Mátyás király a 13. Felvinc Napokon
Vissza

Mátyás király a 13. Felvinc Napokon

A Felvinc Napok minden évben az emlékévek és évfordulók megünneplése köré szervezi programját, így történt ez idén is: a 2018. július 28-29 között tizenharmadik alkalommal megrendezett esemény központi témája Mátyás király volt.

A 13-as szám nem hozott balszerencsét a Felvinc Egyesület szervezőinek, hiszen mindvégig napsütés kísérte a rendezvényt, annak ellenére, hogy pár kilométeres körzetben sűrű záporeső áztatta a környéket. Egyébként ez már az ötödik olyan eset - számolgatták a résztvevők - , amikor Fehér megyében idén a magyar napokon több település hasonló szerencsében részesült. „A Jóisten is szeret minket”- mondogatták boldogan.

A szép időre pedig igencsak szükség volt, hiszen a gyerekprogramok, koncert, tábortűz mind kinn a szabadban zajlottak. A falut megmozgató esemény színhelye a tavaly, szintén a Felvinc napok keretében felavatott református gyülekezeti otthon takaros épülete és pázsitos udvara volt, amelyet azóta számtalan alkalommal vettek igénybe különböző közösségi tevékenységeken.

Szombat délelőtt a gyerekeket és mozgáskedvelő ifjakat szólították egybe a szervezők. Mivel az előző héten tartották a bibliahetet, „Állati küldetés” címmel, a gyerekek beszámolót tartottak a foglalkozás-sorozatról. Egyébként a Lukács György és neje, Borbála által szervezett bibliahetek óriási népszerűségnek örvendenek Felvincen, kevés helyen mesélnek a gyerekek olyan nagy szeretettel ezekről a napokról, mint itt. A jellegzetes hitéleti tevékenységet, akárcsak a Felvinc napokat, a Communitas Alapítvány támogatta.

A délelőtt várva-várt programpontja a Demeter Ferenc kolozsvári előadó által bemutatott bábjátszótér volt, amely – a kerettémához igazodva -, a Mátyás király lopni megy című előadással kedveskedett a gyerekeknek. Ezt követően kézműves tevékenységekre és kiállításokra valamint szabadtéri játékokra, sporttevékenységekre, vetélkedőkre került sor, a népszerűség csúcsán pedig a Torockói Íjász Szer Egyesület által rendezett íjászbemutató állt.

A szombat délutáni műsor a jó hangulatot igyekezett megteremteni. Magyar nap nem létezhet néptánc nélkül - ez íratlan szabály errefelé, így e műfaj képviselői is teret kaptak a rendezvényen: a helyi - a patakról elnevezett - Létom Néptánccsoport mellett vendégszerepelt a Miriszló Gyöngye Néptánccsoport, a jó muzsikát pedig a nagyenyedi Ficfa zenekar biztosította. A profi népdalelőadást a népszerű csombordi Boros Erzsébet neve fémjelezte, aki mezőségi és kalotaszegi dalokat adott elő. Magyarlapád ezúttal nem jellegzetes népi táncaival, hanem a gyermekszínjátszásban is jeleskedő csapatával volt jelen. A Szilágyi-Székely Melinda tanító által irányított magabiztos, tehetséges fellépők A pletykaasszonyok című vidám darabot adták elő, amelyet a közönség még másnap is elismerő szavakkal jutalmazott.

{Tovább olvasható még 473 szó.}
Az igényes szórakoztatást a Régi magyar Cabaret című darabbal Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András jazz-zongorista testesítették meg. A 20.  század első pár évtizedének legrangosabb magyar dalszerzőit megidéző „zenész konferansz” elbűvölte a közönséget, amelyik vastapssal viszonozta a művészi teljesítményt. A szombat este a szászrégeni
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Negyedszázada pezsgő kulturális élet ...
Közvitán a dadus-pótlék
Csökkent a hazatérni akaró román ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ