Alapítvány vagy az iskola telefonszámát tárcsázva vagy az intézmények online felületein.

Borítókép: Molnár Tibor


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ