Népvándorlás kori kiállításra készül a történeti múzeum

Szilágysomlyói kincsleletet is közszemlére tesznek

Történetének legértékesebb időszakos tárlatát nyitja meg az év végén az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum (MNIT) a kulturális minisztérium és a szilágysomlyói polgármesteri hivatal támogatásával – derül ki az intézmény április 4-i közleményéből. Az Elfelejtett harcosok és örök díszek címmel beharangozott kiállítás több mint tíz bel- és külföldi, nemzetközi szinten elismert múzeum együttműködésének eredményeként valósulhat meg, és felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat mutatnak majd be.

Felix Marcu, a MNIT igazgatója tudatta: a tárlat legbecsesebb műtárgyai a szilágysomlyói kincsből származnak, amelynek egyik részét 1797-ben, a másikat 1889-ben találták meg; egyik leletanyagot a Bécsi Szépművészeti Múzeumban (Kunsthistoriches Museum), a másikat a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik. 

– A szilágysomlyói kincslelet úgy regionális, mint európai szinten is egyike a legjelentősebb népvándorlás kori felfedezéseknek, és első alkalommal lesznek kiállítva a leletekből származó tárgyak a felfedezésük helyén, Erdélyben – fogalmazott a múzeumigazgató.

A múzeum közleményéből kiderül: világszinten egyedi műtárgyakat lehet majd megtekinteni a tárlaton, köztük pompás ékszereket, aranyból és ezüstből készült edényeket. Egyik leglátványosabb tárgy egy ónix-díszes arany fibula (tűs ruhakapocs), amely tanúságot tesz az 5. századi elitek gazdagságáról. 

A kiállítás célja, hogy a régészeti felfedezéseken keresztül mutassa be a népvándorlás-kori társadalom vezető rétegeit, körvonalazva egyúttal olyan jelentős történelmi és régészeti jelenségeket, amelyek befolyásolták Európa fejlődését – összegzi beharangozójában a múzeum. A műkincseket innovatív és interaktív megoldásokkal állítják majd ki, így a tárlat minden korosztályt érdekelhet. 

– A kiállítás anyagából kiderül, hogy a népvándorlások korát nem sötét időszaknak kell tekinteni, hanem sokkal inkább a késő ókorból az új korba vezető átmeneti korszaknak; ez az időszak a katalizátora az európai államok középkori történetének. A tárlat egyben rávilágít a gazdagságra és kulturális sokszínűségre is, amely a Közép-Duna régiót jellemezte, amely régió az ókortól napjainkig stratégiai jelentőségű terület – magyarázza a MNIT közleménye által idézett Dobos Alpár muzeográfus. 

– Meggyőződésünk, hogy a kiállítás nagy érdeklődésre tarthat számot, és előre is köszönetet mondanánk mindazoknak, akik úgy döntenek, hogy anyagilag vagy logisztikailag támogatnak bennünket – emelte ki még Felix Marcu igazgató. Mint hozzátette, ebben a hónapban a múzeum különleges meglepetéssel készül, amellyel közelebb hozná az emberekhez a kiállítást.